Gigantsmell for Norge

NHO-analyse: Reiselivet har tapt 41 milliarder på coronakrisen. – Uten hjelp står vi overfor rasering av arbeidsplasser.

STUPTE: I år har turistkonsumet blant utenlandske turister til Norge stupt, som følge av coronakrisa. Det har ført til en gigantsmell for reiselivet. Bildet viser Vigelandsparken i Oslo, som normalt er full av utenlandske turister om sommeren - som her i 2017. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
STUPTE: I år har turistkonsumet blant utenlandske turister til Norge stupt, som følge av coronakrisa. Det har ført til en gigantsmell for reiselivet. Bildet viser Vigelandsparken i Oslo, som normalt er full av utenlandske turister om sommeren - som her i 2017. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det samlede turistkonsumet falt med 41 milliarder kroner fra januar til august 2020 sammenliknet med samme periode i fjor, ifølge en ny NHO-analyse.

Nedgangen i turistkonsumet var størst blant utenlandske turister, med 68 prosent nedgang i perioden – fra 46 milliarder kroner til 14 milliarder kroner, ifølge analysen som er gjennomført av NHO for NHO Reiseliv.

Administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv mener at analysen er en bekreftelse på at reiselivet trenger hjelp til å dekke faste kostnader ut coronakrisen.

Frykter rasering

– Uten hjelp står vi overfor rasering av arbeidsplasser. Bransjen trenger kompensasjon for opp mot 80 prosent av faste utgifter framover så lenge smitten varer, sier Devold.

NHOs reiselivsdirektør mener de 680 millionene i neste års statsbudsjett må øremerkes til kompensasjon for de tre første månedene av 2021, og eventuelt økes etter hvert.

- Reiselivet har tatt et coronatap på 41 milliarder kroner og båret det på egne skuldrer. Den beskjedne kontantstøtten regjeringen har bidratt med er alt for beskjeden. Økt støtte er tvingende nødvendig, sier hun til Børsen.

Hver måned teller

- Så lenge det er coronasmitte, må bransjen som bærer kostnaden få nødhjelp.

- Og hvis ikke det skjer noe i form av økt støtte?

- Det er ikke mulig for bransjen å klare seg uten forsterket nødhjelp. De første konkursene har allerede kommet. Det alvorlige er at den forrige støtteordningen opphørte 31. august, og nå er vi snart ferdige med oktober. Når hver måned teller for å klare å holde seg flytende, så haster det mer enn noen gang med å få på plass støtte til faste kostnader, sier NHOs reiselivsdirektør Krohn Devold.

Reiselivsdirektøren er også kritisk til signalene fra regjeringen om at markedet må avgjøre hvilke bedrifter som blir med videre, og hun mener at ingen bedrifter kan overleve med bestillingsnivåene som er nå.

Dekket en måned

NHO-analysen avdekker at mens coronafaste nordmenn i juli nærmest kompenserte fullt ut for fraværet av turister fra utlandet, så gjorde vi ikke det i august.

SKREKKTALL: Nordmenn på ferie i hjemlandet har langt fra dekket opp for tapet som skyldes fravær av turister fra utlandet, viser NHOs ferske analyse.
SKREKKTALL: Nordmenn på ferie i hjemlandet har langt fra dekket opp for tapet som skyldes fravær av turister fra utlandet, viser NHOs ferske analyse. Vis mer

Tradisjonelt utgjør utlendinger hoveddelen av totale overnattinger i juni, juli og august.

For årets åtte første måneder har markedet for forretningsreiser rast med 30 prosent, fra 17,4 milliarder kroner i fjor til 12,2 milliarder kroner i år. Om lag hver femte krone av nordmenns turistkonsum er normalt knyttet til forretningsreiser.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer