Eks-oligark advarer:

- Gjorde Putin gal

Nå krever Mikhail Khodorkovskij, som var Russlands rikeste mann før han ble arrestert i 2003, at andre oligarker tar offentlig avstand fra Russlands president, Vladimir Putin, og invasjonen i Ukraina.

MØTTES: Mikhail Khodorkovskij møtte president Vladimir Putin i 2002. Den gangen var han styreleder for oljeselskapet Yukos og en av verdens rikeste menn. Året etterpå ble han arrestert og fengslet i ti år. Selskapet ble tatt over av den russiske staten. Foto: Sovfoto/Universal Images Group/REX
MØTTES: Mikhail Khodorkovskij møtte president Vladimir Putin i 2002. Den gangen var han styreleder for oljeselskapet Yukos og en av verdens rikeste menn. Året etterpå ble han arrestert og fengslet i ti år. Selskapet ble tatt over av den russiske staten. Foto: Sovfoto/Universal Images Group/REX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Børsen): Khodorkovskij var toppsjef for det gigantiske russiske oljeselskapet Yukos. Fram til 2003 var han en av verdens rikeste. Så ble han arrestert og dømt for blant annet skatteunndragelse. Selskapet ble overtatt av den russiske staten, og i 2013 ble han benådet av Putin. Nå er han en svært profilert Putin-kritiker og lever i eksil i London.

Han har tidligere gått hardt ut offentlig mot den russiske invasjonen av Ukraina. De siste dagene har stadig flere grufulle bilder av ødeleggelser og drap kommet fram i offentligheten. Nå hevder den russiske eks-oligarken at Putin er blitt fullstendig «gal».

GASS: Russlands statsleder Vladimir Putin krever at all russisk gass skal handles med rubler. Men hvorfor gjør han det? Vis mer

Ingen blomster

- Til å begynne med ønsket han et regimeskifte i Kyiv og å få inn sine marionetter. Og han forventet at han ville bli møtte med blomster i gatene fra det ukrainske folket, sier Khodorkovskij til CNN og legger til:

- Det at folk i Kharkiv ikke møtte ham med blomster, gjorde ham ikke bare sint. Jeg tror virkelig det bokstavelig talt gjorde ham gal. Det er da han begynte å bombe Kharkiv og Kyiv.

KRITISERER: Tidligere oligark, Mikhail Khodorkovskij, langer ut mot Russlands president, Vladimir Putin. Foto: Bernd von Jutrczenka/dpa via AP
KRITISERER: Tidligere oligark, Mikhail Khodorkovskij, langer ut mot Russlands president, Vladimir Putin. Foto: Bernd von Jutrczenka/dpa via AP Vis mer

Den tidligere oligarken, som hevder at hele rettsprosessen mot ham selv var politisk motivert, mener Putin nå har tre veier ut av krisa: Å fortsette å presse Ukraina, å bruke masseødeleggelsesvåpen for å tvinge ukrainerne til å overgi seg eller å starte reelle forhandlinger.

Putins fall

I mars hevdet Khodorkovskij at krigen i Ukraina ville føre til Putins fall.

- Jeg er overbevist om at Putin ikke har mye tid igjen. Kanskje ett år. Kanskje tre, sa han til CNN.

Nå ber han andre russiske milliardærer og sentrale folk som har rømt landet om å ta offentlig avstand fra Putin.

- Offentlige personer kan ikke gå stille og så sitte stille. Dersom du har dratt, bør du offentlig ta avstand, eller så blir vi tvunget til å mistenke at du handler på vegne av Kreml, sier Khodorkovskij i et intervju med Washington Post og legger til:

- Du bør stille deg ved en mikrofon og si at Putin er en krigsforbryter, og at det han gjør er en forbrytelse, at krigen mot Ukraina er en forbrytelse. Si det, og så vil vi forstå at Putin ikke har et grep om deg.

LYDKLIPP: Russlands generaloberst Mikhail Mizintsev, beskyldes for å skjelle ut en offiser. Video: AP. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

Forlot Russland

Ifølge avisa refererer Khodorkovskij særlig til de profilerte oligarkene Mikhail Fridman og Pyotr Aven fra Alfa Group. På 1990-tallet var de tre av Russlands sju opprinnelige oligarker, som kontrollerte store deler av landets økonomi. Både Fridman og Aven forlot Russland like etter invasjonen av Ukraina. Begge er under harde sanksjoner fra Storbritannia og EU for å ha nære bånd til Putins regime.

HEVDER HUNDREVIS ER DREPT: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier søndag kveld at hundrevis har blitt drept i Butsja og andre ukrainske byer. Video: Telegram. Vis mer

Ifølge Washington Post refererer også Khodorkovskij til den erfarne russiske politikeren Anatoly Chubais, som var en spesialutsending for Kreml. Han forlot Russland 23. mars på grunn av sin motstand mot Ukraina-krigen. Chubais er den foreløpig mest prominente politikeren som har forlatt regimet.

Chubais har så langt ikke uttalt seg offentlig. Fridman og Aven har gitt intervjuer hvor de klager på hvordan sanksjonene rammer dem i hverdagen. Samtidig har begge unngått å kritisere Putin direkte.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer