Gladmelding fra ikonisk utested

Bare måneder etter at de stengte dørene, blir det igjen liv i lokalene til ærverdige Olympen i Oslo.

ÅPNER IGJEN: Restauranten Olympen åpner dørene igjen akkurat i til julebordssesongen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
ÅPNER IGJEN: Restauranten Olympen åpner dørene igjen akkurat i til julebordssesongen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I juni kom den triste beskjeden om at dørene til ærverdige Olympen på Grønland i Oslo, på folkemunne kalt «Lompa», skulle stenges. Også nattklubben Pigalle er en del av restauranthuset.

Det daværende eierselskapet, Fru Haugans Holding AS, hadde tatt over eierskapet året i forveien, og hadde store planer for å løfte restauranthuset til nye høyder.

Men bemanningsutfordringer og nedstengninger, kombinert med selskapets unge alder, sørget for en giftig cocktail, og de så ingen annen utvei enn å slå restauranten, som har røtter 130 år tilbake, konkurs.

Åpner til julebordsesongen

Men bare et snaut halvår etter at dørene ble stengt, er det nå klart for gjenåpning av det ikoniske stedet. Det er utelivskonsernet Flott Gjort som har overtatt Olympen, og nå er de igjen klare for å åpne dørene.

Det var Avisa Oslo som først omtalte gjenåpningen.

«Dørene åpner igjen i starten av november og rett inn i julebordssesongen», skriver Olympen på sin Facebook-side.

Utviklingssjef for Flott Gjort, Runar Skjerven Eggesvik, forteller til Børsen at han er svært glad for å kunne åpne dørene til Olympen igjen.

- For mange av oss i vårt firma så er dette veldig et veldig personlig sted. Det er et sted vi har vært mye på, ikke minst etter at det ble gjort et hundreårsløft for 15 år siden, sier Eggesvik.

Og Flott Gjort har planene klare. De ønsker å gjøre stedet «litt mer tilgjengelig for alle».

- Og da spesielt Pigalle, som ble gjort om til en cocktailbar. Der skal vi få på plass en scene og få noen båser tilbake igjen, forklarer Eggesvik.

Vil bli helårssted

At de rakk julebordssesongen er han veldig glad for, og han roser samtidig næringsetaten for at de har stilt med velvilje.

- Samtidig så er et jo vesentlig at vi også får vist fram at det blir et helårssted. Vi skal jobbe for at det blir det, og at vi deltar mer i hva Grønland er. At vi kan ha arrangementer og debatter, sånn at det kan bli brukt mer til annet enn å spise middag, sier Eggesvik.

En av de største utfordringene for en restaurant nå om dagen er å få tak i kokker. Det har Olympen fått på plass, men det er ingen lett jobb.

- Alle vil svare det samme: Det er fullstendig krise. Vi har brukt store ressurser på å finne folk. Kokkekrisen er et globalt fenomen, sier Eggesvik.

Han peker på at man før pandemien hadde en nedgang i utdanning av norske kokker, og på den måten baserte seg på import av arbeidskraft, og ikke hadde noen buffer.

- Vi prøver rett og slett å være en god arbeidsgiver, for vi må konkurrere om arbeidskraften, sier Eggesvik.

Tøffe tider

Gjenåpning av et velkjent restauranthus er en etterlengtet gladnyhet i en bransje der de fleste nå strever for å få endene til å møtes.

Flere steder i landet meldes det om restauranter, utesteder og kafeer som må stenge dørene. For i kjølvannet av den ekstremt utfordrende coronapandemien, har som kjent prisene skutt i været.

Spesielt utfordrende for mange er naturlig nok de skyhøye strømprisene. Utelivstopper i Oslo har allerede slått alarm før vinteren.

- Jeg hører at veldig mange balanserer på kanten av et stup. Vi er heldigvis ikke der ennå, men med de prisene vi skal betale i vinter så må vi finne på noe lurt. Nå ser vi på hva vi kan gjøre for å bruke mindre strøm, fortalte Håkon Pettersen, deleier i Dattera til Hagen, til Børsen i starten av september.

- Lav terskel

Når det gjelder Olympen så var det Nevzat Arikan, som står bak blant annet gourmetrestaurantene Ylajali og Arakataka, som solgte Olympen til Fru Haugan Holding AS i fjor - for å berge sitt eget restaurantimperium, skrev Aftenposten den gang.

Og selv om eierskiftene har vært hyppige det siste halvannet året, er den nye eieren optimistisk.

- Olympen gikk så det grein da Nevzat drev her. Vi ønsker å lage et sted det er lett å komme innom, som har lav terskel. Et sted der man ikke føler man må ta en middag, der man kan komme om man drikker alkohol eller ikke. Vi håper vi kan være et sted familiene kan gå i helgene, der folk kan gå på arrangementer, samtidig som det er for de som skal ha middag med god drikke, avslutter Eggesvik.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer