Norsk Hydro i Brasil

Gigantsøksmål mot Norsk Hydro

Urfolksorganisasjon tar Hydro til retten i Nederland. De ønsker erstatning for det de hevder er store miljøskader som følge av aluminiumsproduksjonen i Brasil.

BRASIL-SMELL: Norsk Hydro beskyldes for å ha forårsaket store skader for lokalsamfunnet grunnet aluminiumsvirksomheten i Brasil. Nå saksøkes de av 40 000. Foto: Fredrik Hagen / NTB
BRASIL-SMELL: Norsk Hydro beskyldes for å ha forårsaket store skader for lokalsamfunnet grunnet aluminiumsvirksomheten i Brasil. Nå saksøkes de av 40 000. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

40 000 medlemmer av urfolksorganisasjonen Cainquiama går til gruppesøksmål i Nederland mot aluminiumsgiganten Norsk Hydro.

Saksøkerne hevder selskapet gjennom sin aluminiumsvirksomhet har påført lokalsamfunnet i den brasilianske delstaten Pará ved Amazonas-elven store skader, på natur og mennesker.

Virksomheten til tre selskaper kontrollert av Norsk Hydro - Paragominas, Alunorte og Albras - er i fokus for søksmålet.

Alunorte

Utslippsskandalen ved Alunorte-anlegget i Amazonas i februar 2018 trekkes fram som sentralt. Utslippene skal ha kommet som følge av stort regnfall og skal ha ført til store miljøskader for naturen og lokalbefolkningen.

Hydro hevdet først at det ikke hadde vært lekkasjer fra anlegget, men la seg siden flate.

– Vi har sluppet ut ubehandlet regn- og overflatevann i Pará-elven. Det er fullstendig uakseptabelt og brudd på det Hydro står for. På vegne av selskapet, vil jeg si unnskyld til lokalbefolkningen, myndigheter og samfunnet, innrømmet Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i mars 2018.

Brandzæg gikk av i mars i fjor. Hilde Merete Aasheim tok over som ny sjef i selskapet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer