Gigaregningen: - Svimlende tap

Langt over 1000 milliarder norske kroner. Det er det en avtaleløs brexit kan koste britene i året, ifølge eksperter.

KRISE: Økonomene spår krise for britisk økonomi med en avtaleløs brexit. Foto: Best Shot Factory / REX / NTB
KRISE: Økonomene spår krise for britisk økonomi med en avtaleløs brexit. Foto: Best Shot Factory / REX / NTB Vis mer
Publisert

Den britiske økonomien er allerede i store problemer grunnet coronapandemien, men det kan bli verre.

For på toppen av det er overgangsperioden i brexit over ved nyttår, etter at britene formelt gikk ut av unionen 31. januar i år.

På tross av en årelang utmeldingsprosess har britene og EU fremdeles til gode å bli enige om en handelsavtale for hvordan de skal forholde seg til hverandre etter utmeldingen.

Over tusen milliarder

Og det er nettopp en avtaleløs brexit som nå kan skape ytterligere økonomiske problemer for en allerede hardt rammet britisk økonomi.

Ifølge en analyse gjort av CNN, basert på anslag fra Citi og Institute for Fiscal Studies, vil en avtaleløs brexit koste britene rundt 230 milliarder kroner i tapt verdiskapning sammenliknet med en situasjon der man blir enige om en begrenset frihandelsavtale.

Dette er på langt nær den første, og sikkert heller ikke den siste, analysen av hva brexit vil bety for britisk økonomi.

I midten av september kom en rapport fra London School of Economics og UK in a Changing Europe. De slår fast at langtidseffekten av brexit vil være mye mer negativ enn coronapandemien, skriver The Guardian.

Deres anslag er at langtidseffekten av en brexit uten avtale tilsvarer 8 prosent av bruttonasjonalproduktet, eller 140 milliarder pund. Det er så mye som 1700 milliarder norske kroner.

FORANDRINGER: 31. januar 2020 ble den store brexit-dagen etter tre og et halvt års dragkamp i Storbritannia. Men hvilke forandringer får britene egentlig nå? Video: Endre Vellene Vis mer

Advokatfirmaet Baker McKenzie har også kommet med urovekkende spådommer. De anslår at en avtaleløs brexit, sammen med coronapandemien, vil koste Storbritannia 134 milliarder pund i året i et tiår i tapt BNP, eller drøye 1600 milliarder norske kroner, ifølge Reuters.

Selv om partene skulle klare å komme til enighet om en handelsavtale vil BNP bli kuttet med 3,1 prosent sammenliknet med et scenario der britene fortsatt er med i EU, mener advokatfirmaet.

Forhandlinger om forhandlingene

Sannsynligheten for en avtale blir mindre og mindre for hver dag som går, og det begynner å haste for alvor.

Mandag ble det avholdt forhandlinger om brexit-forhandlingene, for å se om det er noen vei videre.

EU sier de er klare for nye forhandlinger, mens britenes brexitminister Michael Gove etterlyser kompromisser fra EU, og at «det er ingen vits i å forhandle så lenge EU står ved sin posisjon».

Storbritannia-ekspert og førstelektor ved Universitet i Agder, Erik Mustad, sier at forhandlingene ikke akkurat preges av at de to partene stoler på hverandre, for EU har en nagende mistanke om at Boris Johnson og hans medsammensvorne ikke er så ivrige på å få en avtale.

- De har nok hatt en illevarslende følelse som går helt tilbake til brexitvalgkampen i 2016, og det er at å bryte alle bånd til EU er det Johnson og de rundt ham ønsker, sier Mustad til Børsen.

- Tror du det blir en avtale?

- Nei. Jeg tror ikke det. Dette går tilbake til hans klare standpunkt til brexit. Min følelse er at han ikke vil ha en avtale, og at han ikke vil ha en tilknytning til EU.

Steile fronter

En som er noe mer optimistisk med tanke på at de to partene skal få til en avtale, er sjefstrateg i Danske Bank, Christian Lie.

- Vi tror partene nå bruser med fjærene for å styrke sine posisjoner inn mot nye forhandlinger, men at begge parter har sterke insentiver til å lande en avtale. Vi tror fortsatt det er 60 prosents sannsynlighet for en avtale og 40 prosent for en avtaleløs brexit.

De store uenighetene i forhandlingene går spesielt på fiskeripolitikken, der britene nekter å bøye av, på næringslivspolitikken, der britene vil forbeholde seg retten til å subsidiere egne bedrifter, og så er det lover og regler for EUs indre marked de ikke vil være med på.

- Her viser EU til sine medlemsland og sier at de ikke kan gi særordninger til Storbritannia. Der er frontene steile og det har de vært hele tida, sier Mustad.

Prognosene fra økonomer og britiske tenketanker, og advarslene fra det britiske næringslivet, som bønnfaller EU og den britiske regjeringen om å komme til en avtale, tegner i alle tilfeller opp et svært pessimistisk bilde for Storbritannia fra nyttår.

- Det er vanskelig å spå konsekvensene, men de konsekvensanalysene som er tegnet opp for Storbritannia viser at det vil bli svimlende økonomiske tap, sier Mustad.

- Katastrofal coronahåndtering

Han peker på at usikkerheten går på om Storbritannia klarer å sikre seg bilaterale avtaler som minimaliserer effekten av en avtaleløs brexit, men den britiske regjeringens håndtering av coronapandemien har uansett ikke bedret framtidsutsiktene, ifølge Mustad.

- Regjeringens katastrofale håndtering av coronapandemien, med kjempelockdown som vi ser i Manchester, Wales, Skottland og Nord-Irland, gir katastrofale økonomiske konsekvenser, og dette kommer på toppen av en potensiell ikke-avtale. Alle næringslivsgruppene og tenketankene legger til grunn at den økonomiske situasjonen er katastrofal nok som den er, sier Mustad.

- De mener at en ikke-avtale er å spille hasard med alle deler av økonomien.

BEKYMRET: Kenny Leddy frykter brexit vil få store konsekvenser. Reporter/video: Jesper Nordahl Finsveen / Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Lie i Danske Bank peker på at en avtaleløs brexit betyr at Storbritannia går fra veletablerte og juridiske funderte avtaler og relasjoner med sine handelspartnere i EU, til standardiserte regler fra Verdens handelsorganisasjon (WTO).

- Ettersom denne endringen vil skje nærmest over natta, vil en stor andel av britisk næringsliv møte en ekstrem usikkerhet og store hindre og forsinkelse i sine verdikjeder og i flyten av varer og tjenester. Ettersom WTO-tariffene på de fleste områder betyr langt høyere importpriser enn dagens system uten tariffer, vil britiske eksportvarer miste konkurransekraft og eksempelvis vil prisen på en britisk bil solgt i EU kunne stige med 3000 euro, sier Lie.

- Hurragutt

Mustad etterlyser at Johnson og hans regjering gir uttrykk for hva de faktisk ønsker med politikken.

- Johnson trenger en heiagjeng som står rundt ham og definerer politikken. Han er en hurragutt som kan stå og slenge med leppa i Underhuset. Han er ikke noen visjonær politiker. Derfor sliter de konservative med lave tall på meningsmålingene, og mye motstand internt. Det er lite substans i det som foreslås. De sier hva de ikke vil, ikke hva de vil, sier Mustad.

Regjeringens håndtering av coronaviruset har også skadet regjeringen i brexit-saken, tror Storbritannia-eksperten.

- Tiltroen til hva de kan få til i EU-forhandlingene er fraværende.

HVA VIL SKJE?: Hvert år blir åtti tusen tonn laks eksportert fra Norge til Storbritannia. Nå skal britene ut av EU. Hvordan vil det påvirke den norske næringa? Reporter: Jesper Nordahl Finsveen. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Negative konsekvenser for EU

Selv om det er Storbritannia som rammes hardest av en avtaleløs brexit, er det definitivt ikke noe som kommer uten omkostninger for EU heller.

- De største negative konsekvensene vil bli båret av medlemslandene som grenser til Storbritannia, og vil ramme særlig jordbruks- og fiskerisektoren. Bortfall av britiske overføringer til EU-budsjettet vil i tillegg føre til et finansieringsunderskudd som i verste fall kan medføre budsjettkutt eller behov for ekstra innbetalinger fra medlemslandene, sier Lie i Danske Bank.

Overgangsperioden går altså formelt sett ut ved nyttår, men en avtale mellom EU og Storbritannia må på plass en god stund før den tid.

Opprinnelig satte Boris Johnson fristen til juni, men den ble utsatt på grunn av coronaviruset. Siden har den absolutt siste fristen for å komme til en avtale blitt skjøvet på flere ganger. Det siste fra EUs sjefforhandler Michel Barnier er at partene må være enige om en avtale innen utgangen av oktober, for at det formelle skal være på plass innen årsskiftet.

Det begynner med andre ord å haste veldig.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer