Israels sentralbank

Gigantisk krisegrep

Sentralbanken i Israel varslet mandag salg av utenlandsk valuta for 30 milliarder dollar på det åpne markedet for å stabilisere Israels egen valuta shekel.

GREP: Israels sentralbank slår til med historisk krisegrep. Foto: Ronen Zvulun/Reuters/NTB
GREP: Israels sentralbank slår til med historisk krisegrep. Foto: Ronen Zvulun/Reuters/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er første gang sentralbanken har tatt et slikt skritt. Banken sier det er viktig å stabilisere situasjonen under de rådende forhold i Israel.

- Banken vil operere i markedet i den kommende perioden for å dempe skiftningene i shekelkursen og for å skaffe tilstrekkelig likviditet for at markedene fortsatt skal fungere, heter det i en uttalelse fra sentralbanken.

Natt til mandag angrep israelske styrker over 1000 mål i Gaza, mens Israels «Iron Dome»-forsvar fortsetter å skyte ned Hamas-raketter. Dødstallene har steget til over 1100, ifølge BBC. Reporter: Edward Stenlund. Video: X Vis mer

Banken sier også at den vil skaffe likviditet på opptil 15 milliarder dollar gjennom SWAP-mekanismene. Det er anslått at sentralbanken har reserver til en verdi på 200 milliarder dollar i utenlandsk valuta.

- Israels sentralbank vil nøye overvåke utviklingen i alle markeder og handle med de til enhver tid nødvendige redskaper, heter det. Sentralbanken har ikke grepet inn i markedet siden januar 2022.

Forut for kunngjøringen hadde shekel falt til sitt laveste nivå overfor dollar på sju og et halvt år. Så langt i 2023 har den israelske valutaen tapt 10 prosent av sin verdi i forhold til dollar.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer