Russland

«Gladmelding» for Putin

En etterlengtet (?) gladmelding (?) tikket inn for Russlands president Vladimir Putin fredag: Veksten i russisk økonomi trosser sanksjonene.

VEKST: Russisk økonomi er på vei tilbake til førkrigsnivå, men det venter stadige utfordringer for president Vladimr Putin. Foto: Mikail Klimentjev, Sputnik/Reuters/NTB
VEKST: Russisk økonomi er på vei tilbake til førkrigsnivå, men det venter stadige utfordringer for president Vladimr Putin. Foto: Mikail Klimentjev, Sputnik/Reuters/NTB Vis mer
Publisert

Russisk økonomi har lagt bak seg tolv måneder med fall. Det siste kvartalet har bildet snudd, og landets statistikkbyrå kunne fredag legge fram tall som viser en vekst på 4,9 prosent.

Det er høyere enn analytikerne hadde anslått på forhånd. Dersom denne vekstfarten fortsetter, vil russisk økonomi være tilbake på førkrigs-nivå i løpet av neste år, skriver Bloomberg.

Snuoperasjonen kan tilskrives at landet i sterkere grad enn tidligere tilpasser seg en krigsøkonomi, inkludert en tilpasning til vestlige sanksjoner som følge av invasjonen av Ukraina, rapporterer Bloomberg videre.

Driverne oppsummeres med økte forsvarsutgifter, og at økte lønninger gir økt etterspørsel samtidig som importen er kraftig redusert.

Varsler renteheving

Dermed er det langt fra noen skyfri økonomisk himmel for president Vladimir Putin.

Den russiske sentralbanken varsler fredag at det kan ligge an til en ny renteøkning på toppen av juli-økningen på 1 prosentpoeng til 8,5 prosent styringsrente.

Rentebanen anslås nå til å ligge opp mot 9,5 prosent i løpet av neste år, ifølge Reuters.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.