Gigantkollaps bak børsras

2600 milliarder kroner i gjeld og statlige reguleringer gjør at kinesisk eiendomsgigant står helt på kanten av konkursstupet.

TRØBBEL: Evergrande har sitt hovedsete i den kinesiske byen Shenzen, som ligger tett opp til Hongkong. Foto: REUTERS / Bobby Yip / NTB
TRØBBEL: Evergrande har sitt hovedsete i den kinesiske byen Shenzen, som ligger tett opp til Hongkong. Foto: REUTERS / Bobby Yip / NTB Vis mer
Publisert

- Å be folk i eiendomsbransjen kvitte seg med gjeld så fort er som å fortelle en 400 kg tung mann at han må slanke seg 350 kg. Det vil ikke være fedmen som dreper ham, men prosessen med å ta av seg så mange kg så fort.

Slik blir den kinesiske eiendomsgiganten Evergrande omtalt av en renteforvalter, ifølge Reuters. De er nedsyltet i en gjeld de sliter med å betale, og jakter friske penger for å komme seg ut av knipa.

Børsras

Mandag falt Oslo Børs kraftig, med hele 2,35 prosent. Også ellers i Europa stupte børskursene, og de amerikanske fulgte etter mandag kveld. Mye av årsaken til det fallet tilskrives nettopp Evergrande.

Mandag falt aksjen i det kriserammede selskapet 10,2 prosent, og de dro med det Hang Seng-indeksen i Hongkong ned 3 prosent. Dermed endte den på det laveste nivået på nesten ett år, ifølge The Guardian.

Det gigantiske eiendomsselskapet har vokst seg stadig større i Kina. Selskapet har lånt over 300 milliarder dollar, 2600 milliarder norske kroner for å finansiere rask vekst, eiendomskjøp og en rekke andre investeringer, deriblant et fotballag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.