Gigantkollaps bak børsras

2600 milliarder kroner i gjeld og statlige reguleringer gjør at kinesisk eiendomsgigant står helt på kanten av konkursstupet.

TRØBBEL: Evergrande har sitt hovedsete i den kinesiske byen Shenzen, som ligger tett opp til Hongkong. Foto: REUTERS / Bobby Yip / NTB
TRØBBEL: Evergrande har sitt hovedsete i den kinesiske byen Shenzen, som ligger tett opp til Hongkong. Foto: REUTERS / Bobby Yip / NTB Vis mer
Publisert

- Å be folk i eiendomsbransjen kvitte seg med gjeld så fort er som å fortelle en 400 kg tung mann at han må slanke seg 350 kg. Det vil ikke være fedmen som dreper ham, men prosessen med å ta av seg så mange kg så fort.

Slik blir den kinesiske eiendomsgiganten Evergrande omtalt av en renteforvalter, ifølge Reuters. De er nedsyltet i en gjeld de sliter med å betale, og jakter friske penger for å komme seg ut av knipa.

Børsras

Mandag falt Oslo Børs kraftig, med hele 2,35 prosent. Også ellers i Europa stupte børskursene, og de amerikanske fulgte etter mandag kveld. Mye av årsaken til det fallet tilskrives nettopp Evergrande.

Mandag falt aksjen i det kriserammede selskapet 10,2 prosent, og de dro med det Hang Seng-indeksen i Hongkong ned 3 prosent. Dermed endte den på det laveste nivået på nesten ett år, ifølge The Guardian.

Det gigantiske eiendomsselskapet har vokst seg stadig større i Kina. Selskapet har lånt over 300 milliarder dollar, 2600 milliarder norske kroner for å finansiere rask vekst, eiendomskjøp og en rekke andre investeringer, deriblant et fotballag.

Lenge så treet ut til å vokse inn i himmelen. For hver nye suksessfulle eiendomsinvestering utvidet de til ny områder, som flaskevann, sport eller elbiler.

Både banker og investorer lånte bort penger villig vekk. Det var stor tro på at Kinas stadig voksende middelklasse ville gjøre det til lukrative affærer.

Slik gikk det ikke og nå er kjempegjelden et kjempeproblem for Evergrande.

Sliter med renter

For ikke lenge siden tok nemlig de kinesiske myndighetene regulatoriske grep. I et forsøk på å stagge de stadig voksende eiendomsgigantene tvang kinesiske myndigheter dem til å begynne å betale ned gjeld.

Tanken skal ha vært å redusere kinesiske bankers eksponering mot eiendomssektoren, men en bivirkning var at myndighetene krevde inn penger selskaper som Evergrande trenger for å bli ferdig med å bygge hus kinesiske familier allerede har betalt for.

Evergrande har per dags dato solgt over en million hjem som de ennå ikke har bygget.

Alt dette har ført Evergrande i en kjempeskvis. De har forsøkt å selge unna eiendommer til kraftig rabatterte priser for å sørge for at de klarer å betale avdrag på den enorme gjelda, men i skrivende stund sliter selskapet med å betale rentene på de mange lånene.

Ifølge NTB har selskapet også forsøkt å tilby eiendom og parkeringsplasser som nedbetaling av gjeld framfor penger, men det har de ikke fått investorene med på.

- Det jeg vil ha, er kontanter. Jeg vurderer ikke denne planen, sier en investor ved navn Feng.

Protesterte

I forrige uke var det kaotiske tilstander utenfor Evergrandes hovedkvarter i Shenzen, da 100 misfornøyde investorer samlet seg i lobbyen og krevde tilbakebetaling av lån.

Også flere av selskapets egne ansatte skal ha lånt eiendomsgiganten penger, ifølge New York Times.

- De sa at tilbakebetalingen ville ta to år, men det er ingen garanti og jeg er bekymret for at selskapet vil være konkurs innen slutten av året, sier Wang, en av demonstrantene, til The Guardian.

Han jobber for selskapet, og sier han at han har investert 100 000 yuan, noe som tilsvarer rundt 136 000 kroner.

Svakt salg

Bare timer etter protestene ved hovedkvarteret sendte Evergrande en uttalelse til Hongkong-børsen, der de medgir at selskapet er i økonomiske problemer.

Selskapet skriver at september vanligvis er en måned der det selges forholdsvis mange eiendomskontrakter, men at den «pågående negative omtalen av selskapet» har ført til at interessen fra potensielle kjøpere har avtatt.

De forventer en ytterligere salgsnedgang i september, noe som gjør det stadig verre for dem å hente inn friske penger.

«Noe som igjen vil legge et enormt press på konsernets kontantstrøm og likviditet», heter det i uttalelsen fra selskapet.

Det har heller ikke hjulpet selskapet at prisen på nyhus har falt med 20 prosent siden toppnivået de tre første månedene i år. Dette, kombinert med de nye reglene fra myndighetene, har gjort det vanskeligere for selskapet å selge unna eiendom for å få inn kontanter.

- Dersom Evergrande må dumpe det de eier på markedet så vil det dra eiendomsprisene betydelig ned, sier Hao Hong, sjefstrateg i Bocom International, ifølge Bloomberg.

- Alvorlig slag

Kinesere har gjennom flere år blitt oppfordret til å bruke sparepengene sine på å kjøpe hus, spesielt siden det var ventet at prisene bare ville gå oppover.

Eiendom utgjør i dag rundt 40 prosent av de kinesiske husholdningers formue. Og selv om skyhøye boligpriser har blitt et tema som stadig diskuteres i vesten, er det større sannsynlighet for at kineserne reagerer på fallende boligpriser enn stigende boligpriser.

- Gitt at hoveddelen av folks formue allerede er i eiendom vil selv en korreksjon på 10 prosent være et alvorlig slag for mange, sier Fraser Hower, en uavhengig analytiker som har skrevet flere bøker om kinesisk økonomi.

Det store spørsmålet er nå hvordan kinesiske myndigheter stiller seg til en potensiell konkurs. Mange tror selskapet er for stort til å feile, altså at den kinesisk stat vil gripe inn om det ser ut til at en konkurs er uunngåelig.

- I stedet for å risikere å ødelegge forsyningskjeder og gjøre huseiere forbannet, tror vi myndighetene sannsynligvis vil finne en måte å sikre at Evergrandes kjernevirksomhet overlever, sier Mattie Bekink i Economist Intelligence Unit, ifølge BBC.

Frykter ikke konkurs

Eiendom er en stor del av den totale kinesiske økonomien. Dermed fryktes det at en konkurs kan skape en snøballeffekt som kan ramme både Kina, som er verdens nest største økonomi, og andre deler av verden.

På tross av at børsene har reagert med nedgang i kjølvannet av stadig flere negative nyheter fra Evergrande, så mener mange det ikke er noen stor grunn til å frykte at en eventuell konkurs vil få så store konsekvenser, skriver CNBC.

- I seg selv ville ikke en kontrollert, eller til og med kaotisk, Evergrande-konkurs ha så stor påvirkning på det globale markedet - utover litt turbulens. Selv om dette bare skulle være den første i rekken av mange konkurser i eiendomsbransjen, så mistenker vi at det må gjøres politiske feilgrep før dette vil føre til en kraftig nedgang i økonomien, skriver Simon MacAdam i Capital Economics.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer