Statsbudsjettet 2024

Gladmelding: Godt nytt for nordmenn

Nytt rentehopp i desember er ikke til å unngå, men dagens statsbudsjett bidrar ikke til økt rentepress. Det er den samstemte dommen fra ekspertene.

FORNUFTIG: Sjeføkonom og analysesjef i Akershus Eiendom, Kari Due-Andresen, slår fast at forslaget til neste års statsbudsjett ikke bidrar til å presse rentene høyere opp. Foto: Helge Brekke / Akershus Eiendom
FORNUFTIG: Sjeføkonom og analysesjef i Akershus Eiendom, Kari Due-Andresen, slår fast at forslaget til neste års statsbudsjett ikke bidrar til å presse rentene høyere opp. Foto: Helge Brekke / Akershus Eiendom Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norges Bank har ingen grunn til å heve styringsrenta mer enn den allerede varslede rentehevingen i desember.

Det mener sjeføkonomene Børsen har snakket med etter at regjeringen i dag foreslår et statsbudsjett neste år med en oljepengebruk på 409,8 milliarder kroner.

Det er en vekst på 37,5 milliarder kroner. Oljepengebruken tilsvarer 2,7 prosent av oljefondet.

REAGERER: Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen reagerer på regjeringens milliarder til det grønne skiftet, som kunne gått til vanlige folk. Programleder: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet Vis mer

Sjeføkonom i Handelsbanken, Marius Gunsholt Hov, sier at oljepengebruken rent teknisk vil gi en høyere budsjettimpuls enn det Norges Bank har sett for seg. Men det er mest på papiret.

- Dette er en teknisk regneølvelse, og når vi ser på virkningen slik Finansdepartementet anslår, er det mer nøytralt, og dermed nært de forutsetningene som Norges Bank allerede har lagt til grunn. Så dette statsbudsjettet står seg godt opp mot den rentebanen Norges Bank allerede har tegnet opp, sier han til Børsen.

- Og det betyr?

- Norges Bank har allerede gått veldig langt i å varsle at renta settes opp i desember. Det er har ikke kommet noe i disse tallene som vil få Norges Bank til å endre planer. Statsbudsjettet vil verken dempe eller øke den sannsynligheten, sier Gunsholt Grov.

SLIPPER IKKE UNNA: Høyre-leder Erna Solberg slipper ikke unna spørsmål om aksjesaken, selv på dagen for framleggelsen av statsbudsjettet. - Pinlig, sier Dagbladets kommentator om situasjonen. Reporter: Steinar Suvatne. Foto: Maja Walberg Klev / Dagbladet Vis mer

- Fornuftig

Sjeføkonom og analysesjef i Akershus Eiendom, Kari Due-Andresen, er enig:

- Dette ser jo ut til å være godt i tråd med det sentralbanken trodde i forkant. En oljepengebruk på 2,7 prosent er helt på linje med det Norges Bank har antatt. Oppsummert er dette et relativt nøytralt budsjett som bidrar til relativt beskjeden vekst i norsk økonomi. Oljepengebruken bidrar ikke til ytterligere rentehevinger, sier hun til Børsen.

- Alt i alt fremstår dette som fornuftig, legger hun til.

Verken gass eller brems

- Dette er et budsjett som ikke overrasker, hverken Norges Bank eller oss, når det gjelder hvor mye oljepenger som blir brukt og hvordan oljepengebruken neste år vil påvirke økonomien, istemmer sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB.

Hun mener det viktigste spørsmålet i forbindelse med årets statsbudsjett er om regjeringens oljepengebruk blir så høy at de gir gass inn i den norske økonomien.

- Dette budsjettet bidrar hverken til gass eller brems i økonomien. Det endrer heller ikke renteutsiktene eller vekstutsiktene for norsk økonomi, sier Haugland til Børsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer