Donald Trump

Gjelda som truer Trump

En spesiell del av gjelda Donald Trump skylder, kan skape alvorlig trøbbel.

GJELD: USAs avtroppende president, Donald Trump, har store summer å betale framover på lån knyttet til hoteller som sliter. Foto: Ken Cedeno / Pool via CNP / SplashNews.com
GJELD: USAs avtroppende president, Donald Trump, har store summer å betale framover på lån knyttet til hoteller som sliter. Foto: Ken Cedeno / Pool via CNP / SplashNews.com Vis mer
Publisert

NEW YORK (Børsen): Trump tapte det amerikanske presidentvalget selv om han fortsatt nekter å erkjenne nederlaget. De siste ukene har han, ifølge Washington Post, samlet inn over 170 millioner dollar (om lag 1,5 milliarder kroner) fra tilhengerne sine med stadig nye, udokumenterte påstander om valgfusk.

Den svimlende summen kan også komme svært godt med. Trump har nemlig en gjeld på over 1 milliard dollar (om lag 8,9 milliarder kroner). Til sammen forfaller mer enn 400 millioner dollar (om lag 3,5 milliarder kroner) de neste fire åra, ifølge en analyse fra Washington Post.

Det skal særlig være andelen av gjelda, 340 millioner dollar (drøyt 3 milliarder kroner) han skylder Deutsche Bank som kan bli et stort problem, ifølge Forbes. Dette er nemlig lånt mot eiendommer, som sliter tungt med å tjene penger. Noe som også forklare hvorfor den tyske storbanken, ifølge Reuters, skal være svært interessert i å kutte båndene med den avtroppende amerikanske presidenten.

TRUMP: President Donald Trump holdet ny tale. Video: Det hvite hus Vis mer

Pengeinnsamling

Den siste tida har Trump samlet inn en enorm sum ved å sende ut tryglende e-poster til tilhengerne sine om at han trenger hjelp til den juridiske kampen for å få avdekket valgfusk og omgjort valgresultatet.

Så langt er det ikke avdekket noen form for omfattende valgfusk. Dessuten står det med liten skrift i tiggerbrevene til velgerne at det først er når noen har donert mer enn 5000 dollar (om lag 44 500 kroner) at den ytterligere donasjonen vil gå til den juridiske striden. Noe av pengene som samles inn, går til det republikanske partiet, men det aller meste går til en politisk aksjonskomité, Save America, som Trump styrer. Den er organisert slik at han står svært fritt til å bruke pengene slik han vil. Amerikanske medier, deriblant CNN, omtaler det Trump nå driver med som svært likt en form for bedrageri.

Som finanskrisa

Deutsche Bank havnet i en liknende situasjon med Trump og gjelda hans for 15 år siden. Den gangen gikk banken med på å låne ham 640 millioner dollar (om lag 5,7 milliarder kroner) for å bygge en 92-etasjes skyskraper i Chicago, Trump International Hotel & Tower.

Da bygningen åpnet i 2009, var USA fortsatt dypt inne i finanskrisa. Og én dag før lånet forfalt, saksøkte Trump Deutsche Bank for tre milliarder dollar i erstatning. Trump hevdet nemlig at banken hadde bidratt til finanskrisa. Til slutt ble partene enige, og Deutsche Bank gikk med på låne Trump mer penger med eiendommer som sikkerhet.

Mens USA og verden nå igjen er dypt inne i ei ny krise med pandemien, er også den samme bygningen i Chicago i trøbbel igjen. Et utestående lån til den tyske banken på 45 millioner dollar (om lag 400 millioner kroner) forfaller i 2024.

- Veldig, veldig tøft

Samtidig ser folk i Chicago ut til å være å være mindre og mindre interessert i å bo på hotellet til Trump. Dokumenter Washington Post har fått tilgang til, viser at hotellet hadde en nettoinntekt på 16,6 millioner dollar i 2015. I 2016 hadde den sunket til 9 millioner dollar, og 1,8 millioner dollar i 2018. Så kom pandemien.

- Det kommer til å bli veldig, veldig tøft å holde båten flytende, sa hotellsjefen, Gabriel Constantin, på et styremøte, ifølge avisa.

I tillegg til hotellet i Chicago, er det to andre eiendommer som er knyttet opp i lån fra Deutsche Bank. Det er golfhotellet Trump National Doral i Miami og Trump-hotellet i Washington D.C.

Pandemi-stengt

Til sammen skylder Trump 125 millioner dollar (om lag 1,1 milliarder kroner) knyttet til kjøpet av Doral i 2012 og et ytterligere lån på eiendommen i 2016. I tillegg har Trump angivelig investert ytterligere 213 millioner dollar (om lag 1,9 milliarder kroner) i eiendommen. Men den store fortjenesten har foreløpig uteblitt. Fra 2015 til 2017, mens Trump tok steget inn i Det hvite hus, falt nettoinntektene fra Doral fra 13,8 millioner dollar (om lag 123 millioner kroner) til 4,3 millioner dollar (om lag 38 millioner kroner). Situasjonen ble heller ikke bedre fram til 2019 før pandemien rammet, ifølge Washington Post.

Da Doral ble stengt tidlig i pandemien, ble de 643 rommene stående tomme. Både Trump selv og sønnen Eric Trump promoterte hotellet da det ble gjenåpnet. Men den første dagen var det bare gjester på 38 av rommene, ifølge Forbes. Dermed ser tallene for 2020 svært dystre ut.

Forhandlet med Obama

Trump International Hotel ligger et steinkast fra Det hvite hus. Her skylder Trump Deutsche Bank anslagsvis om lag 170 millioner dollar (om lag 1,5 milliarder kroner). Lånene her forfaller i 2024.

KLAR: Tidligere guvernør i New Jersey, Chris Christie, er klar på at president Donald Trump må gi seg. Foto: ABC. Vis mer

I 2013 ble Trump enig med den daværende Obama-administrasjonen om å investere 200 millioner dollar (om lag 1,78 milliarder kroner) mot å få retten til å leie det gamle postbygget fra føderale myndigheter i 60 år. Foreløpig ser dette ikke ut til å ha vært en god investering for Trump. I den store avsløringen fra New York Times av Trumps skatteinformasjon tidligere i høst, gikk det fram av Trumps skattemelding at han hadde tapt 55,5 millioner dollar (om lag 494 millioner norske kroner) fra hotellet åpnet i 2016 og fram til slutten av 2018.

Trump har også personlig garantert for lånene til Deutsche Bank. Dermed risikerer han at banken kan komme og forsøke å ta andre eiendeler om han ikke klarer å betale.

- Vidunderlig forhold

Trump Organizasjonen sier imidlertid fortsatt offentlig at alt er i sin skjønneste orden.

- Vi har et vidunderlig forhold til Deutsche Bank. Mesteparten av våre eiendeler er eid fritt og klart, og med tanke på eiendommene som har lån, så er gjelda en liten brøkdel av verdien på eiendommene, sier en talsperson for Trump-organisasjonen til Forbes.

Det ser imidlertid ikke ut til at Trump er helt blakk til tross for den svære gjelda på over én milliard dollar. Ifølge Forbes beregninger har han også at eiendeler til en samlet verdi på 3,66 milliarder dollar (om lag 32,6 milliarder kroner). Forbes mener derfor han har en anslått formue på om lag 2,5 milliarder dollar (om lag 22,3 milliarder kroner).

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer