Gigantkollaps bak børsras

2600 milliarder kroner i gjeld og statlige reguleringer gjør at kinesisk eiendomsgigant står helt på kanten av konkursstupet.

TRØBBEL: Evergrande har sitt hovedsete i den kinesiske byen Shenzen, som ligger tett opp til Hongkong. Foto: REUTERS / Bobby Yip / NTB
TRØBBEL: Evergrande har sitt hovedsete i den kinesiske byen Shenzen, som ligger tett opp til Hongkong. Foto: REUTERS / Bobby Yip / NTB Vis mer
Publisert

- Å be folk i eiendomsbransjen kvitte seg med gjeld så fort er som å fortelle en 400 kg tung mann at han må slanke seg 350 kg. Det vil ikke være fedmen som dreper ham, men prosessen med å ta av seg så mange kg så fort.

Slik blir den kinesiske eiendomsgiganten Evergrande omtalt av en renteforvalter, ifølge Reuters. De er nedsyltet i en gjeld de sliter med å betale, og jakter friske penger for å komme seg ut av knipa.

Børsras

Mandag falt Oslo Børs kraftig, med hele 2,35 prosent. Også ellers i Europa stupte børskursene, og de amerikanske fulgte etter mandag kveld. Mye av årsaken til det fallet tilskrives nettopp Evergrande.

Mandag falt aksjen i det kriserammede selskapet 10,2 prosent, og de dro med det Hang Seng-indeksen i Hongkong ned 3 prosent. Dermed endte den på det laveste nivået på nesten ett år, ifølge The Guardian.

Det gigantiske eiendomsselskapet har vokst seg stadig større i Kina. Selskapet har lånt over 300 milliarder dollar, 2600 milliarder norske kroner for å finansiere rask vekst, eiendomskjøp og en rekke andre investeringer, deriblant et fotballag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer