Gigantgjelden snart betalt

Kraftspekulant Einar Aas kunne gått inn i 2021 gjeldfri, om ikke det spanske byråkratiet var kraftig preget av coronapandemien.

FIKK BEHOLDE: Einar Aas fikk beholde den flotte eiendommen i Grimstad. Alt annet har han måttet selge. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
FIKK BEHOLDE: Einar Aas fikk beholde den flotte eiendommen i Grimstad. Alt annet har han måttet selge. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Kraftspekulant Einar Aas sto i mange år på toppen av inntektslistene i Norge, og bidro blant annet med beløp i hundremillionersklassen i skatteinntekter til hjemkommunen Grimstad.

Milliardær

Aas startet med krafthandel på 1990-tallet og bygde opp en milliardformue helt på egen hånd. Fra han startet opp for seg selv i 2001 og fram til alt gikk helt spektakulært galt i 2018, tjente Aas 3,3 milliarder kroner og betalte en drøy milliard i skatt.

Så seint som i 2017 sto Aas oppført med en formue på 1,6 milliarder kroner og 13,9 millioner i innbetalt skatt.

Høsten 2018 gikk det imidlertid helt galt for Grimstad-mannen.

Einar Aas satset enorme beløp på at de nordiske kraftprisene skulle stige og nærme seg prisnivået i det tyske kraftmarkedet som følge av tørkesommeren.

SNART GJELDSFRI: Einar Aas er snart ferdig med gigantgjelden han har til sine kreditorer
SNART GJELDSFRI: Einar Aas er snart ferdig med gigantgjelden han har til sine kreditorer Vis mer

Det motsatte skjedde. Avstanden mellom det tyske og det nordiske kraftprisnivået økte til 17 ganger mer enn normalt, og Aas tapte minst 1,3 milliarder kroner på Nasdaq-børsen.

Det hele endte med at børsen måtte gå inn med 107 millioner euro, 1,1 milliard norske kroner, fra sitt eget sikkerhetsfond.

Avtale med kreditorer

Aas unngikk konkurs, men hele hans portefølje ble tvangssolgt i en lukket budrunde. I tillegg måtte kreditorer som Fortum og Statkraft punge ut med rundt 1,1 milliard for å fylle opp børsens sikringsfond igjen.

November 2018 inngikk Aas en avtale med kreditorene. Den frivillige avtalen gjorde at han fikk beholde sin eiendom i Grimstad, men at han skulle selge alle andre boliger, samt biler, båter og kunst.

Ved hjelp av tilbakebetaling av tidligere innbetalt skatt til Grimstad kommune, staten og fylket, fikk også kreditorene 208 millioner kroner.

Ifølge Agderposten har Aas kvittet seg med eiendommer i Grimstad, Oslo og Nissedal for godt over 150 millioner kroner. Blant disse var penthouseleiligheten på Aker Brygge i Oslo som gikk for 67,5 millioner kroner.

Skattelistene for 2019, som kom tirsdag morgen, viste det samme som de gjorde i fjor for Aas: Null i både inntekt, skatt og formue. Det dreier seg selvsagt om at Aas har betalt ned på gigantgjelden han har hengende over hodet.

Det siste som måtte selges for at Aas skulle oppfylle avtalen med kreditorene, var Grimstad-mannens eiendommer i Spania.

- Alt er solgt

Advokat Leif Petter Madsen i Wikborg Rein, som representerer Aas, opplyser til Børsen at de nå venter på oppgjøret fra Spania-eiendommene.

- Alt er solgt. Det må gjøres noen registreringer i Spania for å få alt gjennomført, sier Madsen.

- Avtalen med kreditorene var at vi skal dekke så langt det kommer inntekter. Vi selger og gjennomfører alt i tråd med den avtalen. Sluttoppgjøret kommer i 2021 når spanske myndigheter åpner for å bistå med registreringen.

Madsen tør på nåværende tidspunkt ikke å gjette på hva sluttsummen blir.

- Det tør jeg ikke si, men jeg tror nok det stemmer det vi sa tidligere i høst at det dekker godt over 50 prosent, sier Madsen.

Det vil altså si at man regner med at Aas til slutt vil ha tilbakebetalt godt over en halv milliard av de 1,1 milliardene det er snakk om.

Ferdig med kreditorene

Det er altså et coronahemmet spansk byråkrati som nå står i veien for at Aas kan gjøre seg ferdig med sin forpliktelser i 2020.

Madsen forteller at coronaviruset har gjort salgsprosessen mer krevende og ganske dyr å få gjennomført.

- Vi jobber og har løpende kontakt med kreditorene, for å utføre utbetalinger i henhold til avtalen, sier Madsen.

- Men når spanske myndigheter får gjort papirarbeidet og dere får utbetalt inntektene fra eiendomssalget til kreditorene, da er Einar Aas og kreditorene ferdig med hverandre?

- Ja, da er de helt ferdig med hverandre.

- Ingen kommentar

Børsen har vært i kontakt med Einar Aas for å gi ham anledning til å kommentere saken.

- Ingen kommentar, skriver Aas i en SMS.

En del av avtalen med kreditorene var også at Aas kunne tjene opp til 1,2 millioner kroner i to år, uten å måtte dele med kreditorene. Den toårsperioden utløp i november i år, og dermed kan Aas sitte igjen med alt han tjener, selv om det overstiger det angitte beløpet.

Ikke alle var like fornøyd med avtalen kraftspekulanten fra Sørlandet fikk i havn. Agder Energi strittet lenge imot, da de mente han ble «sittende igjen med for mye», men sa til slutt ja da de skjønte det ikke var noe å hente på å fortsette motstanden.

I januar i år ble det kjent at Aas hadde fått seg ny jobb som analytiker i Branden Forvaltning.

Det bekreftet selskapets styreleder overfor bransjenettstedet Montel.

- Vi kan bekrefte at Einar Aas har blitt ansatt som analytiker i Branden Forvaltning fra 1. januar. Han vil ikke utføre noen handelsvirksomhet, sa styreleder Aasmund Haugsvær til Montel, og la til:

- Det er åpenbart at han har noe å tilby oss på analysesiden.

Einar Aas har også investeringsselskapet Toppen Invest AS. Regnskapet for 2019 viser et underskudd på nær 8,9 millioner kroner, viser tall Børsen har hentet fra rengskapsregistrene.

Egenkapitalen i selskapet sank fra 12,6 til 3,8 millioner kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer