Gigantregningen truer: - Dypt urettferdig

Skatteregningen norske bedrifter skylder er på nesten fem milliarder. Og for hver dag blir regningen større.

STOR REGNING: NHO er svært kritiske til at staten pålegger bedriftene en forsinkelsesrente på 8 prosent på utsatte skatter og avgifter. Foto: Jil Yngland / NTB
STOR REGNING: NHO er svært kritiske til at staten pålegger bedriftene en forsinkelsesrente på 8 prosent på utsatte skatter og avgifter. Foto: Jil Yngland / NTB Vis mer
Publisert

4,6 milliarder kroner. Det er skatteregningen norske bedrifter nå skyver foran seg, viser tall Børsen har fått fra Skatteetaten.

Som en del av regjeringens krisepakker til et coronarammet næringsliv, har bedriftene fått anledning til å utsette betalingen av moms, arbeidsgiveravgift og skatt.

- Urettferdig rente

Det er momsregningen som utgjør størstedelen av regningen med 3,7 milliarder kroner utestående. Staten har også utestående 658 millioner i arbeidsgiveravgift.

I februar var bedriftenes utsatte skatteregning 4,4 milliarder kroner.

30. juni gikk fristen for å søke om utsettelse ut. De som har fått utsettelse kan betale skatteregningen over 12 avdrag, der første forfallsdato er 31. oktober.

Når det gjelder det utsatte skattekravet er det spesielt en ting NHO har vært opptatt av, forteller Ole Michael Bjørndal, fagdirektør næringspolitikk i NHO Reiseliv.

- Forsinkelsesrenten må reduseres. Det er positivt at innbetalingsperioden ble utsatt og at antall avdrag ble økt, men at forsinkelsesrenten er 8 prosent, selv om smitteverntiltakene har vært omfattende, oppleves som dypt urettferdig, sier Bjørndal.

Sendte brev til ministere

Like før sommeren for alvor tok til sendte derfor NHO Reiseliv et brev til finansminister Jan Tore Sanner og næringsminister Iselin Nybø.

Der argumenteres det kraftig for at forsinkelsesrenten må reduseres, og at det må gis tilbakevirkende kraft for hele 2021.

«Det vil være svært uheldig om det er statens høye rente som bidrar til at flere bedrifter går konkurs», heter det i brevet som er undertegnet administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold.

Av regningen som nå gjenstår til bedriftene utgjør påløpte renter i overkant av 210 millioner kroner, viser tall fra Skatteetaten.

- Renten er betydelig høyere enn det man får i banken, påpeker Bjørndal.

- Har dere fått noe svar på brevet til ministrene?

- Nei, vi har ikke det.

- Har dere noe håp om å få gjennomslag?

- Nå har dette vært et krav ganske lenge, men det virker ikke som de har tenkt å gi etter på det.

Konkursfrykt

Ifølge NHOs siste coronaundersøkelse blant medlemmene frykter nå 8 prosent av bedriftene å gå konkurs. Tallene er enda verre om man bare ser på reiseliv: Der frykter 24 prosent konkurs.

Enda verre er det om man går geografisk til verks. I Oslo mener hele 43 prosent av bedriftene at det er en reell konkursfare.

At næringslivet har fått anledning til å utsette skatter og avgifter gir seg først og fremst utslag på en ting: Konkurstallene. Det er nemlig Skatteetaten som er den store driveren her, som begjærer selskap konkurs.

Tall fra SSB viser at det i årets to første kvartaler har vært 1776 konkurser i Norge.

Det er en nedgang sammenliknet med de to foregående åra, men i andre kvartal i år og i fjor var det like mange konkurser.

Konkurstallene er lavere enn sammenliknbare tall fra 2019, da det ble meldt om 2627 konkurser.

Færre konkursbegjæringer

Årsaken til nedgangen før og etter corona er nettopp at Skatteetaten har holdt litt igjen på å slå selskaper konkurs, og ordningen for utsettelse av skatteinnbetalingen.

Det ser man tydelig i tallene fra Skatteetaten også. I det siste normalåret, altså 2019, sendte etaten 2850 konkursbegjæringer første halvår.

For 2020 og 2021 er tallene henholdsvis 1273 og 1258.

Ser vi på konkursbegjæringer fra og med uke 12 i fjor, som er den uka da coronapandemien for alvor traff Norge, og ut året, og sammenlikner med året før, taler tallene sin klare tale og viser hvor lite aktive Skatteetaten har vært på konkursfronten.

2019: 3554 konkursbegjæringer.
2020: 1431 konkursbegjæringer.

De lave konkurstallene har ført til at flere har vært bekymret for at man holder i overkant mange bedrifter kunstig i live. Det går ikke NHO Reiseliv med på.

- Levedyktige bedrifter skal klare seg, og det har vært målet fra regjeringen. Et mål vi og har støttet. Når man har vært i en langvarig fase med flere perioder med restriksjoner på bevegelser, varer og åpningstider, hvor markedet og inntjeningen har vært svært redusert, så hadde det å ikke komme med hjelpetiltak vært helt fullstendig urimelig, sier Bjørndal.

- Nødvendig

Børsen har spurt Finansdepartementet om de vurderer å sette ned forsinkelsesrenten. Statssekretær Magnus Thue (H) svarer i en e-post.

- Ordningen med utsatte innbetalinger av skatter og avgifter er et viktig tiltak som bidrar til å bedre likviditeten til mange bedrifter. Samtidig ønsker vi at bedriftene primært skal finansiere seg på vanlig måte, og ikke gjennom å utsette innbetalinger av skatter og avgifter dersom de ikke må. Derfor er det nødvendig med en rente i den størrelsesorden vi har nå.

Han legger til:

- Samtidig er varigheten av ordningen og lengden på nedbetalingsperioden noe som vi løpende vurderer i lys av utviklingen i pandemien og smitteverntiltakene. Da ordningen ble forlenget fra 1. januar 2021, ble renten satt lik den ordinære forsinkelsesrenten som for tiden er 8 prosent. Dette skal også hindre at enkelte nedprioriterer skatte- og avgiftskrav til fordel for private krav, sier Thue.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer