Russland

«Gladmelding» for Putin

En etterlengtet (?) gladmelding (?) tikket inn for Russlands president Vladimir Putin fredag: Veksten i russisk økonomi trosser sanksjonene.

VEKST: Russisk økonomi er på vei tilbake til førkrigsnivå, men det venter stadige utfordringer for president Vladimr Putin. Foto: Mikail Klimentjev, Sputnik/Reuters/NTB
VEKST: Russisk økonomi er på vei tilbake til førkrigsnivå, men det venter stadige utfordringer for president Vladimr Putin. Foto: Mikail Klimentjev, Sputnik/Reuters/NTB Vis mer
Publisert

Russisk økonomi har lagt bak seg tolv måneder med fall. Det siste kvartalet har bildet snudd, og landets statistikkbyrå kunne fredag legge fram tall som viser en vekst på 4,9 prosent.

Det er høyere enn analytikerne hadde anslått på forhånd. Dersom denne vekstfarten fortsetter, vil russisk økonomi være tilbake på førkrigs-nivå i løpet av neste år, skriver Bloomberg.

Se bilder fra innsiden av luksuspalasset som Vladimir Putin angivelig deler med sin elskerinne og deres tre barn. Video: Proekt / Reporter: Jessica Maria Szymanska / Dagbladet Vis mer

Snuoperasjonen kan tilskrives at landet i sterkere grad enn tidligere tilpasser seg en krigsøkonomi, inkludert en tilpasning til vestlige sanksjoner som følge av invasjonen av Ukraina, rapporterer Bloomberg videre.

Driverne oppsummeres med økte forsvarsutgifter, og at økte lønninger gir økt etterspørsel samtidig som importen er kraftig redusert.

Varsler renteheving

Dermed er det langt fra noen skyfri økonomisk himmel for president Vladimir Putin.

Den russiske sentralbanken varsler fredag at det kan ligge an til en ny renteøkning på toppen av juli-økningen på 1 prosentpoeng til 8,5 prosent styringsrente.

Rentebanen anslås nå til å ligge opp mot 9,5 prosent i løpet av neste år, ifølge Reuters.

Høy inflasjon, en svak rubel og et stramt arbeidsmarked som forsterkes av at krigen krever sitt av mannskap, bidrar til at den russiske sentralbanken ser for seg flere rentehevinger framover, melder nyhetsbyrået.

Rubelen i fritt fall

På toppen av dette falt rubelen fredag til det laveste nivået siden i mars, nærmere bestemt 99,44 mot en dollar.

Det er ned 28 prosent så langt i år.

Den russiske sentralbankens direktør for pengepolitikk, Aleksei Zabotkin, peker på en voksende innenlands etterspørsel og en begrenset import som de viktigste årsakene til at rubelen er under press.

Zabotkin sier sentralbanken forventer at vekstraten vil avta neste år og i 2025.

- I 2026 er den russiske økonomien tilbake på en mer balansert vekstfart på 1,5 til 2 prosent. Dagens rentepolitikk vil bringe inflasjonen tilbake til målet innen utgangen av neste år, sier han ifølge Reuters.

Svekket handelsbalanse

Restriksjonene på Russlands energisalg drar landets eksportinntekter kraftig ned, og handelsbalansen er nå på det laveste nivået på to år, ifølge Bloomberg.

Under den russiske forsvarsministeren Sergej Sjojgus besøk til Nord-Korea ble det hengt opp store portretter av den russiske presidenten Vladimir Putin. Video: Reuters. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer

Utfordringene presser Putin til å ta grep, og forrige uke signerte han en lov som hever rekrutteringsalderen til 30 år - kombinert med at menn forbys å forlate landet dersom de blir innkalt til militærtjeneste.

Analytikerne i Bloomberg Economics mener at dette kan åpne for en mer målrettet mobilisering, noe som kan demme opp for mangelen på arbeidskraft og dermed bidra til at Russlands innenlandsøkonomi når førkrigsnivåene i løpet av andre halvdel av 2024.

Strammer oligark-grepet

Fredag varslet også USA at de strammer grepet mot ytterligere fire oligarker og ett selskap.

De fire personene er Petr Olegovitsj Aven, Mikhail Maratovitsj Fridman, German Borisovitsj Khan og Alexeij Viktoriovitsj Kuzmitsjev.

Samtlige har sittet i styret i Alfagruppen, som er Russlands største private konsern innen finans- og industrivirksomhet.

Disse personene er allerede sanksjonert av Australia, Canada, EU, New Zealand og Storbritannia.

- Den rike russiske eliten burde ikke tro at de kan drive forretninger som normalt mens Kreml fører krig mot det ukrainske folket, sier USAs visefinansminister Wally Adeyemo.

Sanksjonene rammer også Den russiske unionen av industriledere (RSPP), en organisasjon som er involvert i teknologisektoren i den russiske økonomien.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer