Gir Olsen knallhard deadline

Finanskomiteen konkluderer med at en ny leder for oljefondet ikke kan ha eierskap eller interesser som kan svekke tilliten og omdømmet til Norges Bank.

BRUDD: Stortinget konstaterer brudd og avvik fra lov og regler i Tangen-prosessen og stiller klare krav til ny oljefondssjef. Video: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag konstaterer Stortinget brudd og avvik fra lov og regler i Norges Banks ansettelsesprosess av ny sjef for Oljefondet, og stiller klare krav til ny oljefondssjef.

- Dette er krav vi står sammen om, sier Hadia Tajik (Ap).

Stortinget stiller også krav til åpenhet om eierskap, og at Tangen ikke må ha interesser eller eierskap som kan framstå i konflikt.

Komiteen konstaterer også at Norges Bank har avveket fra reglene og lovverket i ansettelsesprosessen.

I innstillingen gir stortingspolitikerne tydelig beskjed om at Norges Bank må rydde opp i interessekonflikter rundt påtroppende oljefondssjef Nicolai Tangen.

GLAD: Nikolai Tangen forteller at han er veldig glad etter torsdagens utfall. Video: Scanpix Vis mer

Gir deadline

Opposisjonen på Stortinget er nå tydelig på at Nicolai Tangen ikke kan tiltre uten at Øystein Olsen tar grep og endrer situasjonen.

-Beskjeden fra Stortinget er helt tydelig - vi kan ikke ha en oljefondssjef som hvor det kan være interessekonflikt. Det må være klargjort før Nicolai Tangen kan tiltre. Den beskjeden til Øystein Olsen bør være rimelig klar nå, sier SVs Kari Elisabeth Kaski til Dagbladet.

- Dette har vært en elendig ansettelsesprosess, legger hun til.

- Ting må skje kjapt

Hun støttes av Hadia Tajik (Ap):

-Stortinget legger seg ikke opp i hvem som er sjef for oljefondet, men det vi nå sier er at alle mulige interessekonflikter må ryddes av veien før en ny leder kan tiltre, sier hun til Dagbladet.

Bjørnar Moxnes, leder for Rødt, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i praksis har svært lite tid. Nicolai Tangen skal etter planen tiltre 1. september.

-Her må det skje ting kjapt, hvis ikke kan Olsen ta sin hatt og gå, og ta med Nicolai Tangen ut døra. I praksis må dette være fikset opp i løpet av noen få dager, sier Moxnes til Dagbladet.

- Tydelig beskjed

MDGs Une Aina Bastholm sier i likhet med Moxnes at det haster å få klarhet i saken.

-Vi sier at disse mulige interessekonfliktene ikke kan være der når Tangen tiltrer. Det betyr at alt må være løst innen 1. september. For oss er det ikke så viktig hva oljefondssjefen heter, men det er viktig at han eller hun ikke har uheldige bindinger som gir interessekonflikter eller har investert private penger i skatteparadiser, sier hun til Dagbladet.

Sigbjørn Gjelsvik (Sp) sier dette er en tydelig beskjed til sentralbanksjef Sanner.

- Må gjøre jobben

-Nå er det slutt på at konsulenter prøver å finne fikse løsninger hvor hovedproblemet er det samme. Nå må Olsen og Tangen gjøre jobben. Bestillingen fra Stortinget i dag er helt klar, sier han.

Kristin Clemet, leder av tenketanken Civita, skriver følgende til Børsen etter Stortingets konklusjon:

- Uten å fordele skyld og ansvar for det som har skjedd så langt, mener jeg at vi har havnet i en meget uheldig situasjon, fordi dette innebærer at partiene politiserer en viktig institusjon, som skal være uavhengig. Det kan dessverre få veldig alvorlige konsekvenser, både på kort og lang sikt, skriver Clemet.

I konklusjonen slår Stortinget fast følgende:

 • Komiteen registrerer at offentlighetsloven ikke ble overholdt på ett punkt.
 • Komiteen ser at de etiske prinsippene for Norges Bank, på punktet om at ansatte ikke kan ha interessekonflikter som er egnet til å svekke tilliten og omdømmet til institusjonen, ikke er tilstrekkelig ivaretatt.
 • Komiteen er bekymret for at omdømmet til SPUs arbeid for skatt og åpenhet internasjonalt kan bli svekket.
 • Komiteen legger til grunn at Norges Banks hovedstyre har ansvar for at deres virksomhet overholder lover, retningslinjer og regler, og at tilliten og omdømmet til institusjonen ivaretas.
 • Komiteen viser til at formålet med de etiske prinsippene for ansatte i Norges Bank blant annet er å ivareta et godt omdømme og allmennhetens tillit til Norges Bank.
 • Leder for NBIM kan ikke ha et eierskap eller interesser som skaper eller kan framstå å skape interessekonflikter som er egnet til å svekke tilliten og omdømme til Norges Bank, i henhold til bankens egne etiske prinsipper for ansatte.
 • Leder for NBIM kan ikke ha eierskap eller interesser som svekker eller kan svekke SPUs arbeid med skatt og åpenhet
 • Disse forhold må avklares før tiltredelse av ny leder for NBIM.
 • Komiteen merker seg at det ifølge lovavdelingen i Justisdepartementet «Det vil antakelig være adgang til å gi generelle instrukser, også om de vil ha betydning for det konkrete ansettelsesforholdet» under nærmere forutsetninger.
 • Komiteen merker seg at finansministeren vil ta kontakt med Norges Banks hovedstyre - og legger til grunn at komiteens konklusjoner følges opp, på egnet måte, og innenfor gjeldende lover og regler.
 • Komiteen legger til grunn at representantskapet fører tilsyn med det videre arbeidet fra Norges Banks hovedstyre, på vanlig måte.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer