Gigaregningen: - Svimlende tap

Langt over 1000 milliarder norske kroner. Det er det en avtaleløs brexit kan koste britene i året, ifølge eksperter.

KRISE: Økonomene spår krise for britisk økonomi med en avtaleløs brexit. Foto: Best Shot Factory / REX / NTB
KRISE: Økonomene spår krise for britisk økonomi med en avtaleløs brexit. Foto: Best Shot Factory / REX / NTB Vis mer
Publisert

Den britiske økonomien er allerede i store problemer grunnet coronapandemien, men det kan bli verre.

For på toppen av det er overgangsperioden i brexit over ved nyttår, etter at britene formelt gikk ut av unionen 31. januar i år.

På tross av en årelang utmeldingsprosess har britene og EU fremdeles til gode å bli enige om en handelsavtale for hvordan de skal forholde seg til hverandre etter utmeldingen.

Over tusen milliarder

Og det er nettopp en avtaleløs brexit som nå kan skape ytterligere økonomiske problemer for en allerede hardt rammet britisk økonomi.

Ifølge en analyse gjort av CNN, basert på anslag fra Citi og Institute for Fiscal Studies, vil en avtaleløs brexit koste britene rundt 230 milliarder kroner i tapt verdiskapning sammenliknet med en situasjon der man blir enige om en begrenset frihandelsavtale.

Dette er på langt nær den første, og sikkert heller ikke den siste, analysen av hva brexit vil bety for britisk økonomi.

I midten av september kom en rapport fra London School of Economics og UK in a Changing Europe. De slår fast at langtidseffekten av brexit vil være mye mer negativ enn coronapandemien, skriver The Guardian.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.