Strømpriser

Gigasprekk på 200 mill.: - Bekymret

Glencore Nikkelverk i Kristiansand ligger an til å bruke 200 millioner kroner mer på strøm i år enn de de hadde lagt opp til i budsjettet. - Det hjelper ikke å slå av lyset på kontoret, sier økonomidirektør Kjetil Utsogn.

SJOKKREGNING: Glencore Nikkelverk i Kristiansand har hatt en betydelig økning i strømutgifter den siste tida. Foto: Glencore Nikkelverk
SJOKKREGNING: Glencore Nikkelverk i Kristiansand har hatt en betydelig økning i strømutgifter den siste tida. Foto: Glencore Nikkelverk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Strømprisene i Sør- og Øst-Norge har steget til nye rekorder gjennom sommeren.

Oslo og Bergen satte nye rekorder mandag, med en makspris på 4,45 kroner, og sist uke var døgnprisen oppe i 4,22 kroner i Sørvest-Norge. Prisen det er snakk om her er markedsprisen, som påvirkes av prisene i Europa gjennom norsk strømeksport.

Det skjer samtidig som pengene renner inn til strømselskapene.

Og mens husholdninger, bønder, frivillige organisasjoner og idrettslag har blitt lovet strømstøtte av regjeringen, får ikke bedrifter foreløpig hjelp til å takle de plutselig høye utgiftene.

Onsdag opplyste likevel statsminister Jonas Gahr Støre til NRK at regjeringa nå ser på ulike strømordninger for næringslivet.

Økonomidirektør i Glencore Nikkelverk i Kristiansand, Kjetil Utsogn, opplyser om at de ligger an til å bruke hele 200 millioner kroner mer på strøm i år enn det de hadde budsjettert med.

- Det er til tross for at vi har ganske mye forbruk som er på kontrakter, som det er fastpriser på, sier han.

Nationen har tidligere omtalt selskapets budsjettsprekk.

DYRT: Analytiker, Tor Lilleholt, snakker om når på døgnet det er dyrt å bruke strøm. Vis mer

- Bekymret

Nikkelverket er det største nikkelraffineriet i den vestlige verden, ifølge nettsida deres. Produksjonen der består primært av nikkel, kobber og kobolt, og har holdt til i Kristiansand siden 1910.

Til tross for den kraftige økninga, er ikke Utsogn bekymret for de ansattes arbeidsplasser.

- Vi er en del av et stort konsern, som har mange bein å stå på. Vi produserer metaller som er viktige i det grønne skiftet, og prisen på metall er god, som er bra for oss. Så totalt sett tjener konsernet penger, sier han, og legger til:

- Men vi er bekymret. Det er ingen krisestemning her, men de høye prisene vil kunne få konsekvenser for oss på sikt.

- Hjelper ikke å slå av lyset

Han håper at regjeringa nå kommer på banen for å hjelpe bedriftene.

- Vi ønsker at det skal være en form for kompensasjon som gjør opp for de betydelig økte kostnadene. Nå har det vært mye om dette i media de siste dagene, så vi håper de kommer fram til noe, sier han.

Utsogn forteller at deres største frykt er at det skal ende opp med å bli rasjonering på strøm.

- Vi kan ikke produsere uten strøm. Vi er siste ledd i en lengre produksjonskjede. Det har skjedd mye før det kommer hit, og vi trenger å gå som ei klokke for å få ut produktene som det har vært mye arbeid med. Vi lever med de strømprisene som er nå, men på lengre sikt kan det påvirke oss, sier han.

Han utelukker ikke at nikkelverket kan gjøre ytterligere strøm-effektiviseringer, men tror ikke det vil ha det store utslaget på regninga.

- Det jobber vi kontinuerlig med. Men det hjelper ikke mye for oss å slå av lyset på kontoret. Vi er avhengige av strøm for å kunne produsere det vi gjør, sier han, og legger til:

- Bedriften jobber kontinuerlig for å bli mer effektive slik at man kan redusere strømforbruket, både gjennom investeringer og kontinuerlig forbedring. Dette bidrar positivt, men betyr lite i forhold til de enorme prisøkningene.

Han forteller at et av tiltakene de har iverksatt i 2022, er at de i de periodene strømprisene er vesentlig dyrere enn fyringsolje, bruker fyringsolje istedenfor strøm for produksjon av damp til prosessen. Men dette er kun når strøm er vesentlig dyrere enn olje, opplyser han.

- Gjør meg engstelig

Ordfører i Kristiansand, Jan Oddvar Skisland (Ap), er bekymret for bedriftene i området.

- Det er det som gjør meg veldig engstelig. Hvis ikke regjeringen gjør noe ganske raskt, så kan kan det ryke store bedrifter, eller det kan i hvert fall medføre store nedbemanninger. Det er også mange små bedrifter, som for eksempel bakerier, som ikke vet hvordan de skal håndtere høsten, sier han til Børsen.

UROLIG: Jan Oddvar Skisland, ordfører i Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
UROLIG: Jan Oddvar Skisland, ordfører i Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer

Onsdag gikk Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) ut og krevde at regjeringa får på plass en strømstøtteordning for norske bedrifter.

Anniken Hauglie, viseadministrerende direktør i NHO, mener situasjonen er blitt verre siden januar, da NHO først krevde en strømordning.

- Det er derfor bra at statsministeren og regjeringen nå ser på ulike strømordninger for å avhjelpe den ekstraordinære strømsituasjonen som også norsk næringslivet opplever, og at utformingen av disse skjer i tett og god dialog med partene i arbeidslivet, sa hun til Børsen onsdag formiddag.

Målet er en ordning som oppnår bred oppslutning i Stortinget, og som skaper trygghet for norske bedrifter og jobber, ifølge Hauglie.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer