Terje Aasland

Gir 62 nye tillatelser

Regjeringen vil øke aktiviteten i Barentshavet og øker antall utvinningstillatelser. - Dypt uansvarlig, mener SV.

ØKER: Terje Aasland fridde til oljenæringen i salen og vektla viktigheten av olje- og gassutvinning i Sandefjord tirsdag. Foto: Heiko Junge / NTB
ØKER: Terje Aasland fridde til oljenæringen i salen og vektla viktigheten av olje- og gassutvinning i Sandefjord tirsdag. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SANDEFJORD (Dagbladet): Energiminister Terje Aasland (Ap) slapp nyheten under Olje- og energipolitisk seminar i Sandefjord tirsdag.

For ett år siden ga regjeringen tillatelse til 47 leteblokker.

Nå øker Energidepartementet aktiviteten og gir 62 nye utvinningstillatelser på norsk sokkel. Disse fordeles på 24 oljeselskaper.

- Vi trenger olje og gass i mange tiår framover, sier Aasland i sin tale tirsdag.

DEMONSTRERER: Gruppa Extinction Rebellion sperrer tirsdag av alle innganene til Scandic Park Hotell i Sandefjord, hvor Norsk Petroleumsforenings olje- og energipolitiske seminar avholdes. Vis mer

Åtte tillatelser i Barentshavet

Mens Aasland talte, laget demonstrantene hørbart støy utenfor, med alarmer og rop. Aktivistgruppa Extinction Rebellion, sammen med ei teatergruppe, sørget for at konferansen ble forsinket.

De sperret av alle inngangene på Scandic-hotellet i Sandefjord, helt til politiet etter noen timer grep inn og slapp deltakerne fra oljenæringen inn.

Tillatelsene gis gjennom TFO, en årlig leterunde i de mest modne områdene på norsk kontinentalsokkel. Dette er områder som har en kjent geologi og godt utbygd infrastruktur.

29 av de 62 tillatelsene gis i Nordsjøen. 25 gjelder Norskehavet og 8 i Barentshavet.

- Vi kan utvikle norsk sokkel videre til en enda viktigere aktør i framtida enn i nåtida. Mulighetene som ligger i behovet for energisikkerhet og omstilling. Vi skal legge til rette for vekst her hjemme, og jeg mener vi har et moralsk ansvar for å bidra til vekst i et globalt perspektiv, sier Aasland.

- Dypt uansvarlig

Nyheten tas dårlig imot av SV, som samarbeider med regjeringen i Stortinget.

SV påpeker at dette åpner for enda mer oljevirksomhet på Tromsøflaket, et sårbart og verdifullt område med rik og viktig fiskerivirksomhet.

- Tromsøflaket er et svært viktig område for fiske. Regjeringen overkjører hensynet til fiskerne når de åpner for enda mer olje- og gassproduksjon her. Det viser at hensynet til oljeselskapene er langt viktigere enn hensynet til de fornybare næringene vi skal leve av i tusener av år framover, sier Lars Haltbrekken, energi- og miljøpolitisk talsperson i SV, til Dagbladet.

REAGERER: SVs Lars Haltbrekken kaller økningen i antall tillatelser uansvarlig. Foto: Alf Simensen / NTB
REAGERER: SVs Lars Haltbrekken kaller økningen i antall tillatelser uansvarlig. Foto: Alf Simensen / NTB Vis mer

Han mener energiministeren snart må ta innover seg at det ikke er plass til olje i et klimavennlig samfunn.

- De deler ut dobbelt så mange lisenser i Barentshavet igår som i fjor. Det er dypt uansvarlig, sier Haltbrekken.

Også MDGs Une Bastholm reagerer.

- Dette må være verdensrekord i å ri to hester på samme tid. Det er bare uker siden Norge jobbet for internasjonal enighet i Dubai om å omstille oss vekk fra fossil energi, fordi klimaet vårt ikke tåler mer. At regjeringen hevder det ikke skal gjelde Norge, bare alle andre land, er aktiv sabotasje av Paris-avtalen og vil koste barna våre dyrt, sier Bastholm.

- Skal være stolte

Statsråden fridde til olje- og energiselskapene i salen.

- Vi, kjære venner, skal være stolte av vår rolle som energileverandør til Europa og det vi har oppnådd, sier Aasland.

- Uten leveranser av norsk olje og gass ville gassprisene i Europa vært vesentlig høyere enn dagens nivå.