Den galopperende prisveksten som har rystet store deler av verden, har i en rekke land medført reallønnsnedgang - en svekket kjøpekraft.
I 2022 steg prisene i Norge 1,9 prosent mer enn lønningene. Dermed gikk norske lønnstakere på et tap - altså en reallønnsnedgang på 1,9 prosent.
I Europa ser det verre ut, med en reallønnsnedgang på seks prosent i eurosonen, ifølge Goldman Sachs.
- Null tro
Marius Gonsholt Hov, sjeføkonom i Handelsbanken, tror på at nordmenn vil få bedre lønn i tida framover. Inntektene som tilfaller arbeidstakerne har gått ned de siste åra, forklarer han.
- Det vi kan se framover er at inflasjonen topper ut, samtidig som lønnsveksten tar seg opp, sier Hov til Børsen.
Men lønnsvekst kommer imidlertid ikke helt uten risiko.
Inn i 2023 blir det ifølge eksperter en vanskelig balansegang for å unngå to stygge scenarioer for økonomien, skriver danske Finans.
Sentralt står lønnsveksten. Den skal ikke bli så høy at den driver inflasjonen videre opp, men heller ikke så lav at den er knusende for forbrukerne.
Slår dette feil, er det en risiko for at økonomien havner i en av to grøfter, som begge vil være skadelige, advarer Carl-Johan Dalgaard, økonomiprofessor ved Københavns Universitet, overfor avisa.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger