Gikk ned etter krisepakka

Da regjeringa la fram krisepakka lå Oslo Børs 2,6 prosent i pluss. Ved stengetid var oppgangen krympet til 0,49 prosent.

UROLIGE TIDER: Coronaviruset gir urolige tider på verdens børser. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
UROLIGE TIDER: Coronaviruset gir urolige tider på verdens børser. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oppgangen er likevel kjærkommen etter den blytunge skrekkstarten på uka. Mandagens fall var det verste siden finanskrisen i 2008.

Hovedindeksen spratt opp rundt 2 prosent i åpningsminuttet. På det høyeste hadde den samlede verdien av de største selskapene på børsen økt med 4,72 prosent, før det igjen gikk i nedoverbakke.

Slutten på dagen ble blytung - og altså med en oppgang på 0,46 prosent - noe blant annet olje- og gassgiganten Equinor bidro til i negativ forstand.

OLJEPRISFALL: Energianalytiker i Nordea, Thina Saltvedt, forteller hvordan oljeprisfallet påvirker deg som forbruker. Vis mer

Equinor svingte både opp og ned, og endte i minus 2,1 prosent.

DNB fikk på sin side en etterlengtet opptur etter å ha falt tungt på børsen de siste dagene. Bankaksjen tirsdag igjen noe av det tapte med en oppgang på 3,23 prosent.

Opp for Norwegian

Norwegian er blant selskapene som har vært hardest rammet, og aksjen har vært i tilnærmet fritt fall de siste dagene. Tidlig tirsdag varslet selskapet at det kutter flyreiser til Nord-Italia.

Tirsdag steg aksjen betydelig fra start, men nyheten om at selskapet varsler permitteringer og kansellerer 3000 flygninger de neste månedene, sendte kursen brått ned igjen. Etter noen minutter hentet aksjen seg noe inn, og Norwegian endte tirsdagen med en oppgang på 1,9 prosent.

Tiltakspakke

Også andre europeiske børser styrket seg fra start tirsdag. De viktigste europeiske børsene var opp rundt 1 prosent etter få minutters handel tirsdag, skriver NTB.

Etter mandagens kollaps på Oslo Børs, spådde analytikerne i Nordnet en oppgang på 2,2 prosent, eller innenfor intervallet 1,9 til 2,5 prosent, fra start tirsdag morgen.

Aksjeekspert Roger Berntsen viser også til USA og «et børsfall av historiske proporsjoner».

- Vi må tilbake til finanskrisen i 2008 for å finne tilsvarende fall på Wall Street, skriver Berntsen i en kommentar.

- Som en respons på den seneste tids uro har Trump varslet ny runde med skattelette. Det ligger i kortene at de fleste land, inkludert Norge, vil måtte trå til med solide finanspolitikse stimulansetiltak, skrev Berntsen.

Endrer permitteringsregler

Krisepakka som statsminister Erna Solberg og finansminister Jan Tore Sanner la fram tirsdag ettermiddag, ga derimot ikke noe umiddelbart løft for hovedindeksen på Oslo Børs.

Regjeringen varsler endringer i permitteringsregelverket slik at bedriftene får en kortere periode der de må betale ut dagpenger til ansatte ved permittering.

Fredag vil det bli lagt fram målrettede tiltak som vil virke raskt, ifølge Solberg og Sanner.

- Vi må sikre at denne krisen ikke får langsiktige konsekvenser for norske bedrifters lønnsomhet, sier Sanner.

Oppgang i Asia

Nikkei-indeksen i Tokyo steg 0,85 prosent tirsdag etter kraftige fall på verdens børser dagen før. Også på andre børser i Asia er det oppgang.

Oppgangen i Tokyo kommer etter at Nikkei-indeksen falt mer enn 5 prosent mandag. Også i Hongkong, Singapore, Sydney og Shanghai er det oppgang tirsdag.

Oppgangen kommer etter kraftige fall på verdens børser mandag. Blant annet falt Dow Jones-indeksen i New York 7,8 prosent, den største nedgangen på én dag siden finanskrisen i 2008.

Tirsdag stiger også oljeprisen etter å ha falt kraftig mandag.

Xi besøkte Wuhan

Tirsdag reiste også Kinas president Xi Jinping for første gang til Wuhan siden utbruddet av coronaviruset startet i millionbyen, skriver NTB.

Xi ankom delstatshovedstaden i Hubei, som har vært avstengt siden slutten av januar, for å inspisere arbeidet som er gjort for å hindre spredning av viruset, ifølge nyhetsbyrået Xinhua.

Den nye typen koronavirus ble i desember oppdaget i industribyen Wuhan.

I forsøket på å hindre spredning isolerte kinesiske myndighetene Wuhan og nabobyene med til sammen over 50 millioner innbyggere.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer