Eks-oligark advarer:

- Gjorde Putin gal

Nå krever Mikhail Khodorkovskij, som var Russlands rikeste mann før han ble arrestert i 2003, at andre oligarker tar offentlig avstand fra Russlands president, Vladimir Putin, og invasjonen i Ukraina.

MØTTES: Mikhail Khodorkovskij møtte president Vladimir Putin i 2002. Den gangen var han styreleder for oljeselskapet Yukos og en av verdens rikeste menn. Året etterpå ble han arrestert og fengslet i ti år. Selskapet ble tatt over av den russiske staten. Foto: Sovfoto/Universal Images Group/REX
MØTTES: Mikhail Khodorkovskij møtte president Vladimir Putin i 2002. Den gangen var han styreleder for oljeselskapet Yukos og en av verdens rikeste menn. Året etterpå ble han arrestert og fengslet i ti år. Selskapet ble tatt over av den russiske staten. Foto: Sovfoto/Universal Images Group/REX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Børsen): Khodorkovskij var toppsjef for det gigantiske russiske oljeselskapet Yukos. Fram til 2003 var han en av verdens rikeste. Så ble han arrestert og dømt for blant annet skatteunndragelse. Selskapet ble overtatt av den russiske staten, og i 2013 ble han benådet av Putin. Nå er han en svært profilert Putin-kritiker og lever i eksil i London.

Han har tidligere gått hardt ut offentlig mot den russiske invasjonen av Ukraina. De siste dagene har stadig flere grufulle bilder av ødeleggelser og drap kommet fram i offentligheten. Nå hevder den russiske eks-oligarken at Putin er blitt fullstendig «gal».

Ingen blomster

- Til å begynne med ønsket han et regimeskifte i Kyiv og å få inn sine marionetter. Og han forventet at han ville bli møtte med blomster i gatene fra det ukrainske folket, sier Khodorkovskij til CNN og legger til:

- Det at folk i Kharkiv ikke møtte ham med blomster, gjorde ham ikke bare sint. Jeg tror virkelig det bokstavelig talt gjorde ham gal. Det er da han begynte å bombe Kharkiv og Kyiv.

Den tidligere oligarken, som hevder at hele rettsprosessen mot ham selv var politisk motivert, mener Putin nå har tre veier ut av krisa: Å fortsette å presse Ukraina, å bruke masseødeleggelsesvåpen for å tvinge ukrainerne til å overgi seg eller å starte reelle forhandlinger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.