Gigakutt i ansattes julebonus

SAS-ansatte reagerer på at julebonusen krymper. - Det blir litt merkelig å være overrasket i dag, svarer SAS.

BONUS-KUTT: I lys av det harde arbeidet som ligger bak resultatet, har vi satt av 100 millioner svenske kroner, som skal deles ut til våre ansatte som bonus i 2019, skrev SAS-sjef Rickard Gustafson i fjor. Nå kutter SAS gigantbonusen med 71 millioner. Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix
BONUS-KUTT: I lys av det harde arbeidet som ligger bak resultatet, har vi satt av 100 millioner svenske kroner, som skal deles ut til våre ansatte som bonus i 2019, skrev SAS-sjef Rickard Gustafson i fjor. Nå kutter SAS gigantbonusen med 71 millioner. Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix Vis mer
Publisert

- Det har vært flere år med fantastisk innsats fra våre ansatte for å omstille SAS. Det har ført til at man nå leverer tidenes beste resultat. Dette er en belønning for den utrolige innsatsen de har lagt ned, sa SAS' finansdirektør Torbjørn Wist til Nettavisen for ett år siden.

SAS hadde da lagt fram sitt beste resultat i moderne tid, og SAS-sjef Rickard Gustafson varslet at selskapet skulle dele ut 100 millioner kroner til de ansatte i julebonus i år.

- Når vi nå har lagt nok et år bak oss, vil jeg benytte anledningen til å takke alle ansatte i SAS for deres engasjement. Det har vært et intenst år og vi har et sterkt resultat. I lys av det harde arbeidet som ligger bak resultatet, har vi satt av 100 millioner svenske kroner, som skal deles ut til våre ansatte som bonus i 2019, skrev Gustafson i desember i fjor, ifølge Expressen.

Totalt ville det si at hver av selskapets rundt 10 000 ansatte skulle få en julebonus på opp mot 10 000 svenske kroner hver.

Aftenposten viser til at det ble oppfattet som et klapp på skuldra til de ansatte, etter at mange av dem solgte feriedager for å kunne jobbe gjennom den krevende sommeren i fjor.

Kuttes med 71 millioner

Like før jul i år kom imidlertid kontrabeskjeden.

Ifølge Expressen kuttes bonusen til 29 millioner kroner i SAS’ fjerdekvartalsrapport.

Beskjeden til de ansatte kom i en mail fra styreleder Carsten Dilling, hvor det også opplyses at man må ha vært ansatt gjennom hele regnskapsåret 2017/2018 fram til oktober i år for å få utbetalt bonusen.

Selskapet viser til at de ikke nådde alle sine økonomiske mål, samt til pilotstreiken og et svekket resultat. Selskapet mener også at de ansatte har blitt informert om at gigantbonusen kom med betingelser:

- Beskjeden har blitt kommunisert til de ansatte, sa Freja Annamatz, pressesjef i SAS, til Expressen.

- Det er klart at vi er ordentlig skuffet. Personalet straffes for pilotstreiken, sa en ikke navngitt SAS-ansatt til avisa forrige uke.

HIMMELTALL: En noe uvanlig flytur ble foretatt av SAS for å markere siste tur med den gamle arbeidshesten Boeing 737-600. Video: Flightradar24 - Klipp: Per Ervland / Dagbladet TV Vis mer

- Glade for utbetalingen

Også blant SAS' ansatte i Norge er det sterke reaksjoner, ifølge Aftenposten.

Avisa viser til en ikke navngitt purser, som skriver til avisa at det hadde vært bedre å bli overrasket med en bonus på 29 millioner i år, enn at selskapet varslet 100 millioner i fjor. Vedkommende skriver ifølge avisa videre at vilkårene for julebonusen var «et slags dårlig skjult pressmiddel».

SAS medgir at det er mange medarbeidere i selskapet som gjerne skulle sett at det hadde kommet en full utbetaling av bonusen på 100 millioner.

- Samtidig som at mange medarbeidere nå er glade for at det faktisk ble utbetalinger overhode, sett i lys av de utfordringer selskapet har hatt det siste året, og det faktum at bare ett av tre finansielle mål ble nådd, skriver pressesjef Knut-Morten Johansen i SAS i en e-post til Børsen.

- Ledelsen viser til at betingelsene for bonusen ble tydelig beskrevet i fjor. På hvilken måte ble det gjort?

- Da nyheten om at selskapets styre hadde satt av 100 millioner svenske kroner i bonus ble kommunisert, så ble det også tydelig beskrevet at man så for seg et krevende år med usikkerhet og ulike utfordringer, sier han.

- Kommunisert flere ganger

Johansen forteller at betingelsen for at bonusen skulle utløses var at man måtte være trygg på at selskapet også i 2019 ville fortsette å levere på sine forpliktelser overfor markedet, og at man hadde kontroll på kostnadene.

- Dette ble kommunisert i en rekke dialogmøter og i teksten da nyheten ble kunngjort i desember 2018, sier Johansen og viser til meldingen fra selskapet i fjor.

Der vises det til at styret har satt av 100 millioner svenske kroner, som var tenkt som en engangsutbetaling til alle selskapets ansatte. Dette skulle utbetales etter slutten av regnskapsåret 2019.

«Årsaken til at det knyttes opp mot regnskapsåret 2019, er at vi må være trygge på at vi også i 2019, som er forventet å bli et krevende år, fortsetter å levere på våre løfter til markedet og at vi opprettholder kontroll over våre kostnader», het det den gang.

SE TV: Passasjerene på et rutefly fra Lagos fikk en ubehagelig opplevelse like før «take off». Reporter: Emilie Rydning. Video: CNN Vis mer

- Har disse betingelsene blitt godt nok kommunisert til de ansatte, når det nå tilsynelatende kommer som en overraskelse på mange av dem?

- Vilkårene for utbetaling av bonus, som reflekterte blant annet nødvendigheten av kostnadskontroll, ble forstått av de aller fleste. Dette ble også redegjort for i et stort antall dialogmøter med ledelsen gjennom hele vinteren, skriver han.

- Merkelig å være overrasket

Johansen sier at enkelte den gang uttalte seg negativt om at det skulle være noen økonomiske vilkår overhode.

- Det kan være et fair standpunkt det, men det blir litt merkelig å være overrasket i dag over at betingelsene som kunngjort i 2018 var grunnlaget for styrets beslutning nå i 2019.

Han viser til pilotstreiken i Norge i vår og aksjoner i Danmark i høst, som rammet flere hundre tusen SAS passasjerer, og påførte selskapet store økonomiske tap.

- En god økonomisk utvikling i fjerde kvartal balanserte det noe, og var da trolig med på at styret kom til det beløp som blir gjenstand for bonusutbetaling nå, til glede for mange - tross alt.

Jan Levi Skogvang, leder for SAS-pilotene i Parat, sier til Aftenposten at han opplever det som «ganske spesielt» at selskapet går ut med en bonus for godt utført arbeid i 2018 - for så å sette et krav til inntjening i 2019 for å få denne utbetalt et år seinere.

IKKE FORNØYD: Tillitsvalgt for de norske pilotene i SAS, Jan Levi Skogvang.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
IKKE FORNØYD: Tillitsvalgt for de norske pilotene i SAS, Jan Levi Skogvang. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

- Vi opplevde det selvsagt som et forsøk på å sette de andre arbeidstakergruppene opp mot oss. SAS visste at de skulle gjennom en vanskelig forhandlingsprosess med oss, sier han til avisa.

Johansen avviser påstanden som «grunnløs», og sier at selskapet ikke kan løsrive seg fra de økonomiske realitetene.

- Så styrets vilkår som ble satt for over et år siden, om kostnadskontroll og pålitelig leveranse overfor kundene, vil de fleste i et konkurranseutsatt næringsliv anse som selvsagte forutsetninger, svarer SAS-pressesjefen til Børsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer