Gikk coronafri - nå stenger alt

Stillehavsparadiset har unngått coronaviruset - til nå.

CORONA: Stillehavsparadiset Tonga har ungått pandemien fram til nå. Foto: Shutterstock/NTB
CORONA: Stillehavsparadiset Tonga har ungått pandemien fram til nå. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Nesten to år etter at stillehavsparadiset Tonga lukket sine grenser, landet det første flyet med reisende fra New Zealand fredag.

Der og da endte kongedømmets dager som en coronafri nasjon.

En av passasjerene, en misjonær, hadde testet negativt før avreise. Men på karantenehotellet etter ankomst, testet vedkommende positivt, ifølge landets helsemyndigheter.

Mandag erklærte regjeringen en uke lang nedstenging av nasjonens hovedøy Tongatapu. Da hadde nyheten om landets første smittetilfelle allerede spredt seg. Det førte til at vaksineraten skjøt voldsomt i været, fra 35 prosent fullvaksinerte fredag til 62 prosent fullvaksinerte mandag.

88 prosent av stillehavsparadisets rundt 100 000 innbyggere har fått sin første vaksinedose, ifølge The Guardian.

Rammet turistnæring

Tonga ligger en tredjedels flytur fra Australia i retning Hawaii. I tillegg til jordbruk, er turisme en av de viktigste næringene i et land der 22 prosent av befolkningen, ifølge CNN, lever under den nasjonale fattigdomsgrensa.

Tonga innførte en tre uker lang unntakstilstand i mars 2020 og har siden hatt stenge grenser mot omverdenen.

Det har gått hardt ut over næringer som så seint som i 2019 tok imot 94 000 internasjonale turister.

For bare et par uker siden lanserte Tongas myndigheter planer om å utvide en av de regionale flyplassene for å ta imot internasjonale flyginger, som i dag må lande på hovedøya.

Isolert

Nå er det imidlertid øystatens første smittetilfelle som dominerer nyhetsbildet.

- Jeg går i lockdown med min familie og oppfordrer alle til å bruke maske og holde seg trygge, uttalte lederen av Tongas presseorganisasjoner, Ramanlal Vallabh, allerede fredag.

Han ga uttrykk for bekymring knyttet til hvordan coronaviruset har herjet i land som Fiji, New Zealand, Australia og USA.

Inntil videre er de 200 passasjerene på det smitterammede flyet satt i karantene sammen med besetningen og helsepersonellet som følger dem opp, ifølge The Guardian.

- Den smittede er isolert, og de øvrige blir tett fulgt opp, sier Tongas helseminister, doktor ʻAmelia Afuhaʻamango Tuʻipulotu.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer