Høyres landsmøte:

- Gir bort ei champagne-flaske hver dag

Ordkrigen mellom Høyre og Ap intensiveres etter Dagbladets intervju med Høyre-ledelsen lørdag. Ap-nestleder Bjørnar Skjæran er lei av det han kaller «typisk Høyre-tull».

KAMPKLAR STATSMINISTER: Erna Solberg er frustrert over Arbeiderpartiet, og frustrasjonen er i aller høyeste grad gjensidig. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KAMPKLAR STATSMINISTER: Erna Solberg er frustrert over Arbeiderpartiet, og frustrasjonen er i aller høyeste grad gjensidig. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I et stort intervju med Dagbladet i går slaktet statsminister Erna Solberg (H) Arbeiderpartiets angrep på henne før helgen.

Da hadde Ap-nestleder Bjørnar Skjæran først sagt at statsministeren så sliten ut, noe Solberg likte dårlig.

- Ap er bare mot regjeringen, de har lite egen politikk. Da kommer de heller med personkarakteristikker, sa Solberg, og fikk støtte fra Høyre-nestlederne Tina Bru og Jan Tore Sanner.

Er Erna sliten?

Statsministeren sa attpåtil at hun var «sjokkert» over de politisk prioriteringene i Ap-ledelsen.

- Det der er så typisk Høyre-tull! Samtidig som Høyre bruker landsmøtet sitt til å komme med massevis av angrep på Ap, så sier Høyre at de helst bare snakker om egen politikk, kontrer Bjørnar Skjæran.

- Det er en type politisk spinn som de er alene om i Norge, legger han til.

- Du brukte nettopp fredagen på å kalle Erna Solberg sliten. I dag er det søndag, dagen før 17. mai, og du snakker om Høyre igjen?

- Jeg syns det er på sin plass å svare. I tillegg må alle partier sammenlikne sin politikk med motstanderens politikk for å fram forskjellene. Høyre bare later som om de ikke driver med sånt.

- Er Erna Solberg sliten i dine øyne?

- For meg er det et bilde på at Høyre gikk til valg på nye ideer i 2013, men i 2021 er det helt idétørke der i gården, sier Skjæran.

- Så du synes ikke hun virker sliten likevel?

- Regjeringen hennes er politisk sliten, det var dét jeg siktet til. I åtte år har de gitt de tusen rikeste ei dyr champagneflaske om dagen i skattekutt, mens folk med vanlige inntekter har fått til en bærepose. Nå er det vanlige folks tur, sier Skjæran.

- Fælt som dere maser om vanlige folk, da?

- Fordi det er deres tur nå. Ap skal bygge opp velferdsstaten, satse på heltid og fastestillinger, øke pendlerfradraget, og halvere ferjeprisene. Det betyr nye for vanlige folk, og blir en helt annen retning, sier Skjæran.

Skatt

Ap-toppen forsikrer om at de som tjener mindre enn 750 000 kroner skal få mindre i skatt med en Ap-ledet regjering. Det er her Høyre har sviktet, ifølge Skjæran. De har prioritert de rikeste i åtte strake år, og helt glemt bort «vanlige folk», som nå skal få «deres tur», argumenterer han.

Begrepet vanlige folk har fått påpakk fra Høyre-hold, og Erna Solberg sendte et stikk til Støre og Skjæran da hun sa at Høyre også er opptatt av «uvanlige folk».

- Vi skal ha et mer omfordelende skattesystem, som tjener vanlige folk. Og vi skal ikke heve én avgift uten å senke en annen, lover Skjæran.

- Men arveavgift vil dere ikke ha?

- Vi har klargjort vårt skattesystem, som sørger for at de som har mest bidrar mer. Det blir omfordelende i favør vanlige folk.

- Arveavgiften er ganske omfordelende, altså?

- Arbeiderpartiet går ikke til valg på å gjeninnføre den.

- Så de som arver 100 millioner skal ikke bidra mer?

- Som sagt, vi går ikke til valg på det. Men vi går til valg på et mer omfordelende skattesystem. Vårt opplegg på formuesskatt sørger for at de som har aller mest må bidrar mer.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer