Evergrande-topp:

Gigantskrell

Hui Ka Yan var en gang Asias nest rikeste, men nå skal formuen ha stupt med 98 prosent.

RAST: Hui Ka Yans formue er skrelt heftig ned. Foto: Bobby Yip / Reuters / NTB
RAST: Hui Ka Yans formue er skrelt heftig ned. Foto: Bobby Yip / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En gang var han Asias nest rikeste person; grunnleggeren av den kinesiske eiendomskjempen Evergrande, Hui Ka Yan (65), hadde i 2017 en formue på 42 milliarder dollar.

Det tilsvarer 469,5 milliarder kroner etter dagens kurs.

Nå har han mistet både friheten og statusen som dollarmilliardær. Formuen har nemlig stupt med 98 prosent fra toppen, ifølge Bloomberg Billionaire's Index. Hui er angivelig «bare» verdt 979 millioner dollar nå, tilsvarende 10,9 milliarder kroner.

Full kollaps

Den oppsiktsvekkende kollapsen i Evergrande har bidratt til krisen i det kinesiske eiendomsmarkedet og ført til frykt for at utviklingen kan smitte over til verdensøkonomien. Selskapet, som en gang var Kinas største eiendomsselskap, misligholdt utenlandsgjeld i 2021 og har gjeld på mer enn 300 milliarder dollar.

Selskapet var så gjeldstynget at det solgte en luksusyacht for 32 millioner dollar tidligere i år for å samle inn penger, ifølge Reuters, som siterte ikke navngitte kilder.

Under polititilsyn

Hui har blitt det mest profilerte «offeret» for president Xi Jinpings harde hånd mot eiendomssektoren. Kina har slått knallhardt til mot bransjen og framholdt at «hus er til for å bo i, ikke for spekulasjon».

Evergrande-toppen mistenkes for kriminelle handlinger og skal være i «politiets kontroll». Kilder sier han er under tett tilsyn på et angitt sted.

Det er uklart hvorfor. Tiltaket betyr imidlertid at han ikke får forlate stedet, møte eller kommunisere med andre uten tillatelse. Ifølge kinesisk lov kan han ikke holdes slik mer enn seks måneder, skriver Bloomberg.

Evergrande har ikke kommentert saken overfor nyhetsbyrået.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer