Gjeldsalarm: – Bekymret

Aldri tidligere har vi lent oss så tungt på banken når vi kjøper bolig.

Foto: Lars Eivind Bones
Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert

Stadig flere boliglån tas opp av kunder som har høy samlet gjeld i forhold til inntekten. I tillegg utgjør boliglånet en høy andel av boligens verdi.

- Dette er bekymringsfullt. Disse låntakerne kan være særlig sårbare ved bortfall av inntekt, økt rente eller fall i boligpriser, advarer direktør for digitalisering og analyse i Finanstilsynet, Per Mathis Kongsrud.

Nærmere 8 000 ferske boliglån og 4 000 innvilgede rammekreditter er gjennomgått i Finanstilsynets undersøkelse. Rammekreditt er et lån der kunden kan trekke opp igjen allerede tilbakebetalt hovedkrav.

  • Siden 1. august har 45 prosent av alle boliglån vært fire ganger så store som låntakerens inntekt.
  • Nesten tre av ti ny lån ble gitt til låntakere med en gjeldsgrad over 450 prosent.
  • Mange av de nye låntakerne har dessuten høy forbruksgjeld.

Unge makser

Finanstilsynets undersøkelse viser dessuten at stadig flere førstegangskjøpere ligger tett opp til maksgrensene for gjeldsgrad og belåningsgrad.

Gjeldsgrad er enkelt forklart hvor mye du låner i forhold til inntekt, mens belåningsgrad er lånets størrelse i forhold til boligens/leilighetens verdi.

- Stadig flere unge «makser» boliglånet. Med høye boligpriser er det ikke overraskende at unge sliter med å holde seg innenfor grensene i boliglånsforskriften. For mange låner rett og slett for mye, sier sjeføkonom Christian Frengstad Bjerknes i Norske Boligbyggelags Landsforbund til NTB.

Han mener den høye gjeldsgraden kan føre til at Norges Bank ser seg nødt til å heve renta raskere enn ventet.

- Pest eller kolera

Det advarer eiendomsmekler topp Carl O. Geving mot.

- Dette er som pest eller kolera. Pesten er finansiell ustabilitet som følge av at noen husholdninger låner for mye penger. Kolera er fall i boligverdier og norsk økonomi som følge av at myndighetene strammer for hardt til i utlånsreguleringen. I denne sammenhengen er pesten å foretrekke, sier Geving, som er administrerende direktør i Norges Eiendomsmeklerforbund.

Han understreker at Eiendomsmeklerforbundet deler Finanstilsynets bekymring for sårbarhet hos de tungt belånte og påfølgende risiko for finansiell ustabilitet. Men legger til:

- Vi vurderer risikoen som større dersom man strammer for hardt inn på utlånspraksis.

- Hvorfor?

- Et fungerende boliglånsmarked er en viktig faktor i gjeninnhentingen av norsk økonomi. Vår erfaring er at større innstramminger utløser reaksjoner som bringer boligmarkedet i ubalanse og skaper problemer i økonomien, sier Geving.

Sprenger bufferen

Banker og finansinstitusjoner er pålagt å legge inn en buffer som tar høyde for at låntakeren skal tåle en betydelig renteheving når de innvilger lån.

BINDE RENTA: Forbrukerøkonomene svarte på lesernes spørsmål om økonomien under coronakrisen. Video: Dagbladet TV. 24. april 2020 Vis mer

Finanstilsynets undersøkelse viser at andelen lån til nye låntakere med utilstrekkelig betalingsevne er på vei ned.

I årets undersøkelse har 3 prosent av låntakerne utilstrekkelig betalingsevne, definert som at de ikke vil tåle 5 prosentpoeng økt rente.

Unge under 25 år og kunder over 65 år er overrepresentert i denne gruppa – henholdsvis med 8 prosent blant de unge og 5 prosent blant de eldre.

I snitt hadde låntakere som tok opp nye boliglån en gjennomsnittlig gjeld som andel av brutto årsinntekt på 338 prosent. Det er 4 prosentpoeng høyere enn i fjor, og 20 prosentpoeng høyere enn i 2016.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer