Stengt i Oslo

Gir Ernas tale skylda

Mesterkokk Bent Stiansen er oppgitt, og ber Erna Solberg ta ansvar for uføret hun har satt serveringsbransjen i.

REFSER STATSMINISTEREN: Bent Stiansen mener regjeringen må ta ansvar for det uføre serveringsbransjen har kommet opp i. Foto: Tore Meek / NTB
REFSER STATSMINISTEREN: Bent Stiansen mener regjeringen må ta ansvar for det uføre serveringsbransjen har kommet opp i. Foto: Tore Meek / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag kom beskjeden hele restaurant- og utelivsbransjen i Oslo forventet: Byrådsleder Raymond Johansen annonserte at de strenge coronarestriksjonene blir videreført ytterligere to uker.

Samtidig ropte Johansen på hjelp på vegne av «hjørnesteinsbedriftene» i Oslo, og ba om en egen krisepakke til hovedstaden fra regjeringen.

BEKYMRET: Raymond Johansen tror mange bedrifter vil forsvinne. Vis mer

Stengt av Ernas tale

Bent Stiansen er innehaver av Norges eldste Michelin-stjerner, som eier av Statholdergaarden og Statholderens Mat & Vinkjeller. Han er en av dem som har måttet stenge dørene.

Den kjente kokken synes det er prisverdig at Johansen går i bresjen for serveringsnæringen, men påpeker samtidig at Johansen i dette tilfellet ikke har noen reell makt, bare en påvirkningskraft.

Stiansen er klokkeklar på hvorfor ståa nå er som den er i serveringsbransjen.

- Det som er grunnen til at 90 prosent av alle serveringssteder er stengt er først og fremst Erna Solbergs tale på Stortinget, der hun ber alle holde seg hjemme. Hun sier at det er sosialt uakseptabelt å gå på restaurant, og etter det så kommer det en skjenkestopp i Oslo, sier Stiansen, og fortsetter:

- Hadde ikke Erna sagt det så tror jeg de fleste hadde holdt åpent, selv uten alkoholservering. Det hadde i alle fall vi gjort. Men vi kan ikke gå mot statsministeren.

- Yrkesforbud

Talen Stiansen peker på var den Solberg holdt i Stortinget 5. november i år, da hun annonserte nye nasjonale tiltak.

- Mitt hovedbudskap i dag vil være at nordmenn de kommende ukene i størst mulig grad må holde seg hjemme og begrense sosial kontakt med andre mennesker, sa Solberg.

Stiansen mener statsministeren må ta ansvaret for «det uføret hun har satt bransjen i».

- Når Erna sier det hun sier må hun ta konsekvensen av at hun har laget et yrkesforbud, og betale den regningen av statskassa.

- Må ikke ta hele regningen

Børsen har vært i kontakt med Statsministerens kontor for å få Erna Solbergs kommentar til Stiansens uttalelser. Der blir vi henvist til Næringsdepartementet.

Næringsminister Iselin Nybø sier regjeringen setter liv og helse først, men at de prøver å ikke påføre samfunnet større ulemper enn nødvendig.

- Utelivet er blant de næringene som er hardest rammet som følge av coronasituasjonen, men det er ikke sånn at de må ta hele regningen alene. Regjeringen har siden mars stilt til disposisjon beløp i hundremilliardersklassen for å hjelpe næringslivet og arbeidstakerne, sier Nybø.

Stiansen på sin side mener det bør gjøres noe med arbeidsgivers lønnsplikt under permittering.

Til vanlig er denne lønnsplikten to uker, mens den under det første og verste virusutbruddet i mars og april ble justert ned til to dager, en ordning som gjaldt ut august. Denne ordningen er ikke forlenget, slik at arbeidsgivers lønnsplikt nå er to uker igjen.

- Den lønnsplikten vi har i permitteringsperioden er døden. For oss som har 40 ansatte så er det en million i totale lønnskostnader uten at vi har mulighet for å ha inntekt, fordi det er sosialt uakseptabelt å ha gjester, sier Stiansen.

Han påpeker også det ironiske ved at 14,7 prosent av millionsummen er arbeidsgiveravgift, som går rett til statskassa.

STRAMMER INN: Statsminister Erna Solberg la fram nye strenge restriksjoner for å bekjempe coronasmitten. Foto: NTB Vis mer

Ingen ny ordning

Finansdepartementet bemerker at det per nå ikke foreligger planer for en ny ordning med tilskudd for å ta tilbake egne permitterte, den såkalte lønnstilskuddsordningen, etter nyttår.

«En slik ordning må brukes med varsomhet ettersom den forsterker insentivene til å permittere, og det vil uansett virke mot sin hensikt å annonsere en slik ordning lang tid i forveien».

Næringsminister Nybø påpeker at de fleste bedrifter med betalingsproblemer som følge av virusutbruddet kan få utsatt skatter og avgifter til etter at en ny kompensasjonsordning er på plass.

- Det åpnes også for at de som får innvilget utsettelse til 28. februar 2021 skal kunne betale utsatte krav i seks månedlige avdrag. Avdragsordningen vil dempe belastningen for næringsdrivende og gjøre det enklere å betale inn utsatt beløp, sier Nybø.

Regjeringen jobber med å få på plass en kompensasjonsordning som gjør at søkere kan få dekket 85 prosent av faste uunngåelig utgifter i november og desember.

- Ordningen vil åpne i midten av januar, og utbetalinger av støtte vil skje så raskt som mulig etter det, sier Nybø.

Normal omsetning

Ved Statholdergaarden kunne Stiansen holde åpent omtrent som normalt i et halvt år, mellom de to smittebølgene. Det førte til at de hadde en snittomsetning omtrent som i fjor, og var i null.

Så kom en ny runde med restriksjoner, «som dro oss to millioner i minus».

- Hadde vi hatt åpent som normalt, med de meterrestriksjonene som var innført, så hadde vi vært en bedrift som i alle fall gikk i null i 2020. Når vi får kuttet bort november og desember, så er det svarte natta, lyder dommen fra mesterkokken.

I tillegg til forkorting av lønnsplikten i permitteringsperioden, peker Stiansen på at regjeringen kan gjøre matmomsen for restauranter (25 prosent) lik momsen for matvarer i butikk (15 prosent).

- Det er politiske virkemiddel man kan ta i bruk for å hjelpe bransjen over kneika. Det er små investeringer for å sikre et levende samfunn og slippe å ha folk gående arbeidsløse, lyder dommen fra Stiansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer