Citigroup

Gladmelding vekker oppsikt

Rentene river og prisene stiger, men risikoen for en hard økonomisk landing justeres ned av storbanken Citigroup.

LITT LYSERE: Storbanken Citigroup mener det ligger an til litt lysere utsikter for den europeiske sentralbanken ECB i Frankfurt og resten av økonomien i eurosonen. Foto: Michael Probst, AP / NTB
LITT LYSERE: Storbanken Citigroup mener det ligger an til litt lysere utsikter for den europeiske sentralbanken ECB i Frankfurt og resten av økonomien i eurosonen. Foto: Michael Probst, AP / NTB Vis mer
Publisert

Rundt sju av ti store europeiske selskaper på Stoxx 600-indeksen har nå levert sine regnskapstall for andre kvartal.

Resultatene peker i retning av en myk landing for økonomien, heter det i en analyse fra den amerikanske storbanken Citigroup.

Tidligere har også storbanker som UBS og Deutsche Bank tatt ned sannsynligheten for en såkalt hard landing, skriver Finans.

Det er sjefen for europeisk aksjeanalyse i Citigroup, Beata Manthey, som kaster et lysets håp over de europeiske markedene. I en analyse som ble publisert før helgen, viser hun til at et flertall av selskapene har levert kvartalstall som overgår analytikernes forventninger.

- Utsiktene for en myk landing virker mest sannsynlig, men høye renter drar i motsatt retning, skriver Manthey.

Mer balanserte utsikter

Tungvektere som klesprodusenten Adidas, nettgiganten Zalando, verdens største bryggerikonsern Anheuser-Bush InBrev og sportsbilprodusenten Ferrari har alle levert sterke tall og oppdateringer de siste dagene, skriver Bloomberg.

- Regnskapssesongen har vært rimelig god. De økonomiske utsiktene er mer balanserte, heter det i Mantheys analyse.

Men at bremsene nå er på, er det likevel liten tvil om.

Storbanken UBS har nylig meldt at den globale veksten i øyeblikket ligger på 2,4 prosent på årsbasis, noe som er ned fra 3,9 prosent i april, ifølge Finans.

Rasler med R-ordet

De vanskeligste spådommene dreier seg som kjent om framtida. Det forhindrer ikke at også Bloombergs eget analyseteam gir det et forsøk.

En fersk analyse derfra beregner at rentehevingene fra Den europeiske sentralbanken vil kutte vekstraten for europeisk økonomi med 4 prosent.

Dette faller dessuten sammen med at eurosonens regjeringer varsler strammere budsjettstyring framover, etter lang tid med krisepakker for pandemien og energikrisa.

- Eurosonens forvaltere har staket ut kursen mot den største innstrammingen siden valutaen ble innført, heter det i analysen.

Dermed er vi tilbake til det fryktede R-ordet. Og ifølge Bloomberg Economics truer kombinasjonen høye renter og strammere statsbudsjett nå med å sende Europa inn i en «brutal resesjon».

Resesjon er et uttrykk for økonomisk tilbakegang, og normalt forstått som et fall i et lands bruttonasjonalprodukt (BNP) i to eller flere påfølgende kvartaler.

Nøkkeltall i vente

I løpet av denne uka vil det komme flere nøkkeltall som vil gi en pekepinn på hvilken vei det bærer akkurat nå.

Allerede tirsdag legger Tyskland fram endelige estimater for prisveksten i juli, onsdag følger Kina og torsdag kommer det inflasjonstall for USA og Norge.

Her hjemme ble sannsynligheten for en ny dobbel renteheving fra Norges Bank antatt å stige etter at Statistisk sentralbyrå 12. juli rapporterte om rekordhøy inflasjon i juni på 7 prosent.

Når juli-tallene legges fram denne uka, er det ventet at matpriser og utleiepriser vil trekke oppover. Samtidig er boligprisene på vei ned.

Styringsrenta er nå 3,75 prosent. Norges Banks neste rentebeslutning kunngjøres 17. august.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer