St. Petersburg International Economic Forum:

Gjør endringer: Vil unngå Vestens søkelys

Bedriftsledere og rikinger vegrer seg for å delta på Russlands årlige økonomiske forum, som blir avholdt i neste uke. Nå gjør også Putin selv endringer i sin egen timeplan.

KJEPPER I HJULENE: Krigen i Ukraina og Vestens sanksjoner mot Russland og de russiske rikingene setter sitt preg på Putins årlige økonomiske forum i St. Petersburg. Her er Putin selv under et møte med utenlandske journalister under forumet i 2014. Foto: Reuters/Mikhail Klimentyev/RIA Novosti/Kreml/NTB
KJEPPER I HJULENE: Krigen i Ukraina og Vestens sanksjoner mot Russland og de russiske rikingene setter sitt preg på Putins årlige økonomiske forum i St. Petersburg. Her er Putin selv under et møte med utenlandske journalister under forumet i 2014. Foto: Reuters/Mikhail Klimentyev/RIA Novosti/Kreml/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I neste uke, fra 15. til 18. juni, avholdes St. Petersburg International Economic Forum (SPIEF) - Vladimir Putins årlige økonomiske forum.

Den franske presidenten Emmanuel Macron, den kinesiske lederen Xi Jinping og den indiske statsministeren Narendra Modi har alle tidligere deltatt på kongressen, men i år glimrer de alle med sitt fravær.

For det som før var et yndet arrangement for både russiske og internasjonale bedriftsledere, og politikere og statsledere fra verden over, har i år en litt annen vibb over seg.

RØMMER: Russlands invasjon av Ukraina har ribbet flere av Russlands oligarker for noen av deres største verdier. Men flere har klart å komme seg unna. Slik gjorde de det. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Mange av dem som pleier å delta er nå nemlig underlagt sanksjoner fra Vesten, og vil gjøre det de kan for å unngå søkelyset, ifølge Bloomberg.

Avisa skriver også at mange av dem som ikke allerede er sanksjonerte, er redde for å delta, i frykt for å bli truffet av sanksjoner.

Glamorøse fester

Flere skal ha spurt Roscongress, som arrangerer forumet, om at navnene deres ikke skal stå på skiltene de får utdelt. Flere bedriftssledere har også uttalt at de vil dra tidlig uten å få med seg Putins årlige tale. Ingen store internasjonale bedrifter har meldt sin ankomst, og mange skal ha avlyst sin deltakelse, ifølge nettstedet.

Temaet for årets forum er «Ny verden, nye muligheter», ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass.

Vanligvis pleier russiske oligarker og bedriftsledere å avholde glamorøse fester der, og både Sting og Robbie Williams har blitt fløyet inn for å underholde festdeltakerne under tidligere forum. Årets arrangement vil ha en vesentlig lavere glamour-faktor enn det som har vært vanlig tidligere, skriver avisa.

Blant annet skal ikke den russiske storbanken Sberbank PJSC i år avholde fest, slik de vanligvis pleier å gjøre.

Men det er ikke den eneste måten krigen i Ukraina preger årets kongress. I forkant av arrangementet har utenlandske besøkende blitt bedt om å ta med kontanter - for på grunn av sanksjoner er det nemlig kun russiske kort som fungerer i Russland for tida.

Avlyser årlig møte

Søndag meldte også Tass at Putin selv gjør endringer i planene sine: Mens han vanligvis pleier å ha et møte med ledere av utenlandske firmaer og internasjonale investorer, kommer han ikke til å gjøre det i år.

- Men vi utelukker ikke separate møter med gründere eller grupper av gründere. Som regel har Putin mange slike møter i forbindelse med forumet, sier pressesekretær for Putin, Dmitrij Peskov, til nyhetsbyrået.

Statsviter og stipendiat ved tyske Robert Bosch Academy, Ekaterina Schulmann, ledet panelsamtaler under fjorårets SPIEF. Til Bloomberg forteller hun at Russland pleier å bruke det økonomiske forumet til å vise fram landets suksess, og at det er viktig for bedriftsledere å vise at de har «forbindelser og penger» ved å delta der.

I år har en deltakelse på forumet en litt annen schwung.

- Hvis ikke innenlands deltakere vil delta, så vil utenlandske deltakere det enda mindre, sier hun til Bloomberg.

Chris Weafer, administrerende direktør i det russiske selskapet Macro-Advisory Ltd, er enig i analysen.

- Ingen toppledere i et utenlandsk selskap vil ønske å bli fotografert på SPIEF i år. Reiserestriksjoner til Russland er en veldig praktisk unnskyldning for de som ikke ønsker å delta, og samtidig ikke ønsker å brenne broer til Kreml, sier han til avisa.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer