Båt satt fast i Suez-kanalen:

Gigantskipet har løsnet

Gigantskipet som har blokkert Suezkanalen, er løs og i bevegelse, ifølge den egyptiske Kanalmyndigheten.

RØRER PÅ SEG: Skipet «Ever Given» har de siste dagene blokkert Suezkanalen. Dette har kostet milliarder av kroner, og blokkert store deler av verdenshandelen. Totalt veier skipet rundt 220 000 tonn og er omtrent 400 meter langt. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Arbeidere har lyktes med å få løs gigantskipet som i nesten en uke har blokkert Suezkanalen, viser TV-bilder.

Trafikken er på vei til å gjenåpne, ifølge egyptiske myndigheter. Satellittbilder viser også at skipet har endret kurs.

Ved hjelp av høy vannstand, hadde kraftige taubåter tidligere på dagen klart å vri konteinerskipet slik at det sto 80 prosent i riktig retning.

- Gode nyheter

- Dette er veldig gode nyheter. Endelig har proppen løsnet. Skipet gikk på grunn for nesten ei uke siden og det har blitt jobbet hektisk rundt skipet for å få det løs. Endelig har det løsnet, og skipet er under seilas til Bitter Lake som ligger midt i Suezkanalen hvor den vil bli lagt til videre inspeksjon, sier Administrerende direktør i Norges rederiforbund, Harald Solberg, til Dagbladet TV.

Han understreker at det viktigste nå er at skipstrafikken kan ta seg opp igjen.

- Rapportene vi har fått inn tyder på at Suezkanalen vil gjenåpne for skipstrafikk i løpet av kvelden, sier Solberg.

Fjerne konteinere

Etter å ha trukket det fullastede 220.000 tonn store fartøyet over kanalbanken, trakk bergingsteamet fartøyet mot en bred vannstrekning halvveis mellom den nordlige og sørlige enden av kanalen. Der vil skipet nå gjennomgå teknisk inspeksjon, sier kanalmyndighetene. De sier samtidig at motoren fungerer.

Det kan fremdeles være aktuelt å fjerne konteinere fra det gigantiske skipet, for å få det helt løs. Arbeidet skal etter planen gjenopptas senere på dagen, når vannstanden i kanalen er ekstra høy.

Kompleks operasjon

Eksperter har tidligere advart om at det vil være en kompleks operasjon som kan ta dager eller uker. Å løfte bort de 20 000 konteinerne krever spesialutstyr som ikke finnes i Egypt.

«Ever Given» er et av verdens største konteinerskip. Det er 400 meter langt, og størrelsen kan sammenlignes med en skyskraper som er veltet over ende.

I nesten en uke har fartøyet stått på tvers i Suezkanalen og sperret den korteste ruten for skipstrafikk mellom Asia og Europa. Over 360 skip som frakter alt fra olje til kveg, har ventet på å passere.

For å unngå venting ved kanalen har en del handelsskip i stedet tatt den lange omveien rundt Afrika.

FLYTER IGJEN: Skipet som har blokkert Suezkanalen de siste dagene flyter igjen. Slik jobbet de gjennom natt til mandag 29. mars. Video: AP Vis mer

Høy vannstand

Nyheten om at deler av skipet er dratt av grunn, kom mens ti kraftige slepebåter jobbet med å få skipet i bevegelse. Mudringsfartøyer skal i løpet av natten ha fjernet 27 000 kubikkmeter sand og gjørme rundt skroget.

Bergingsmannskapene har søndag kveld og natt til mandag hatt en gyllen mulighet siden det er fullmåne og springflo.

Den ekstra høye vannstanden har gjort det lettere å trekke Ever Given av grunn.

Når Suezkanalen er åpen for trafikk, passerer det i gjennomsnitt rundt 50 skip per dag. Varene de frakter med seg, utgjør over 10 prosent av verdenshandelen. Særlig for olje på vei fra Midtøsten er kanalen viktig.

Det tyske forsikringsselskapet Allianz har anslått at kostnadene ved blokkeringen av kanalen ligger mellom 50 og 90 milliarder kroner per dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer