Norges Bank har ingen grunn til å heve styringsrenta mer enn den allerede varslede rentehevingen i desember.
Det mener sjeføkonomene Børsen har snakket med etter at regjeringen i dag foreslår et statsbudsjett neste år med en oljepengebruk på 409,8 milliarder kroner.
Det er en vekst på 37,5 milliarder kroner. Oljepengebruken tilsvarer 2,7 prosent av oljefondet.
Sjeføkonom i Handelsbanken, Marius Gunsholt Hov, sier at oljepengebruken rent teknisk vil gi en høyere budsjettimpuls enn det Norges Bank har sett for seg. Men det er mest på papiret.
- Dette er en teknisk regneølvelse, og når vi ser på virkningen slik Finansdepartementet anslår, er det mer nøytralt, og dermed nært de forutsetningene som Norges Bank allerede har lagt til grunn. Så dette statsbudsjettet står seg godt opp mot den rentebanen Norges Bank allerede har tegnet opp, sier han til Børsen.
- Og det betyr?
- Norges Bank har allerede gått veldig langt i å varsle at renta settes opp i desember. Det er har ikke kommet noe i disse tallene som vil få Norges Bank til å endre planer. Statsbudsjettet vil verken dempe eller øke den sannsynligheten, sier Gunsholt Grov.
- Fornuftig
Sjeføkonom og analysesjef i Akershus Eiendom, Kari Due-Andresen, er enig:
- Dette ser jo ut til å være godt i tråd med det sentralbanken trodde i forkant. En oljepengebruk på 2,7 prosent er helt på linje med det Norges Bank har antatt. Oppsummert er dette et relativt nøytralt budsjett som bidrar til relativt beskjeden vekst i norsk økonomi. Oljepengebruken bidrar ikke til ytterligere rentehevinger, sier hun til Børsen.

Raser mot regjeringen: - De er blinde
- Alt i alt fremstår dette som fornuftig, legger hun til.
Verken gass eller brems
- Dette er et budsjett som ikke overrasker, hverken Norges Bank eller oss, når det gjelder hvor mye oljepenger som blir brukt og hvordan oljepengebruken neste år vil påvirke økonomien, istemmer sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB.

Reagerer: - Kunne brukt mer på folk
Hun mener det viktigste spørsmålet i forbindelse med årets statsbudsjett er om regjeringens oljepengebruk blir så høy at de gir gass inn i den norske økonomien.
- Dette budsjettet bidrar hverken til gass eller brems i økonomien. Det endrer heller ikke renteutsiktene eller vekstutsiktene for norsk økonomi, sier Haugland til Børsen.