Norsk Hydro i Brasil

Gigantsøksmål mot Norsk Hydro

Urfolksorganisasjon tar Hydro til retten i Nederland. De ønsker erstatning for det de hevder er store miljøskader som følge av aluminiumsproduksjonen i Brasil.

BRASIL-SMELL: Norsk Hydro beskyldes for å ha forårsaket store skader for lokalsamfunnet grunnet aluminiumsvirksomheten i Brasil. Nå saksøkes de av 40 000. Foto: Fredrik Hagen / NTB
BRASIL-SMELL: Norsk Hydro beskyldes for å ha forårsaket store skader for lokalsamfunnet grunnet aluminiumsvirksomheten i Brasil. Nå saksøkes de av 40 000. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

40 000 medlemmer av urfolksorganisasjonen Cainquiama går til gruppesøksmål i Nederland mot aluminiumsgiganten Norsk Hydro.

Saksøkerne hevder selskapet gjennom sin aluminiumsvirksomhet har påført lokalsamfunnet i den brasilianske delstaten Pará ved Amazonas-elven store skader, på natur og mennesker.

Virksomheten til tre selskaper kontrollert av Norsk Hydro - Paragominas, Alunorte og Albras - er i fokus for søksmålet.

Alunorte

Utslippsskandalen ved Alunorte-anlegget i Amazonas i februar 2018 trekkes fram som sentralt. Utslippene skal ha kommet som følge av stort regnfall og skal ha ført til store miljøskader for naturen og lokalbefolkningen.

Hydro hevdet først at det ikke hadde vært lekkasjer fra anlegget, men la seg siden flate.

– Vi har sluppet ut ubehandlet regn- og overflatevann i Pará-elven. Det er fullstendig uakseptabelt og brudd på det Hydro står for. På vegne av selskapet, vil jeg si unnskyld til lokalbefolkningen, myndigheter og samfunnet, innrømmet Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i mars 2018.

Brandzæg gikk av i mars i fjor. Hilde Merete Aasheim tok over som ny sjef i selskapet.

- Mulighet for rettferdighet

Det er det internasjonale advokatfirmaet PGMBM som leder saken mot den norske aluminiumsgiganten, på vegne av de 40 000 saksøkerne.

«Den ulovlige aktiviteten har ført til forurensing av drikkevann i regionen, i tillegg til de skadelige miljø- og helseeffekter for menneskene i området.», skriver advokatfirmaet i en pressemelding.

De legger til at de «håper søksmålet gir en mulighet for rettferdighet».

«Ofrene har blitt frustrert over manglende framgang i det brasilianske rettssystemet og har valgt å iverksette tiltak mot Norsk Hydro i Nederland, landet der de involverte brasilianske datterselskapene har bosted.», skriver advokatfirmaet.

- Før hadde vi rent vann og land. Vi kunne dyrke, fiske og svømme. Men den røde gjørma er giftig. Vårt folk er syke. Vår måte å leve på er ødelagt, sier en av saksøkerne.

- Skjedde ikke overrenning

Presseansvarlig i Hydro, Halvor Molland sier til Børsen at Hydro-enheter nettopp har mottatt melding om et nederlandsk søksmål fra Cainquiama og vil svare som forespurt for den nederlandske domstolen.

- Sakene som Cainquiama har tatt opp diskuteres allerede med brasilianske domstoler og brasilianske myndigheter. Cainquama har siden 2017 anlagt fem søksmål i Brasil mot ulike Hydro-enheter i Brasil.

Han legger til:

- Når det gjelder Alunorte-saken i 2018, har ulike undersøkelser fastslått at det ikke skjedde overrenning fra deponiene.

Molland viser til undersøkelser Hydro selv trekker fram på egne hjemmesider.

Interne og eksterne undersøkelser, inkludert undersøkelser utført av myndighetene, bekreftet at det ikke var overløp fra Alunortes deponi for bauksittrester som følge av nedbøren i februar 2018, skrev Hydro i en børsmelding i september 2019, Ifølge NTB.

Selskapet har erkjent utslipp av forurenset vann via en ulisensiert kanal til Para-elven, skrev NTB samme måned.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer