Gjemmer superyachter: Forsvant fra kartet

En rekke yachter har siden krigen brøt ut sluttet å dele posisjonen sin med andre skip.

BORTE: Gigantyachten «Alfa Nero» har ikke delt posisjonen sin siden 3. mars. Forrige uke ble den observert i Antigua. Foto: YachtCharterFleet
BORTE: Gigantyachten «Alfa Nero» har ikke delt posisjonen sin siden 3. mars. Forrige uke ble den observert i Antigua. Foto: YachtCharterFleet Vis mer
Publisert

En undersøkelse gjennomført på oppdrag av avisa Observer viser at flere store yachter har forsvunnet fra systemene som brukes til å overvåke trafikken på sjøen.

Felles for yachtene er at de er eid av russiske oligarker, skriver avisa.

Fartøyene skal ha slått av de såkalte AIS-senderne sine. Et AIS-system sender GPS-posisjonen til fartøyet til ulike tjenester som overvåker skipstrafikk. Det er utviklet for å unngå kollisjoner på sjøen. Det er flere legitime årsaker til å skru av systemet, men det blir spekulert i at det er for å gjemme yachtene for sanksjoner.

Blant yachtene som ikke lenger er på kartet, er 81 meter lange «Alfa Nero», skriver The Guardian. Den ble avbildet i Antigua forrige uke. Eieren skal være den 62 år gamle russiske forretningsmannen Andreij Guryev. Han grunnla gjødselgiganten PhosAgro. Han har tidligere nektet for å eie yachten, som på papiret er eid av et skallselskap, men han og familien har vært på yachten en rekke ganger.

«Alfa Nero» har ikke sendt posisjonen sin siden 3. mars, skriver Observer. Da var den ved Saint Martin i Karibien.

Et mannskapsmedlem på en av yachtene som forsvant fra kartet, sier til Observer at de slo den av med vilje.

- Vi fikk beskjed om å skru av AIS-systemet. Vi fjernet skruene på strømledningen og dro den ut, sier sjømannen.

Yachter har vært et viktig mål for sanksjonene som ble innført mot Russland etter invasjonen av Ukraina. Totalt er minst 13 superyachter blitt beslaglagt på grunn av sanksjoner.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer