Gigantgjelden snart betalt

Kraftspekulant Einar Aas kunne gått inn i 2021 gjeldfri, om ikke det spanske byråkratiet var kraftig preget av coronapandemien.

FIKK BEHOLDE: Einar Aas fikk beholde den flotte eiendommen i Grimstad. Alt annet har han måttet selge. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
FIKK BEHOLDE: Einar Aas fikk beholde den flotte eiendommen i Grimstad. Alt annet har han måttet selge. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Kraftspekulant Einar Aas sto i mange år på toppen av inntektslistene i Norge, og bidro blant annet med beløp i hundremillionersklassen i skatteinntekter til hjemkommunen Grimstad.

Milliardær

Aas startet med krafthandel på 1990-tallet og bygde opp en milliardformue helt på egen hånd. Fra han startet opp for seg selv i 2001 og fram til alt gikk helt spektakulært galt i 2018, tjente Aas 3,3 milliarder kroner og betalte en drøy milliard i skatt.

Så seint som i 2017 sto Aas oppført med en formue på 1,6 milliarder kroner og 13,9 millioner i innbetalt skatt.

Høsten 2018 gikk det imidlertid helt galt for Grimstad-mannen.

Einar Aas satset enorme beløp på at de nordiske kraftprisene skulle stige og nærme seg prisnivået i det tyske kraftmarkedet som følge av tørkesommeren.

Det motsatte skjedde. Avstanden mellom det tyske og det nordiske kraftprisnivået økte til 17 ganger mer enn normalt, og Aas tapte minst 1,3 milliarder kroner på Nasdaq-børsen.

Det hele endte med at børsen måtte gå inn med 107 millioner euro, 1,1 milliard norske kroner, fra sitt eget sikkerhetsfond.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer