Kongehuset 2020

Gikk med kraftig underskudd

Kongehuset gjør opp regnskapet for 2020 med et underskudd på 65 millioner kroner.

HJEMMEKONTOR: Kongefamilien brukte mindre penger på reising enn planlagt i 2020, men samlet gikk regnskapet med 65 millioner kroner i underskudd. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HJEMMEKONTOR: Kongefamilien brukte mindre penger på reising enn planlagt i 2020, men samlet gikk regnskapet med 65 millioner kroner i underskudd. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Underskuddet forklares med at kostnadene for sikring av eiendommene har brukt 87 millioner kroner fra midler som har vært avsatt fra tidligere år, skriver Slottet i en pressemelding. Dette var planlagt, heter det videre.

Sikringsprosjektet har en samlet ramme på drøyt 608 millioner kroner og er planlagt ferdig i løpet av dette året.

Men samtidig ble en god del av vedlikeholdsarbeidene forsinket i fjor, fordi smitteverntiltak gjorde at det i store perioder ikke var mulig å ha eksterne leverandører og håndverkere på de kongelige eiendommene.

Coronarestriksjonene la imidlertid ikke en fullstendig stopper for kongefamiliens reisevirksomhet. Familien rakk å besøke alle landets fylker, 24 kommuner og Jan Mayen i 2020, heter det i årsberetningen.

Likevel førte coronaåret til såpass redusert aktivitet at kongefamiliens samlede driftsregnskap endte med et overskudd på 22 millioner kroner.

Pengene som er blitt spart (eller snarere ikke blitt brukt opp) som følge av mindre vedlikehold og redusert reising, vil ifølge årsmeldingen bli brukt til nye «prosjekter innen eiendom og park» i løpet av 2021 og 2022, heter det videre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer