Gigantisk Russland-smell

Selskaper som trakk seg ut av landet umiddelbart etter Russlands invasjon av Ukraina, har endt opp med mindre tap enn de som valgte å bli.

STOR SMELL: Vladimir Putin og Russlands invasjon av Ukraina har ført til at vestlige selskaper har tapt så mye som 1100 milliarder norske kroner. Foto: Sergei Bobylyov / TASS Host Photo Agency via REUTERS / NTB
STOR SMELL: Vladimir Putin og Russlands invasjon av Ukraina har ført til at vestlige selskaper har tapt så mye som 1100 milliarder norske kroner. Foto: Sergei Bobylyov / TASS Host Photo Agency via REUTERS / NTB Vis mer
Publisert

Da Vladimir Putin beordret sin blodige invasjon av nabolandet Ukraina i februar i fjor, svarte en rekke store, internasjonale selskaper med å trekke seg ut av Russland umiddelbart.

Den siste tida har dette igjen fått fornyet oppmerksomhet, da Putin regelrett har kuppet flere av de vestlige selskapene som har blitt igjen i landet. Selskapene som er kuppet, har havnet i Putins kategori for «slemme» selskaper.

Sist i rekken er den danske ølgiganten Carlsberg og det franske matselskapet Danone, som har blitt fratatt kontrollen over sine russiske datterselskaper. Carlsberg hadde igangsatt en prosess med å selge seg ut av landet, men rakk ikke å komme i mål med den prosessen før Putin tok tvangsgrep.

Har tapt minst 1100 milliarder

Nå har også Financial Times foretatt en gjennomgang av regnskapene til 600 av de største europeiske selskapene som har operert i Russland, for å finne ut hvor mye de har tapt som følge av sine Russland-investeringer etter at krigen brøt ut.

Til sammen er det snakk om et tap på minst 100 milliarder euro - drøyt 1100 milliarder norske kroner. Gitt at selskaper den siste tida har blitt kuppet av Putins regime, kan det totale tapet bli langt høyere, mener avisas analytikere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.