NHO med fersk undersøkelse

Gladmelding for Norge

Svartsynet i norsk næringsliv har ikke vært lavere siden sommeren 2022. Noe er i ferd med å snu, ifølge NHO-bedriftene.

LYSERE: Pessimismen er på full retur blant norske bedrifter, ifølge den siste medlemsundersøkelsen fra NHO. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
LYSERE: Pessimismen er på full retur blant norske bedrifter, ifølge den siste medlemsundersøkelsen fra NHO. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Publisert

Fersk løypemelding fra norske bedrifter vitner om lysere tider.

Pessimismen har vært rådende blant NHOs medlemsbedrifter så lenge at svartsynet nærmest har mistet nyhetens interesse.

Nå er det i ferd med å snu, ifølge NHOs siste medlemsundersøkelse, der 3200 bedrifter har svart.

- Jeg ser ikke bort fra at statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) får ammunisjon til budskapet om at vi er i ferd med å nå et vendepunkt for utviklingen i norsk økonomi. Det er merkbart mindre pessimisme, sier NHOs sjeføkonom Øystein Dørum til Børsen.

Beste på 18 måneder

Det er på spørsmål om vurdering av framtidsutsiktene at Dørum noterer en betydelig bedring fra januar til februar.

For mens vurderingen av situasjonen akkurat nå er uendret, synker pessimismen betydelig når spørsmålet handler om markedsutsiktene de neste seks månedene.

Tre av ti bedrifter sier at de venter svakere markedssituasjon det neste halve året, men 16 prosent forventer bedring.

- Dette gir en netto på minus 14 prosent. Det er markant bedre enn i januarundersøkelsen, da vi fikk en netto pessimister på 26 prosent. Dessuten er endringen såpass bred, både geografisk og fordelt på bransjer, at jeg er trygg på at dette er reelt, sier sjeføkonom Dørum.

Endringen fra forrige måned er så stor at det også blir betydelige utslag på den lange tidslinja:

- Vurderingen av framtidsutsiktene har ikke vært bedre siden sommeren 2022. Vi må 18 måneder tilbake for å finne like lav pessimisme, sier Dørum.

- Underverker

Nøyaktig hvilke faktorer som gjør at pessimismen avtar, sier medlemsundersøkelsen ikke noe om. Dørum har likevel en teori:

- Vi vet at prisveksten har kommet seg ned og at den skal videre nedover. Vi vet at Norges Bank har sagt at tida for rentehevinger er over, og at den neste renteendringen vil være nedover. Dette kan jo gjøre underverker for noen hver, sier Dørum.

Han minner også om at OECD - Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling - nylig la fram tall som anslår at verdensøkonomien kommer til å vokse 2,9 prosent i 2024. Det er en bedring på 0,2 prosentpoeng fra den opprinnelige prognosen fra november i fjor.

- Det var bitte litt bedre tall fra OECD denne uka enn vi tidligere har trodd. Det styrker meg i troen på at noe er i ferd med å skje, både her hjemme og der ute, sier Dørum.

Ammunisjon til Eggum

Fredag om ei uke legger Teknisk beregningsutvalg (TBU) fram sin analyse som vil gi fasiten på hvordan det gikk med priser, lønninger og kjøpekraft i 2023. Tallene derfra legges til grunn når lønnsoppgjøret sparkes i gang om noen små uker.

- Når pessimismen synker hos bedriftene, så gir det vel ikke bare ammunisjon til Støre, men også til Fellesforbundets leder Jørn Eggum nå rett før lønnsoppgjøret?

- Selv om det er mer optimisme enn på lenge, så er det fortsatt veldig mange bransjer som sliter her og nå, og det er fortsatt en stor andel som ikke ser spesielt lyst på framtidsutsiktene. Det er særlig den delen av næringslivet som opererer her i Norge, som for eksempel entreprenørbransjen, som sliter, sier Dørum og legger til:

- Lønnsoppgjøret skal ta hensyn til lønnsevnen i eksportnæringene, men partene skal også se hen til lønnsevnen i det øvrige norske næringslivet.

Strekk i laget

Så selv om det er tegn til bedring, minner Dørum om at det fortsatt er stor strekk i laget, altså at det er deler av næringslivet som fortsatt sliter tungt og som slett ikke ser lyst på framtida.

Best ser det ut til å gå i transportbransjen, blant offshorebedriftene og i innen sjømat. Svakest er det innenfor byggenæringen, bilbransjen og logistikk og transport.

Pessimismen er størst i Vestfold og Innlandet. Troms er eneste fylke med flertall optimister, etterfulgt av Rogaland der det er like mange optimister som pessimister. Alle andre fylker har flertall pessimister, ifølge undersøkelsen.