Rødehavet

Gjør seg klare til angrep

- Nok er nok, sier den britiske forsvarsministeren. Britiske og amerikanske styrker ser nå ut til å forberede angrep mot iranskstøttede Houti-opprørere som herjer i Rødehavet.

KLARE: Britiske og amerikanske styrker skal være klare til å angripe iranskstøttede Houti-opprørere som herjer i Rødehavet. Foto: Det britiske forsvarsdepartementet
KLARE: Britiske og amerikanske styrker skal være klare til å angripe iranskstøttede Houti-opprørere som herjer i Rødehavet. Foto: Det britiske forsvarsdepartementet Vis mer
Publisert

Natt til onsdag slo britiske og amerikanske styrker tilbake et omfattende Houthi-angrep.

Et britisk krigsskip og amerikanske styrker har ødelagt «flere droner» skutt opp av iranskstøttede Houthi-krigere i Rødehavet, meldte Sky News.

Den britiske forsvarsministeren Grant Shapps uttalte at det var snakk om det største angrepet i regionen til dags dato.

Nå melder Sky News at britiske og amerikanske styrker ser ut til å være klare til å angripe Houthi-opprørerne - en iranskstøttet militant gruppe i Jemen.

Flere av verdens største rederier har inntil videre besluttet å stans all skipsfart gjennom Rødehavet på grunn av flere angrep fra Houthi-militsen. Orlogskaptein og forsker ved Sjøkrigsskolen, Tor Ivar Strømmen, sier den dramatiske situasjonen kan få alvorlige konsekvenser for verdensøkonomien. Vis mer

Anklager Iran

Dette etter at Houthi-opprørerne trosset en advarsel om å slutte å angripe skip i Rødehavet eller «bære konsekvensene».

Grant Shapps, den britiske forsvarsministeren, anklager Iran for å blande seg inn i en eskalerende krise som kan sette fyr på en større konflikt over hele Midtøsten.

Samtidig er det økende bekymring for de globale økonomiske konsekvensene de stadige forstyrrelsene av skipsfarten i Rødehavet medfører.

På spørsmål fra pressen om en militæraksjon mot Houthi-mål nå er uunngåelig, svarer Shapps:

- Vår fellesuttalelse var veldig klar. Om dette ikke stopper, må vi sette inn tiltak, sier den britiske forsvarsministeren.

Shapps benyttet også anledningen til å rette en pekefinger mot Iran, som han anklager for bevæpning av opprørerne og for å gi overvåkingsstøtte for å identifisere skipsmål.

- Vær ikke i tvil om at Iran styrer hva som skjer i Rødehavet. Nok er nok for oss, sier Shapps.

Det israelske forsvaret hevder å ha gjennomført et luftangrep mot huset til Hamas-leder Ismail Haniyeh på Gaza. Vis mer

- Må skje nå

Forsvarsministeren vegrer seg for å uttale at et angrep mot houthiene er på trappene.

- Houthiene er stasjonert i Jemen og utfører angrep fra selve Jemen. Vi har oppfordret houthiene til å slutte med det. Det må nå skje, sier Shapps.

Houthiene begynte å angripe skipsfart knyttet til Israel i Rødehavet i november, i protest mot Israels krig i Gaza.

En Houthi-talsperson sa onsdag at de påtar seg ansvaret for det siste store missil- og droneangrepet i Rødehavet.

De hevder at deres mål var et amerikansk krigsskip som opererer til støtte for Israel.

Brigadegeneral Yahya Saree signaliserte at militantene ikke kommer til å stoppe før «aggresjonen stopper og beleiringen av våre standhaftige brødre på Gazastripen tar slutt».

Konsekvenser

Internasjonal handel sank med 1,3 prosent fra november til desember, etter at houthi-opprørere angrep en rekke skip i Rødehavet, ifølge Kiel-instituttet.

Nå blir rundt 200 000 konteinere fraktet gjennom Rødehavet daglig. Det er en nedgang fra 500 000 i november, ifølge instituttet.

Mange av verdens største rederier har omdirigert trafikken om Afrikas sørspiss i stedet for å seile gjennom Suezkanalen. Det tar opptil 20 dager lengre tid, skriver NTB.

For EU er handelstallene negative både for eksport (-2 prosent) og import (-3,1 prosent).