Rotenberg-brødrene:

Gigantisk e-post-lekkasje: Tok krisegrep

50 000 lekkede e-poster viser hvordan de sanksjonerte Rotenberg-brødrene manøvrerte seg unna svartelister.

BARNDOMSVENNER: Den styrtrike oligarken Arkadij og hans bror Boris er begge gamle venner av president Vladimir Putin. Foto: Aleksej Druzhinin / Sputnik / Kreml / AP / NTB
BARNDOMSVENNER: Den styrtrike oligarken Arkadij og hans bror Boris er begge gamle venner av president Vladimir Putin. Foto: Aleksej Druzhinin / Sputnik / Kreml / AP / NTB Vis mer
Publisert

Hundrevis av oligarker, politikere, mediefolk og andre som bidrar til Vladimir Putins krigskasse har havnet på svartelister i Vesten som følge av Russlands blodige angrepskrig mot Ukraina.

Blant dem er brødrene Arkadij og Boris Rotenberg - barndomsvenner og judokamerater av den russiske presidenten. Førstnevnte ble sanksjonert av USA allerede i 2014 - da Russland annekterte Krim-halvøya.

Siden da har Rotenberg-brødrene lagt seg i selen for å unngå at sanksjonene biter på. Det viser over 50 000 dokumenter og e-poster som har blitt lekket til IStories og gravenettverket OCCRP.

KAMPSPORT: Vladimir Putin og brødrene Rotenberg har utøvd judo sammen. Her er Putin og Boris sammen under et møte i Turbostroitel judo club i St Petersburg i 2019. Foto: Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin/Reuters/NTB
KAMPSPORT: Vladimir Putin og brødrene Rotenberg har utøvd judo sammen. Her er Putin og Boris sammen under et møte i Turbostroitel judo club i St Petersburg i 2019. Foto: Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin/Reuters/NTB Vis mer

Italienske fioliner

Sammen med 15 nyhetsmedier har de gått gjennom det omfattende arkivet, og publisert et innblikk i hvordan noen av Russlands mektigste har skapt et spindelvev for å hindre myndigheter å få kloa i eiendommene deres.

Materialet avdekker blant annet at brødrene har hatt en tilrettelegger for å skjule eierskapet sitt - Maksim Viktorov. Forretningsmannen driver et managementselskap og et advokatfirma, og har ifølge OCCRP spilt en avgjørende rolle for å beskytte brødrene fra sanksjoner.

Men når Viktorov har vært å se i media, har det vært i forbindelse med noe helt annet: Hans lidenskap for sjeldne italienske fioliner. I 2009 skal han ha betalt rekordpris for et instrument fra 1700-tallet, ifølge auksjonshuset Sotheby's.

Gravenettverket har fått tilgang til en rekke e-poster sendt fra og til Viktorov og brødrene Rotenberg og deres medsammensvorne. E-postene skal viser hvordan brødrene lenge klarte å skjule verdiene og eiendommene sine gjennom et intrikat nettverk av skatteparadiser og såkalte skallselskaper.

Da Wagner-gruppen nærmet seg Moskva lørdag kveld, kom plutselig den belarusiske presidenten Aleksandr Lukasjenko opp og fikk forhandlet fram en avtale med Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin. Dermed ble opprøret avblåst, Wagner-styrkene reiste tilbake til Ukraina som fri menn og Prigozjin selv får eksil i Belarus. Reporter: Edward Stenlund. Video: AP / Telegram / Wagner-gruppen. Foto: NTB Vis mer

Romantisk partner?

Et kvinnenavn dukker også opp i dokumentene journalistene har gått gjennom: Marija Borodunova. Hun er en 36 år gammel latvisk kosmetolog, og står som eier av flere luksuseiendommer.

Blant annet skal hun stå som eier av en luksusleilighet i Monaco som hun skal ha leid ut til et selskap eid av Rotenberg for 260 000 euro, litt over 3 millioner norske kroner, i måneden.

Hun og hennes to døtre skal også stå som eiere av en villa på den franske rivieraen verdt 425 millioner euro, svimlende 5 milliarder norske kroner.

Ifølge et lekket dokument fra russiske skattemyndigheter som OCCRP har fått tilgang til, skal hun ha tjent 25,5 millioner dollar, nesten 280 millioner norske kroner, i 2020.

Hun har ikke besvart reporternes e-poster, men kilder nærme Rotenberg-brødrene hevder at hun skal være Arkady Rotenbergs «uoffisielle kone».

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer