Gigantisk pandemismell

Pandemien har påført verdensøkonomien enorme tap, men «det kunne vært verre», fastslår IMF.

SMELL: Oslo er den byen i Norge som har vært hardest rammet av coronarestriksjoner. Nå har IMF lagt fram anslag over hvor mye pandemien har kostet verdensøkonomien. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
SMELL: Oslo er den byen i Norge som har vært hardest rammet av coronarestriksjoner. Nå har IMF lagt fram anslag over hvor mye pandemien har kostet verdensøkonomien. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

13 800 milliarder dollar, eller i overkant av 123 000 milliarder norske kroner - det er det anslåtte økonomiske tapet som følge coronapandemien ved utgangen av 2024, skriver Det internasjonale pengefondet (IMF) i sin kvartalsvise rapport «World Economic Outlook».

Det antatte tapet baserer seg på før-pandemiske anslag av verdiskapning i verden.

- Fattigere som samfunn

For å sette det hele i perspektiv: 123 000 milliarder norske kroner utgjør i overkant av ti oljefond.

«Disse tallene kunne vært mye verre hadde det ikke vært for det ekstraordinære arbeidet til forskere, det medisinske samfunnet og den raske og aggressive politiske responsen over hele verden», lyder konklusjonen til Gita Gopinath, visedirektør i IMF.

Sjeføkonom i DNB, Kjersti Haugland, sier at tallet, selv om det er så stort at det er vanskelig å ta innover seg, rett og slett forteller om det tapet som har oppstått under pandemien.

- Det viser at pandemien har gjort oss fattigere som samfunn. Vi klarer ikke å sette et så stort plaster på såret til at det ikke har blødd ut noe av verdiskapning i samfunnet. Det er ikke sånn at vi henter alt inn igjen. Det blir stående som noe som påførte samfunnet tap, sier Haugland, til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.