Mandag ettermiddag la Ap's eget strømutvalg fram sin rapport under partiets sentralstyremøte på Youngstorget.
Her kom de med flere forslag til ny strømpolitikk som skal sørge for å få prisene ned.
Leder av strømutvalg, Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun, var klar på at mer må gjøres - og det raskt.
Lokallagsleder Trond Giske biter seg merke i det Kari Nessa Nordtun sier om at utvalget har som mål at Norge skal ha en lavere strømpris enn på kontinentet.
Men det krever handling, påpeker Giske. Nå.
- Det er bare en måte å få det til på. Man kan ikke ha fri flyt av kraft mellom Norge og kontinentet. Har du fri flyt blir det samme pris. Hvis Sør-Norge er fullt ut integrert med Tyskland, blir prisen satt i Tyskland, sier Giske.
Regjeringen har i lang tid vist til at prissettingen av strøm skal utredes av et eget utvalg som ennå ikke er satt ned. Energikommisjonen, som mange hadde håp om ville komme med løsninger på pris, viser også bare til behovet for en ny utredning.

Utfordrer EØS på strøm
Tiltak før landsmøtet
Det gjør også Arbeiderpartiets eget strømutvalg. Men nå haster det, påpeker Giske.
- Jeg tror partimedlemmene i Arbeiderpartiet vil ha sterkere styring. Hvis ikke dette er på plass før landsmøtet i mai, vil landsmøtet gi en marsjordre. Det er signaler i utvalget som peker i samme retning, sier Giske.
Nidaros har utarbeidet en egen strømresolusjon de håper å sende til landsmøtet fra Trøndelag Ap. Der går de inn for å gjøre energiproduksjon og -distribusjon til en del av grunnleggende infrastruktur på linje med vei, vann og avløp.
I tillegg ber de Norge ta initiativ til forhandlinger med EU og Storbritannia for å sikre nasjonal styring og kontroll med eksport av strøm.
- Det står på Ap's hjemmeside at vi skal ha full kontroll over norsk kraftpolitikk. Vi mener vi skal bruke den kontrollen til å gi norsk næringsliv og familier ren og rimelig kraft, sier Giske, og fortsetter:
- Ønsker man det, så må man finne ut hva som skal til for å få det på plass. Både utvalget og energikommisjonen skyver det tilbake til regjeringen og den varslede utredningen.
- Det har vært strømstøtte i Norge siden desember 2021. Skjønner du hvorfor regjeringen ennå ikke har startet denne utredningen?
- Det er et veldig godt spørsmål. Det er der nøkkelen ligger. Hvis man ønsker et eget norsk kraftoverskudd, som gir en lavere norsk strømpris, kan vi ikke være en fullintegrert del av et marked som er 20 ganger større enn det norske, sier Giske.
Giske minner Støre om Acer
Da Acer-striden raste internt i Arbeiderpartiet og fagbevegelsen våren 2018 gikk partileder Jonas Gahr Støre ut og beroliget motstanderne.
- Arbeiderpartiet ville ikke på vilkår inngått en avtale som svekket nasjonalt eierskap, suverenitet og styringsrett over våre naturressurser. Dette har ligget i vår historie siden vannkraften ble underlagt konsesjonslover, sa Støre til NTB i mars 2018.
Giske husker godt striden, og sier han stemte nei til Acer i stortingsgruppen. Den voteringen tapte han med to-tre stemmers overvekt.
- Vi fikk veldig klare lovnader i forbindelse med Acer der det store spørsmålet var om vi fortsatt kan styre kraftsektoren. Det ble knappest mulig flertall for Acer, og jeg mente medlemskapet ytterligere begrenset vår handlingsfrihet, sier Giske.
- Har vi nasjonal selvråderett over kraften i dag?
- Det er helt klart avtaler som legger noen begrensninger. Spørsmålet nå er om vi fortsatt har nok handlefrihet til å regulere eksporten eller om vi kan skaffe oss det, sier Giske, som vil legge til noe til slutt:
- Det hjelper ikke Europa at vi har høy strømpris i Norge. Det er først og fremst en enorm overføring fra norske forbrukere og bedrifter til norske kraftselskaper, stat og kommune. Høye norske kraftpriser gir ikke noe solidaritetsbidrag til Tyskland. Vi kan godt eksportere overskuddskraft, men da må det slås fast at vi ikke skal ha noen prissmitte.
Utvalg vil øke støtten
Arbeiderpartiets strømutvalg ledet av Kari Nessa Nordtun foreslår flere strakstiltak som å øke strømstøtten og redusere momsen på strømregninga. Utvalget sier nei til makspris på strøm, men også nei til nye utenlandskabler.
De vil videre at Ap skal åpne for både utbygginger i vernede vassdrag og nye vindanlegg på land. De vil også at det skal satses mye mer på å spare strøm, men står fast på å elektrifisere sokkelen.
Dette vil bli et utgangspunkt når ny politikk på energi og strøm skal vedtas på Arbeiderpartiets landsmøte i mai.