Gjeldskrangel: - Helt på trynet

Forhandlingen om gjeldstaket i USA ser ut til å gå i riktig retning, slik at en økonomisk katastrofe kan unngås. Norsk ekspert mener selve gjeldstaket i seg selv er et stort problem.

MOT LØSNING: Selv om mer og mer tyder på at president Joe Biden kommer til enighet med sine republikanske motstandere i gjeldstakforhandlingene, mener norsk ekspert at hele ordningen med gjeldstak er «helt håpløs». Foto: REUTERS / Kevin Lamarque / NTB
MOT LØSNING: Selv om mer og mer tyder på at president Joe Biden kommer til enighet med sine republikanske motstandere i gjeldstakforhandlingene, mener norsk ekspert at hele ordningen med gjeldstak er «helt håpløs». Foto: REUTERS / Kevin Lamarque / NTB Vis mer
Publisert

- Selve systemet med gjeldstaket er håpløst - det er helt på trynet, sier USA-kjenner og Civita-rådgiver, Eirik Løkke, til Børsen.

Det sies at historien har en tendens til å gjenta seg selv, og for gjeldstaket er det så definitivt en sannhet.

Gjentatte ganger i løpet av det siste tiåret har forhandlinger om å heve gjeldstaket, som per dags dato er på 31 400 milliarder dollar, blitt presset helt til den absolutt siste tidsfristen. Hittil har det gått bra, men det er ingen naturlov at politikerne i de to partiene blir enige.

- Tullete

Og ifølge Løkke er altså innretningen på gjeldstaket et problem i seg selv.

- Det er ikke bare tungvint, det er tullete. Det er tungvint nok å få på plass alle budsjettkompromisser, men så sitter de etterpå og forhandler om de skal gjennomføre det de har vedtatt i budsjettet med de konsekvensene det medfører om de ikke gjør det. De risikerer hele tilliten til den amerikanske økonomien, fastslår Løkke.

Dersom gjeldstaket ikke heves, vil det komme et tidspunkt der de føderale myndighetene i USA ikke lenger vil klare å betale regningene sine. Det kan betyr at de misligholder gjeld, men også at folk ikke får lønn og pensjon, med de enorme konsekvensene det kan ha for økonomien.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.