Gigantby stenger: - Panikkjøp

Landet er langt fra ferdig med pandemien. Nå stålsetter innbyggerne i millionbyen seg.

PÅBUDT: En mann gjør en av få ting myndighetene tillater at man gjør utenfor husets fire vegger - tar en coronatest. Bildet er tatt torsdag. Foto: AFP / NTB
PÅBUDT: En mann gjør en av få ting myndighetene tillater at man gjør utenfor husets fire vegger - tar en coronatest. Bildet er tatt torsdag. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens store deler av verden er på god vei til å gjøre corona til et tilbakelagt kapittel, er situasjonen i Kina en ganske annen.

Landet har gjennom pandemien ført en knallhard nullsmittestrategi, som nok en gang gjør seg brutalt gjeldende.

Stenger millionby

I Chengdu, en av landets største byer, er de 21 millioner innbyggerne nå beordret til å holde seg hjemme, med mindre de skal ta en obligatorisk coronatest. Reglene trådde i kraft torsdag klokka 18, melder CNN.

Én person fra hvert hjem kan gå ut for å handle, men bare med negativ coronatest. Alt skal stenge, unntatt sykehus, apotek og dagligvarebutikker.

Det skjer etter at 157 coronatilfeller ble påvist.

Byen er hovedstad i Sichuan-provinsen i den vestlige regionen av Kina, som i stor grad har vært forskånet for virusutbrudd, ifølge Bloomberg.

Chengdu er også et populært turistmål, kjent for sitt gigantiske pandareservat.

PANDA-BY: Chengdu er kjent utenfor Kinas grenser for å huse mange pandaer. Foto: AFP / NTB
PANDA-BY: Chengdu er kjent utenfor Kinas grenser for å huse mange pandaer. Foto: AFP / NTB Vis mer

Panikkjøp

Nå stålsetter innbyggerne seg for at dette kan bli varig.

Friskt i minnet sitter nedstenginga i landets finanssentrum, Shanghai, som i sommer åpnet etter seige to måneder med lockdown.

Myndighetenes krisegrep vil få umiddelbare konsekvenser for forbruket. Flere dagligvarebutikker skal være utsolgt for flere varer.

- Jeg følte galskapen for første gang da jeg gikk på et dagligvaremarked for å prøve å kjøpe mat nylig, sier 25 år gamle Chloe Liu, innbygger i byen, til Bloomberg.

Hun hevder at man på samme måte som i Shanghai, nå begynner å se en voldsom mangel på dagligvarer.

- Bokstavelig talt alle panikkjøper, sier hun.

Også CNBC melder om panikkjøp i Chengdu.

- Jeg venter i en veldig lang kø for å komme inn i dagligvarebutikken i nærheten av hjemmet mitt, sier ingeniør Kya Zhang (28) til kanalen.

Hun frykter for tilgangen til fersk mat dersom nedstenginga vedvarer.

Også næringsliv og fabrikker kan påføres en smell, dersom de inngripende tiltakene gir forsyningskjede-trøbbel som fester grepet.

De økonomiske virkningene av nedstenginga avhenger av hvor lenge tiltakene varer. Det har myndighetene så langt ikke hintet om, ifølge Bloomberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer