Gigagevinst etter skattevedtak

Oljeselskapet Okea, hvor Ola Borten Moe er medeier, tjente fett på endringene i oljeskatten som Sp var pådriver for. Sp-nestlederen er favoritt til å bli landets nye forsvarsminister. MDG ber nå Borten Moe selge seg ut av selskapet før han tar plass ved kongens bord.

FORHANDLER: Trygve Slagsvold Vedum sammen med Ola Borten Moe og Marit Arnstad i Hurdal. Selskapet Borten Moes har tjent godt på endringene i oljeskatten som Sp kjempet for. Foto: Terje Pedersen / NTB
FORHANDLER: Trygve Slagsvold Vedum sammen med Ola Borten Moe og Marit Arnstad i Hurdal. Selskapet Borten Moes har tjent godt på endringene i oljeskatten som Sp kjempet for. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HURDAL (Dagbladet): WWF har benyttet tall fra Rystad Energy til å beregne den totale kostnaden ved skattelettelsene som ble innført da regjeringen, Ap, Sp og Frp endret oljeskatten under coronapandemien sommeren 2020.

Skattelettelsene vil totalt sett være på 30 milliarder 2021-kroner, hevder organisasjonen.

Dette er mer enn tre ganger så mye som regjeringen selv anslo at endringene i oljeskatten ville koste.

En av dem som har tjent godt på endringene er Sp-nestleder Ola Borten Moe. Han eier 0,57 prosent av oljeselskapet Okea, et selskap som ble børsnotert i juni 2019, og som i august 2021 hadde en markedsverdi på 2,14 milliarder kroner.

WWF har beregnet at Okea har fått en skattegevinst på 419 millioner kroner på grunn av det midlertidige oljeskattregimet.

Endringene som ble innført våren 2020 i starten av coronapandemien og under et kraftig oljeprisfall, ga en kraftig økning i insentivene til aktivitet i petroleumssektoren. På det laveste var oljeprisen nede i 20 dollar fatet. Nå er prisen firedoblet til over 80 dollar fatet, som kraftig endrer forutsetninger fra da pakken ble vedtatt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.