Gigantsmell for Norge

NHO-analyse: Reiselivet har tapt 41 milliarder på coronakrisen. – Uten hjelp står vi overfor rasering av arbeidsplasser.

STUPTE: I år har turistkonsumet blant utenlandske turister til Norge stupt, som følge av coronakrisa. Det har ført til en gigantsmell for reiselivet. Bildet viser Vigelandsparken i Oslo, som normalt er full av utenlandske turister om sommeren - som her i 2017. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
STUPTE: I år har turistkonsumet blant utenlandske turister til Norge stupt, som følge av coronakrisa. Det har ført til en gigantsmell for reiselivet. Bildet viser Vigelandsparken i Oslo, som normalt er full av utenlandske turister om sommeren - som her i 2017. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det samlede turistkonsumet falt med 41 milliarder kroner fra januar til august 2020 sammenliknet med samme periode i fjor, ifølge en ny NHO-analyse.

Nedgangen i turistkonsumet var størst blant utenlandske turister, med 68 prosent nedgang i perioden – fra 46 milliarder kroner til 14 milliarder kroner, ifølge analysen som er gjennomført av NHO for NHO Reiseliv.

Administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv mener at analysen er en bekreftelse på at reiselivet trenger hjelp til å dekke faste kostnader ut coronakrisen.

Frykter rasering

– Uten hjelp står vi overfor rasering av arbeidsplasser. Bransjen trenger kompensasjon for opp mot 80 prosent av faste utgifter framover så lenge smitten varer, sier Devold.

NHOs reiselivsdirektør mener de 680 millionene i neste års statsbudsjett må øremerkes til kompensasjon for de tre første månedene av 2021, og eventuelt økes etter hvert.

- Reiselivet har tatt et coronatap på 41 milliarder kroner og båret det på egne skuldrer. Den beskjedne kontantstøtten regjeringen har bidratt med er alt for beskjeden. Økt støtte er tvingende nødvendig, sier hun til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.