Rotenberg-brødrene:

Gigantisk e-post-lekkasje: Tok krisegrep

50 000 lekkede e-poster viser hvordan de sanksjonerte Rotenberg-brødrene manøvrerte seg unna svartelister.

BARNDOMSVENNER: Den styrtrike oligarken Arkadij og hans bror Boris er begge gamle venner av president Vladimir Putin. Foto: Aleksej Druzhinin / Sputnik / Kreml / AP / NTB
BARNDOMSVENNER: Den styrtrike oligarken Arkadij og hans bror Boris er begge gamle venner av president Vladimir Putin. Foto: Aleksej Druzhinin / Sputnik / Kreml / AP / NTB Vis mer
Publisert

Hundrevis av oligarker, politikere, mediefolk og andre som bidrar til Vladimir Putins krigskasse har havnet på svartelister i Vesten som følge av Russlands blodige angrepskrig mot Ukraina.

Blant dem er brødrene Arkadij og Boris Rotenberg - barndomsvenner og judokamerater av den russiske presidenten. Førstnevnte ble sanksjonert av USA allerede i 2014 - da Russland annekterte Krim-halvøya.

Siden da har Rotenberg-brødrene lagt seg i selen for å unngå at sanksjonene biter på. Det viser over 50 000 dokumenter og e-poster som har blitt lekket til IStories og gravenettverket OCCRP.

Italienske fioliner

Sammen med 15 nyhetsmedier har de gått gjennom det omfattende arkivet, og publisert et innblikk i hvordan noen av Russlands mektigste har skapt et spindelvev for å hindre myndigheter å få kloa i eiendommene deres.

Materialet avdekker blant annet at brødrene har hatt en tilrettelegger for å skjule eierskapet sitt - Maksim Viktorov. Forretningsmannen driver et managementselskap og et advokatfirma, og har ifølge OCCRP spilt en avgjørende rolle for å beskytte brødrene fra sanksjoner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.