Åpnet poldørene:

- Glad man tok til fornuften

Søndag snudde regjeringen og åpner de stengte polutsalgene igjen.

- IDIOTISK: Kundene på Vinmonopolet på Grünerløkka i Oslo var ikke fornøyd med at Vinmonopolet stengte lørdag 23. januar. Video: Jeanette N. Vik / Christian Roth Christensen Vis mer
Publisert

Søndag kveld ble det kjent at regjeringen snudde og at Vinmonopolet fikk åpne dørene igjen i de ti kommunene som er berørt av den engelske virusmutasjonen på Østlandet.

Dagbladet møter butikksjef på Vinmonopolet Grünerløkka, Kim Reinholdtsen, mandag - dagen etter kontrabeskjeden fra helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

Reinholdtsen er glad for å kunne åpne dørene igjen. Han forteller at var triste miner lørdag, da utsalgsstedet på Grünerløkka måtte stenge.

- Det er jo fint å kunne gå på jobb og bidra i denne dugnaden, sier han.

LANGE KØER: Det var svært lange polkøer flere steder i Oslo lørdag morgen, blant annet utenfor Vinmonopolet på Hasle torg. Foto: Frank Karlsen. Reporter: Ralf Lofstad. Vis mer

Hadde en hard lørdag

Han synes det er trist at flere kunder valgte å dra ut av hjemkommunen for å handle. Lørdag formiddag var køen foran Vinmonopolet i Sandvika over hundre meter lang, og gikk over gangbrua i sentrum.

- Det er litt trist at folk ikke hører etter og gjør det som regjeringen og direktoratene anbefaler oss å gjøre. Jeg vet at mine kollegaer hadde en ganske hard lørdag ute i distriktene, sier han.

Han tror det er positivt for kundetrykket i distriktet at filialene i de ti kommunene på Østlandet får holde åpent.

- Absolutt. Det gjør det. De er glade for at vi er tilbake, og vi er glade for at vi er tilbake og kan hjelpe dem, sier Reinholdtsen.

- Folk er jævlig lei

Også Oslo-bosatte Per Wehus er glad for regjeringen «tok til fornuften» og åpnet Vinmonopolet igjen. Når Dagbladet møter han på Grünerløkkas filial mandag, betegner han åpningen som en «klok beslutning».

- Nå kan man jo ikke gå ut på byen lengre. Oslo er jo nedstengt, med tre måneder med «lockdown». Folk er jævlig lei, sier Wehus.

Han har forståelse for kunder som valgte å dra ut av hjemkommunen for å handle.

- Jeg skjønner de veldig godt, men det er kanskje ikke det klokeste man gjør. Da får man jo køer og mer mennesker, sier han.

Skrev historie

Lørdag ble det satt rekordtall for antall bestillinger hjem på døra. Det ble også en ekstraordinær dag for butikkene i nærheten av hovedstadsregionen.

- Dette har vært en dag med helt uvanlige salgstall, sa pressesjef Jens Nordahl i Vinmonopolet til Dagbladet lørdag kveld.

Normalt er det en svært liten andel av bestillingene som blir gjort på nett som skal leveres hjem på døra til kunden, og de fleste ønsker å hente varene i butikk. Det endret seg brått med nye, strenge restriksjoner i Oslo-området og stengte dører i en rekke av Vinmonopolets butikker i regionen.

I løpet av hele fjoråret ble 2,3 prosent av varene på nett bestilt hjem. Lørdag utgjorde denne andelen hele 48 prosent.

- I dag har vi hatt cirka 6400 nettordre, mot 2700 nettordre lørdag i forrige uke. Sammenliknet med forrige lørdag, er det en vekst på 137 prosent.

- Vi har aldri hatt en så stor andel som ønsker hjemlevering før. Det skrives historie, sa Nordahl.

Han forteller at Vinmonopolet tydelig har sett en kundeatferd som har endret seg over natta.

- Vi ser en klar sammenheng med nedstengingen i Oslo og Follo-regionen. Når butikkene stenges, vil folk ha varene levert hjem, slo han fast.

- Noen fulgte ikke råd

På spørsmål om han ble overrasket over de lange køene lørdag, svarte Bent Høie under pressekonferansen:

- Jeg tror det er en kombinasjon av at noen ikke fulgte rådene våre, men også at noen i de kommunene tenkte at kanskje blir polet hos oss stengt om kort tid.

ÅPNES: Vinmonpolet åpnes nå igjen i de ti kommunene i Oslo-regionen. Reporter: Marthe S. Lien. Video: Christian Roth Vis mer

Høie understrekte at regjeringen høster nye erfaringer og justeringer underveis. Han mener det er gode grunner til å holde utsalgene stengt, men at de valgte å åpne igjen på bakgrunn av faglige anbefalinger. Flere ordførere ba regjeringen om å snu etter at det oppsto lange køer.

- Vi visste at det var en risiko for det, men i motsetning til treningssentrene som vi ikke åpnet igjen, så valgte vi å gjøre annerledes nå. Det handler og om at Vinmonopolet er flinke til å organisere køen utenfor polet, og ikke slippe inn flere enn nødvendig, sa statsråden.

Helsedirektør Bjørn Guldvog kaller det et paradoks at Vinmonopolet holder åpen samtidig som mange andre butikker er stengt. Men helsemyndighetene erkjenner at det fører til økt mobilitet.

- I den situasjonen vi er i nå vil lukkede Vinmonopol skape større problemer enn de vil løse, sa han.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer