Gigantsvindel: Lurte kunder i ti år

Omtalt som «den største bedragerisaken du aldri har hørt om».

FØRT BAK LYSET: I en ny dokumentarserie tar blant andre skuespiller Mark Wahlberg for seg den utrolige historien om en gigantisk svindeloperasjon som rammet McDonald's-kunder over en tiårsperiode. Foto: NTB Scanpix
FØRT BAK LYSET: I en ny dokumentarserie tar blant andre skuespiller Mark Wahlberg for seg den utrolige historien om en gigantisk svindeloperasjon som rammet McDonald's-kunder over en tiårsperiode. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var et genialt salgsstunt. Inspirert av brettspillfavoritten Monopol, lanserte fastfood-giganten McDonalds et verdensomspennende lotteri som lokket millioner av gjester til restaurantene. Var du en av de heldige, kunne drømmepremien på opp mot én million dollar bli din.

Det var bare ett problem: Mannen i gata var sjanseløs. I en ny dokumentarserie presenterer HBO nå den sjokkerende historien om «den største bedragerisaken du aldri har hørt om».

- Denne saken har alt. Hevn, dop, grådighet ... Ronald McDonald, lyder det fra en av kildene i traileren.

- SVINDLET: McDonald's Monopol-spill tar for seg temaet i brettspillet med samme navn. Kampanjen ble først lansert i USA i 1987 og har siden blitt brukt over hele verden. Foto: HBO Nordic
- SVINDLET: McDonald's Monopol-spill tar for seg temaet i brettspillet med samme navn. Kampanjen ble først lansert i USA i 1987 og har siden blitt brukt over hele verden. Foto: HBO Nordic Vis mer

- Mitt livs største feil

I «McMillions» tar dokumentarserien for seg den mystiske figuren «Onkel Jerry» - en tidligere politibetjent som over en drøy tiårsperiode sikret seg nærmest hvert eneste vinnerlodd. Totalt lurte han McDonalds-systemet for svimlende 24 millioner dollar.

Ingen kunne forstå hvordan.

- Alt jeg kan fortelle er at jeg har gjort den største feilen i mitt liv, skulle «onkelen» seinere proklamere fra en amerikansk vitneboks i 2001.

Sjeldne brikker

Tolv år tidligere: Mens seriemorderen Ted Bundy blir henrettet i Florida, og Dalai Lama blir tildelt Nobels fredspris, jobber selskapet Simon Marketing på spreng for å promotere McDonald's' Monopol-stunt.

Ved å kjøpe et produkt i restauranten, fant man en luke i emballasjen - og dermed et potensielt vinnerlodd eller «spillbrikke». Lykkes man å samle de mest sjeldne brikkene, kunne du vente deg en betydelig premie.

Simon Marketing, som hadde ansvar for markedsføringa til McDonalds på den tida, ville naturligvis sikre seg mot potensielle svindelforsøk i en slik kampanje. Ledelsen hadde dermed hentet inn Jerome Jacobsen som sikkerhetsansvarlig i selskapet.

Det skulle de få angre på.

Rundlurte kollega

Ifølge New York Post var en av Jacobsens hovedoppgaver å frakte vinnerloddene fra printbyrået til produksjonsfabrikkene. Som et ekstra sikkerhetstiltak reiste han aldri alene. Det var likevel ikke nok.

For to og et halvt år siden gikk The Daily Beast møysommelig til verks for å avdekke Jacobsens metode. Ifølge nettstedet skal amerikaneren ha lurt sin sikkerhetskollega trill rundt. Ved å låse seg inn på en toalettbås på flyplassen, fikk han erstattet vinnerloddene med helt ordinære brikker - og satt dermed igjen med premiepotten.

Jacobsen kunne imidlertid ikke selv hente ut premiene, uten å vekke mistanke. Det er her saken tar en overraskende vending.

Kokainsmugler og hjemmefruer

Ifølge Vice News gikk alarmen hos FBI etter varsler om en rekke «mistenkelige» vinnere. Under etterforskningen, kartla spesialagentene et nettverk bestående av blant andre en kokainsmugler, velstående hjemmefruer, en mormoner og fembarnsfar, og en selvproklamert mafiatopp ved navn Gennaro Colombo. På toppen av hierarkiet satt Jacobsen - som fikk tilnavnet «Onkel Jerry».

Ved å rekruttere andre til å løse inn loddene, ville Jacobsen ta en prosentandel av premiepengene.

Ifølge en rekke internasjonale medier, var Colombo en av Jacobsens nærmeste medsammensvorne i bedrageriet. På ett tidspunkt ble han også promotert i en av McDonald's' reklamer. Det var etter at Jacobsen - i sammenheng med monopolspillet - hadde hjulpet ham med å vinne en sportsbil.

Døde i trafikken

Ifølge New York Post døde Colombo i en bilulykke i 1998, og ble dermed aldri stilt for retten. Ett år etter at etterforskningen ble innledet, stormet føderale agenter flere boliger og lokasjoner tilknyttet Jacobsens nettverk. Det ledet til at mesterhjernen selv og sju andre ble pågrepet.

- Målet var å ta dem på fersken, og det var det vi gjorde. Vi håper at amerikanerne innser at vi var uskyldige ofre, sammen med våre kunder, og at vi ble svindlet av et sofistikert kriminelt nettverk, sa en talsperson i McDonald's til Washington Post kort tid etter.

I alt avdekket FBI at over 50 personer var involvert i skandalen. Samtlige ble ifølge CBR seinere dømt i en Florida-rettssak - som startet dagen før terrorangrepet 11. september 2001. Jacobsen, nå i slutten av 70-åra, måtte sone en straff på tre år og en måned.

- Alt jeg kan fortelle er at jeg har gjort den største feilen i mitt liv.

Saken fortsetter under:

- Jeg tapte

En av de åtte første som ble pågrepet og senere dømt, Andrew Glomb, ga for øvrig en treffende replikk til The Daily Beast i 2018.

- Det var et spill og jeg tapte. Hver gang jeg snakker med Jacobsen i dag, spøker jeg alltid med ham og sier: «Har du noen lodd?».

«McMillions» har premiere på HBO 3. februar.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer