Gladmelding: Inflasjonen faller kraftig

Ferske tall fra SSB gir grunn til jubel både for sentralbanksjef Ida Wolden Bache og nordmenn med boliglån.

GLADMELDING: Inflasjonen faller kraftig fra august til september. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
GLADMELDING: Inflasjonen faller kraftig fra august til september. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Inflasjonen i Norge faller kraftig, ifølge ferske tall fra SSB.

De siste tolv månedene har konsumprisindeksen (KPI) steget med 3,3 prosent. Det er 1,5 prosentpoeng mindre enn måneden før.

Dette er tredje måned på rad med nedgang.

- Høy prisvekst har vært realiteten over lengre tid. Nå har vi imidlertid sett en avtakende prisvekst de siste månedene, og fra august til september gikk den ned med hele 1,5 prosentpoeng, sier seksjonsleder i SSB, Espen Kristiansen.

Renteøkninger

Det er gode nyheter for alle nordmenn med boliglån. Sentralbanken, med Ida Wolden-Bache i spissen, har det siste året forsøkt å stagge den galopperende prisveksten med gjentatte renteøkninger.

En kraftig fallende inflasjon minsker risikoen for nye renteøkninger.

Da Norges Bank i september hevet styringsrenta 0,25 prosentpoeng, til 4,25 prosent, varslet sentralbanksjefen at det kan bli aktuelt med ytterligere en renteøkning.

- Hvorvidt det blir nødvendig å heve renten videre, vil avhenge av den økonomiske utviklingen. Trolig setter vi styringsrenten opp en gang til, mest sannsynlig i desember, sa Wolden Bache.

For sentralbanken er det et mål å få inflasjonen ned til 2 prosent, og sturingsrenta er deres viktigste våpen for å bekjempe inflasjonen. Det er altså, på tross av den kraftige nedgangen, fremdeles 1,3 prosentpoeng igjen til sentralbanken er nede på sitt inflasjonsmål.

Også finansminister Trygve Slagsvold Vedum finner grunn til å glede seg over inflasjonstallene.

- Det er positivt nytt for bedrifter og husholdninger at prisveksten gikk videre ned fra august til september, sier Vedum til NTB.

- Høyere prisvekst har gjort hverdagen krevende for mange. Vi er opptatt av trygg økonomisk styring, og tross en urolig tid forventer vi at prisveksten trolig skal falle videre i 2024.

Mat- og strømpriser faller

Det er spesielt strøm- og matprisene som gjør at KPI faller igjen.

- Fra august til september i fjor steg strømprisene kraftig, mens matprisene var uendret. I år falt prisene for begge disse varegruppene i samme periode. Dette trekker tolvmånedersveksten i KPI kraftig nedover, sier Kristiansen.

Matvareprisene falt 1,5 prosent fra august til september, noe som ifølge SSB er et vanlig sesongmønster.

- Nortura meldte ved utgangen av august at engrosprisen på storfekjøtt og svin skulle settes ned i september, som et tiltak for å øke sviktende etterspørsel. Det ser ut til at dette har slått raskt ut i butikkprisene, samtidig som sesongmessig tilbud på lammekjøtt til fårikålsesongen også bidrar, sier Kristiansen.

I siste måned har prisene på kjøtt falt 3,1 prosent, mens prisene på fisk og sjømat gikk ned 9,1 prosent.

Høyere enn i fjor

På tross av fallet siste måned var matvareprisene fortsatt 7,7 prosent høyere i september i år enn de var for ett år siden. SSB konkluderer med at høyere matvarepriser fremdeles er den viktigste bidragsyteren til den samlede prisveksten siste tolv måneder.

Elektrisitetsprisene, inkludert nettleie, falt 16,1 prosent fra august til september. I fjor var økningen i samme periode 10,5 prosent.

Prisene på elektrisitet inkludert nettleie var 43,9 prosent lavere i september i år enn i fjor.

Kjerneinflasjonen faller

Når det gjelder kjerneinflasjonen (KPI-JAE), som er KPI justert for avgiftsendringer og uten energivarer, så steg den 5,7 prosent fra september i fjor til september i år.

Dette er et fall på 0,6 prosentpoeng fra august.

«Til tross for fallet i tolvmånedersveksten er 5,7 prosent fortsatt en høy prisvekst. Matvareprisene og husleiene er komponenter som bidra betydelig til at veksten i KPI-JAE fortsatt holder seg høy», konkluderer SSB.

Når det gjelder det SSB omtaler som betalt husleie så var den 4,1 prosent høyere i september i år enn i fjor.

- Ettersom det er vanlig at husleier justeres med KPI er det å forvente at økt prisvekst over tid også vil reflekteres i økte husleier. Dette både gjennom regulering av eksisterende avtaler, men også ved at det sannsynligvis er en sammenheng mellom renteoppgang og utleiepris på nye leieavtaler, sier Kristiansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer