Vikings-stjerne ut mot Kristofer Hivju:

Gir «ambassadør» Hivju lakseslakt

Game of Thrones-skuespiller Kristofer Hivju får slakt for sine reklamefilmoppdrag for oppdrettsgiganten Mowi. - Et av de mest uansvarlige selskapene, mener Vikings-stjerna Jasper Pääkkönen. - Sverteforsøk, svarer Mowi.

NORSK FILMSTJERNE: Kristofer Hivju får krass kritikk etter et tosifret antall reklameopptredener for norsk laksegigant. Video: Mowi / Veiga Grétarsdóttir. Reporter: Marie Myklebostad Vis mer
Publisert

Finske Jasper Pääkkönen, best kjent fra den populære TV-serien Vikings, kommer rett fra saunaen da Dagbladet ringer.

Da vi spør om hans mening om oppdrettsbransjen, fyrer han seg enda mer opp.

- Lakseoppdrett i åpne merder er miljømessig en av de mest skadelige industriene på hele planeten.

TV-STJERNE: Her ankommer Jasper Pääkkönen Golden Globe Awards i 2019. Foto: NTB Scanpix
TV-STJERNE: Her ankommer Jasper Pääkkönen Golden Globe Awards i 2019. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det sier skuespilleren som i sin tid gjorde lykke som hopplegenden Matti Nykänen i filmen «Matti». I hjemlandet er han dessuten kjent for sin lidenskap for fiske etter villaks.

Da Dagbladet forteller at hans skuespillerkollega Kristofer Hivju er ambassadør for oppdrettsgiganten Mowi, reagerer han med vantro.

Les svaret fra Mowi lenger ned i saken.

Sjokkert over Hivju

- Hvis han er informert om for en ødeleggende industri denne lakseoppdrettet er …, begynner Pääkkönen, men fullfører ikke.

Så får han summet seg, og fortsetter:

- Fra et personlig perspektiv, ville jeg aldri bli ambassadør for et selskap uten å virkelig grave dypt i hva de gjør, og for å se om de er et ansvarlig selskap, et bærekraftig selskap.

FÅR KRITIKK: Norske Kristofer Hivju, kjent fra TV-serien Game of Thrones, får kritikk av sin finske skuespillerkollega Jasper Pääkkönen. Foto: NTB Scanpix/HBO/Kobal/REX/Shutterstock
FÅR KRITIKK: Norske Kristofer Hivju, kjent fra TV-serien Game of Thrones, får kritikk av sin finske skuespillerkollega Jasper Pääkkönen. Foto: NTB Scanpix/HBO/Kobal/REX/Shutterstock Vis mer

Det synes ikke Pääkkönen at Mowi er.

- Etter mitt syn er Mowi et av de mest uansvarlige selskapene når det gjelder skade på miljøet på hele planeten, sier Pääkkönen.

Selv er han ambassadør for Patagonia, en produsent av friluftsklær som har engasjert seg sterkt for naturvern.

Dagbladet har siden torsdag i forrige uke prøvd å få en kommentar fra Kristofer Hivju - via managementet Panorama Agency, Mowis kommunikasjonsdirektør, og telefoner og tekstmeldinger - men har ikke lyktes i å få svar. Dagbladet har også lagt fram kritikken til Hivju, men ikke fått svar.

«Det er rett og slett ikke hold i noen av påstandene hans», svarer Mowis kommunikasjonsdirektør Ola Helge Hjetland til Pääkkönens kritikk (se hans øvrige svar lenger nede i saken).

LIDELSER: Lakselusa spiser fisken levende. Her fra et Mowi-eid anlegg i Tálknafirði på Island i oktober 2023. Foto: Fra Veiga Grétarsdóttirs videomateriale
LIDELSER: Lakselusa spiser fisken levende. Her fra et Mowi-eid anlegg i Tálknafirði på Island i oktober 2023. Foto: Fra Veiga Grétarsdóttirs videomateriale Vis mer

- Spist opp levende

Blant problemene med oppdrett som Pääkkönen lister opp, er lakselusa et av de verste.

- Lakselus er et spesielt stygt problem, som fisken i merdene må leve med. De blir bokstavelig talt spist opp levende, sier han.

Et av tidenes verste medieomtalte lakselusangrep skjedde i oktober på Island, i et anlegg eid av Arctic Fish (se video øverst). Arctic Fish kontrolleres av nettopp Mowi.

Den som gjorde skandalen internasjonalt kjent, var miljøaktivisten Veiga Grétarsdóttir, som hadde filmet anlegget fra en drone og fikk bildene publisert i islandske Heimildin.

AVSLØRTE LUSE-SKANDALE: Her padler Jasper Pääkkönen sammen med Veiga Grétarsdóttir, som i november offentliggjorde sjokkerende bilder av et lakselus-angrepet oppdrettsanlegg på Island. Foto: Privat
AVSLØRTE LUSE-SKANDALE: Her padler Jasper Pääkkönen sammen med Veiga Grétarsdóttir, som i november offentliggjorde sjokkerende bilder av et lakselus-angrepet oppdrettsanlegg på Island. Foto: Privat Vis mer

Hun og Pääkkönen kjenner hverandre godt. På et bilde han har sendt Dagbladet, padler de to på kysten av Island.

- Ikke søte og kosete

At lakselus-angrepet hos Arctic Fish ble avslørt for et stort publikum, mener Pääkkönen skyldes at droner har blitt tilgjengelige, med kameraer som kan zoome inn fra langt hold.

- Tidligere hadde vi ikke denne teknologien. Da kunne industrien holde sine hemmeligheter for seg selv.

Han synes bildene fra Island er vonde å se.

- Hvis det var noen annen industri hvor husdyr ble foret opp og du hadde en slik voldsom mengde parasitter, som spiser kjøttet deres inn til beinet, ville det aldri ha blitt tolerert, sier Pääkkönen.

Det tror han har å gjøre med fiskens vesen.

ELSKER FINNMARKS-FISKE: Jasper Pääkkönen elsker villaksfiske. Her har han fått en svær rugg et sted i Finnmark. Foto: Antti Rastivo
ELSKER FINNMARKS-FISKE: Jasper Pääkkönen elsker villaksfiske. Her har han fått en svær rugg et sted i Finnmark. Foto: Antti Rastivo Vis mer

- Fisk er ikke søte og kosete. Vi vil ikke holde fisk og kjæle med dem, for de er kalde og slimete og lukter. Fisk har på en måte blitt taperen i naturbevaringen, sier Pääkkönen.

- Nye bunnivåer

For tida lager han en dokumentar om lakseindustrien, i samarbeid med Patagonia, og forteller at det har vært en vekker for ham.

Han ser mange problemer med lakseoppdrett i åpne merder, som forurensning av fjordene, «skyhøy» dødelighet, rømming og såkalt «genetisk forurensing» av villaksstammen.

Inntrykket hans er at problemene bare blir større og større.

REKLAMERER: I flere TV-reklamer snakker Mowi-ambassadør Kristofer Hivju pent om selskapets laks. Foto: Skjermdump av Mowi-reklame
REKLAMERER: I flere TV-reklamer snakker Mowi-ambassadør Kristofer Hivju pent om selskapets laks. Foto: Skjermdump av Mowi-reklame Vis mer

- Du trodde dette må være bunnivået, den mest sjokkerende nyheten om lakseindustrien, og to uker seinere er det en ny avsløring, noe enda verre.

De siste månedene har det vært flere negative nyheter om bransjen.

I november meldte NRK om massedød av laks ved Lerøys anlegg, og sist uke meldte Måsøval i Frøya kommune at et datterselskap i flere år har latt kunder kjøpe frossenlaks som ikke egner seg for humant konsum.

- Bare fisk

Mot slutten av intervjuet med Dagbladet, vender Pääkkönen tilbake til Kristofer Hivju.

- Jeg, personlig, er ikke enig i å arbeide med et slikt selskap. På samme måte ville jeg heller ikke synes at det var bra for en kjent skuespiller å representere et tobakksselskap og fremme sigarettrøyking, sier han.

Han har aldri møtt Hivju, men prøver å forstå hvorfor kollegaen tok ambassadørrollen for Mowi.

- Jeg er bare så forvirret, jeg skulle gjerne la tvilen komme ham til gode. Kanskje han bare ikke visste, sier han.

- Det sier kanskje noe om at folk ikke bryr seg. Det skjer under vann, de er bare fisk, de betyr ikke noe, det er bare laks, sier Jasper Pääkkönen.

Mowi: - Sverteforsøk

Om lakselusangrepet på Island skriver Mowi at selskapet i forbindelse med kjøpet av 51 prosent av Arctic Fish i desember 2022 så at det måtte gjøres endringer for å unngå slike situasjoner.

«Vi har tatt grep og lusesituasjonen er nå en helt annen», skriver kommunikasjonsdirektør Ola Helge Hjetland til Dagbladet.

Han skriver at «alvorlige hendelser kan skje i all type biologisk produksjon», og gjentar, slik Mowi har sagt før, at det som skjedde var «svært beklagelig og uakseptabelt».

Hjetland mener resten av Pääkkönens argumentasjon er «gjenkjennelig fra andre aktivisters forsøk på å sverte den norske havbruksnæringen», og kjenner seg ikke igjen i beskrivelsene.

- Fornærmer 45 000

Det gjør heller ikke bransjeorganisasjonen Sjømat Norge, som håper Pääkkönen vil besøke et norsk oppdrettsanlegg for å bli kjent med hvordan tingene er.

«Vår næring er, som alle andre former for matproduksjon, et kontinuerlig forbedringsarbeid», skriver kommunikasjonssjef Øyvind A. Haram.

«Å hevde at norsk oppdrettslaks ikke er søte er å fornærme 45 000 mennesker, som er opptatt av å stelle sine «husdyr» i sjøen hver dag. Dette er levende vesener og komplekse biologiske skapninger som vi gjør vårt beste for å ta godt vare på», skriver Haram i en e-post.