Bedragerirettssak mot Trump

Gjenforent i retten

Donald Trumps tidligere advokat og fikser Michael Cohen forteller fra vitneboksen i New York om hvordan han hjalp den tidligere presidenten med å blåse opp verdien på flere av hans eiendeler.

I RETTEN: Donald Trump fotografert i rettslokalet i New York, der hans tidligere advokat vitner. Foto: Luiz C. Ribeiro / Pool Photo via AP / NTB
I RETTEN: Donald Trump fotografert i rettslokalet i New York, der hans tidligere advokat vitner. Foto: Luiz C. Ribeiro / Pool Photo via AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK/OSLO (Børsen): Michael Cohen kikket raskt bort på sin tidligere sjef, da han kom inn i rettssalen i New York.

Det er første gang på fem år at de to møtes ansikt til ansikt.

Mens Donald Trump sitter bakoverlent i salen og stirrer på ham, svarer Cohen på spørsmål om sin rolle gjennom åra i Trump Tower, som rettens kronvitne i saken der Trump er saksøkt for omfattende bedrageri.

Dommeren i saken har allerede funnet ham skyldig i dette og inndratt tillatelsene hans til å drive forretningsvirksomhet. Delstaten krever også en erstatning på 250 millioner dollar - om lag 2,8 milliarder kroner.

I rettet vitner Cohen om at Trump ba ham og andre i Trump-organisasjonen om å finne opp verdien på diverse eiendommer for å nå et foretrukket totaltall på verdien av eiendelene.

- Jeg ble bedt av Trump om å øke den totale verdien av eiendelene til et nummer han vilkårlig valgte. Mitt ansvar var å bygge opp dette tallet i revers ved å øke verdien av eiendelen for å nå nummeret Trump hadde bedt om, sier Cohen fra vitneboksen om sin rolle.

TIDLIGERE MEDARBEIDER: Trumps tidligere advokat og fikser Michael Cohen vitner mot sin tidligere sjef. Foto: Mike Segar / Reuters / NTB
TIDLIGERE MEDARBEIDER: Trumps tidligere advokat og fikser Michael Cohen vitner mot sin tidligere sjef. Foto: Mike Segar / Reuters / NTB Vis mer

Trump: - Ikke bekymret

Gjennom et tiår var Cohen en av Trumps aller nærmeste og mest betrodde medarbeidere, inntil forholdet raknet i 2018.

I en utleverende selvbiografi i 2020 beklaget han hvordan han hadde hjulpet Trump på hans vei til makta, og beskrev Trump som en «juksemaker, løgner, bløffmaker, bølle, rasist, rovdyr og svinder».

Cohen uttalte før vitnemålet til pressen at han så fram til «gjenforeningen», mens Trump, på vei inn i rettssalen, kalte sin tidligere advokat en løgner og forbryter.

Søksmålet som behandles i domstolen på nedre Manhattan er tatt ut av justisministeren i delstaten New York, Letitia James, mot Trump, forretningsorganisasjonen hans og hans to sønner Eric og Donald junior.

TRUMP: USAs tidligere president Donald Trump raser mot bedragerisaken som pågår mot ham, 4. oktober 2023. Video: Reuters Vis mer

Hun har allerede fått dommerens medhold i at Trump blåste opp verdien av eiendelene sine med opp til 3,6 milliarder dollar - om lag 39,9 milliarder kroner - mellom 2011 og 2021. På den måten skal ekspresidenten ha fått gunstigere lån og forsikringer.

Konsekvensen kan bli at Trump mister størsteparten av sin forretningsvirksomhet, og han kan bli nektet å drive forretningsvirksomhet videre i New York.

På vei ut til lunsjpause blir Trump spurt om Cohens vitnemål. Ekspresidenten hevder at han ikke er bekymret i det hele tatt.

- Jeg har ikke sett ham på årevis. Men dere kjenner hans rulleblad. Det er et fryktelig et. Alt du trenger å gjøre, er å spørre domstolen for det sørlige distriktet i New York, sier Trump til pressen.

- Det var pokker til gjenforening, sier Cohen til pressen i samme pause.

Vitnet om flere involverte

Etter pausen redegjør Cohen ytterligere for virksomheten søksmålet omfatter.

Han oppgir å ha samarbeidet med Trump-organisasjonens finanssjef Allen Weisselberg, som tidligere har forklart at han ikke husker noen møter med Cohen og Trump om eks-presidentens formuesverdier.

Sammen med ytterligere to av organisasjonens toppledere, Matthew Calamari og Ron Lieberman, skal de ha fått i oppgave å gjennomgå Trumps forsikringsprogram, beslutninger om kjøp av forsikringspoliser og risikoprognoser.

Cohen hevder at denne «firerbanden», som han selv var en del av, presenterte oppblåste verdier i møter med forsikringsselskaper.

Han vitner også om at Trumps tre eldste barn - Donald Trump Jr., Ivanka Trump og Eric Trump - bidro til virksomheten, ved å gi informasjon om prosjekter de var involvert i.

De var alle ledere i Trump-organisasjonen på det aktuelle tidspunktet.

Trumps sønn Eric, som sitter på første rad i publikum, rister på hodet under noen av Cohens uttalelser. Selv vender Trump seg tidvis til advokatene sine og ser ut til å komme med kommentarer eller spørsmål.

Trumps advokat Alina Habba kryssforhører Cohen etter vitnemålet. Hun går gjennom lovbruddene Cohen har sagt seg skyldig i, for å understreke at han har løyet tidligere. Også en annen av Trumps advokater, Chris Kise, reiser seg underveis for å kommentere.

- Han er en serieløgner. Dette vitnet er fullstendig ute av kontroll, sier Kiese blant annet da Cohen ikke gikk med på forutsetningene i Habbas spørsmål.

Har halt ut tida

I retten har Trump og hans forsvarerteam gjort flere forsøk på å hale ut tida.

Kort tid etter at retten var satt forsøkte en av dem - uten hell - å få utsatt dagens vitnemål, fordi en i aktoratet skal ha testet positivt på covid-19 forrige uke.

- Munnbind er tilgjengelig. Vi kommer til å fortsette i dag, konkluderte dommeren.

Det ble fulgt av et langt kryssforhør av sjefsjurist i regnskapsfirmaet Mazars, Bill Kelly, som vitnet før Cohen, der det samme spørsmålet ble gjentatt flere ganger. CNN beskrev Trump som synlig sint, etter at dommer Arthur Engoron reagerte med å sette en timer på Trumps advokat.

Dommeren kom også med en liten reprimande til Trump, etter en pause der han kom tilbake en stund etter at retten var satt, med sønnen Eric bak seg.

- Når jeg sier ti minutters pause, er det ikke 15 minutter. La oss prøve å komme gjennom dette, sa Engoron.

Bøtelagt

Trump er ikke forpliktet til å være til stede under rettssaken, men han dukket opp noen av de første dagene.

Da benyttet han anledningen til å gå til voldsomme angrep mot dommeren, president Joe Biden og Letitia James. Selv hevder han at han blir utsatt for den verste politiske heksejakta i amerikansk historie.

Dommer i saken har allerede ilagt Trump forbud mot å angripe aktoratet eller andre medarbeidere i domstolen under saken.

Dommeren har også advart ekspresidenten om at han kan bli fengslet dersom han bryter dette forbudet. Fredag ble Trump bøtelagt med 5000 dollar fordi han ikke fjernet et angrep mot en rettsmedarbeider som lå ute i sosiale medier.

Rettssaken er ventet å vare til desember. Ettersom Trump allerede er funnet skyldig i bedrageri er spørsmålet nå hvor hard straff han skal få.

COLGATE-GLIS: 2. oktober startet rettssaken mot Donald Trump. Under mandagens høring overrasket dommer Arthur Engoron da kamera vendte seg mot ham. Reporter: Edward Stenlund. Video: AP / Fox News Vis mer

Hysjpenger

Hele etterforskningen som ledet opp til søksmålet startet da Cohen i en høring i Kongressen i 2019 hevdet nettopp at Trump hadde blåst opp verdien av eiendelene sine.

Allerede i 2018 vendte Cohen ryggen til sin gamle sjef under politietterforskningen av hysjpenger til pornostjernen Stormy Daniels og den tidligere Playboy-modellen Karen McDougal før presidentvalget i 2016.

Cohen skal ha betalt ut til sammen 280 000 dollar på vegne av Trump til de to kvinnene mot at de holdt munn om sine angivelige affærer med Trump.

Cohen sa seg skyldig i dette og ble dømt til tre års fengsel, men slapp ut tidlig på grunn av pandemien.

Nå er Trump selv også tiltalt i en annen straffesak i New York for sin rolle i utbetalingen av hysjpenger. I tillegg er han tiltalt i to andre føderale straffesaker og en straffesak i Georgia.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer