Ut mot SV:

- Gir Putin mer makt

Frp-leder Sylvi Listhaug går til frontalangrep på miljøpartiene. Hun mener SV gir krigspresidenten Vladimir Putin og Russland mer makt. - Usmakelig, svarer SV.

MAKT: Sylvi Listhaug mener SV og de andre miljøpartiene hjelper Putin når de vil stoppe leting etter mer olje og gass. Foto: Torstein Bøe / NTB
MAKT: Sylvi Listhaug mener SV og de andre miljøpartiene hjelper Putin når de vil stoppe leting etter mer olje og gass. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert

- Med SV sin politikk ville Putin hatt enda mer makt.

Det sier Frp-leder Sylvi Listhaug til Dagbladet.

Hun mener Russlands invasjon av Ukraina og de dramatiske følgene for verdenssituasjonen gjør det nødvendig at Norge produserer enda mer olje og gass.

Partiene som vil stoppe leting eller kutte i norsk oljeutvinning hjelper i praksis Putin, mener Listhaug og ramser opp SV, MDG, Rødt, Venstre og KrF.

- I realiteten vil disse partiene gi mer makt til Putin og Russland, slår Listhaug fast.

Hun forklarer det slik:

- Det å satse videre på norsk olje- og gassnæring er viktig for ikke gi makt til udemokratiske og totalitære regimer som Russland. Mange av de landene som produserer olje og gass er i samme kategori.

- Det er mye bedre at Norge produserer dette en at vi overlater penger, makt og arbeidsplasser til disse landene, fortsetter Listhaug.

- Bommer

SVs fremste klima- og miljøpolitiker, stortingsrepresentant Lars Haltbrekken, reagerer sterkt på Listhaugs angrep.

- Det er usmakelig å bruke krigen i Ukraina til å fremme sin egen politikk på den måten.

Haltbrekken mener Listhaug bommer.

- Frp's forslag til løsning for å frigjøre Europa fra russisk gass kommer ikke til å ha noen effekt før om 15 -20 år. Det er så lang tid det tar fra du finner et funn av olje og gass til du faktisk får bygget ut.

SV-toppen mener det er Frp's løsninger som vil føre til at Europa forblir avhengig av russisk gass.

- Frp mener tydeligvis at Europa fortsatt skal være avhengig av Putin i 15 - 20 år framover. Vi er nødt til å sette i verk tiltak som vil hjelpe nå, sier Haltbrekken.

- Har ikke peiling

Han mener det er mer fornybar energi som er løsningen, og at det vil gå langt raskere enn å lete etter mer olje og gass.

- Det er energieffektivisering som vil redusere forbruket, og dermed reduserer etterspørselen av russisk gass ganske med en gang. Utbygging av fornybar energi som Frp er mot vil også hjelpe raskt.

- Det tar overhodet ikke like lang tid å legge solceller på europeiske tak, det er også ting som kan hjelpe i løpet av uker og måneder, forklarer Haltbrekken.

Listhaug kontrer kontant.

- Det er SV som bommer her hele veien. De har rett og slett ikke peiling på dette med olje og gass. De har en sånn tilnærming som rett og slett er bygget på håp og tro, sier Frp-sjefen og legger til:

- SV lever i en urealistisk verden der de tror at vi i løpet av få år vil få nok fornybar energi at vi kan fase ut norsk olje og gass. Realismen er at du ikke klare å gjøre så mye på det fornybare feltet på kort tid at du vil greie å gjøre Europa uavhengig av olje og gass. Da er det mye bedre at Norge produserer det, enn at Russland produserer det.

- Lyder hult

Tidligere klima- og miljøminister, nå stortingsrepresentant for Venstre, Sveinung Rotevatn, rister også på hodet av Listhaugs utspill.

- Er det noe som er usolidarisk med Europa så er det Frp og venstresidens politikk om å ikke bygge flere mellomlandsforbindelser for strøm. At Frp nå skal gjøre norsk olje- og gassproduksjon til et spørsmål om europeisk solidaritet lyder hult, for å si det forsiktig. Det Europa først og fremst etterspør er mer fornybar energi, sier Rotevatn til Dagbladet.

Den tidligere klimaministeren sier det ikke er noen grunn til bekymring for at Norge skal forsyne Europa med gass under Ukraina-krisen.

- I den akutte fasen vi er i nå er det ingen tvil om at Norge må eksportere mer gass til Europa. Det har da også Venstre gått inn for, og i tiden framover bør vi eksportere alt det remmer og tøy og gassledninger kan holde.

- Det siste Europa trenger

Også stortingsrepresentant Rasmus Hansson (MDG) mener Listhaug tar feil. Han sier EU skal få den gassen Norge har igjen å produsere.

- Alle vet at olje og gass du begynner å lete etter nå, ikke vil komme opp av plattformene før om mange år, så når Listhaug sier at hun prøver å hjelpe Europa og norske arbeidstakere, så prøver hun egentlig bare å hjelpe oljeselskapene. Ekstra ille er det at hun ikke engang vil dele vår fornybare energi, når det er det de trenger. Frp's form for solidaritet er derfor det siste Europa trenger akkurat nå, sier Hansson

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer