Gladnyhet for veldig mange

I Sverige advares det mot skiferier, men i Norge er det grønt lys.

Espen Nakstad forteller om smittesituasjonen i Norge. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag kom det flere advarsler fra smittevernoverleger i områder med populære skidestinasjoner i Sverige.

Både smittevernoverlegen i Västerbotten-regionen og i Norrbotten ba folk holde seg unna i år. De er bekymret for økt smittespredning.

Også her hjemme nærmer det seg nå skisesong, samtidig som Norge står midt inne i det som kategoriseres som smittebølge nummer to.

Kan reise til hytte

Men der smittevernoverlegene i Sverige er bekymret for smittespredningen ved skidestinasjoner, er man mer optimistiske i Norge.

De nasjonale føringene sier for øyeblikket at «reiser som ikke er nødvendige» frarådes.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier at reiserådet er gitt for å begrense smitterisiko under reisen.

- Dersom man reiser med bil til egen eller leid hytte er smitterisikoen svært lav dersom det er egen familie eller husstandsmedlemmer man reiser med, sier Nakstad til Børsen.

Kommuneoverlege i Norges største skidestinasjon, Hanna Sofia Rydlöv, opplyser at kommunen, med sine 6600 innbyggere, har kontroll på smittesituasjonen. De tar likevel alle forholdsregler foran skisesongen.

Hun tror neppe det blir aktuelt å fraråde skituristene å legge turen innom Trysil.

- Nei, vi praktiserer ikke «grensestenging». Vi tenker at ut fra den situasjonen som er nå, så er det trygt å være i Trysil. Har vi utbrudd, vil vi informere godt. Kanskje vil det da være behov for å stenge fjellet eller andre bedrifter for en kort periode. Det viktigste er at hver og en følger de nasjonale reiserådene og smittevernreglene, sier hun.

Ingen smitte

Kommunelege Anders Brabrand i Øyer kommune ble rikskjendis over natta da han i mars påla Scandic Hafjell å stenge dørene fordi folk omgikk hytteforbudet ved å booke seg inn på hotellet.

- Siden utbruddet i mars har vi ikke hatt et eneste kjent tilfelle der turister eller hyttefolk har smittet lokale. Nå er det jo mye smitte, ikke minst i Oslo, men så lenge tilreisende sørger for å holde god avstand, bør dette gå bra, sier han.

Kommunelege i skikommunen Hemsedal, Camilla Underland, forteller at også de har god kontroll på smitten, og at de står i en helt annen situasjon enn i mars i fjor, da det mye omtalte hytteforbudet ble innført på nasjonalt nivå.

- I mars var det en uoversiktlig situasjon. Det var mye folk som kom inn, og ting var ikke skikkelig tilrettelagt for god smittevern. Da måtte vi tråkke på bremsen og sikre smittevernet, og sørge for at man har gode beredskap på de tjenestene, sier Underland.

- Nå har vi hatt tid til å forberede oss. Vi er skodd for det som måtte komme.

Ny veileder

Foreningen Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner har sammen med Underland og Rydlöv laget en smittevernveileder. Den ble seinest revidert 13. november, og skal fungere som en bransjestandard.

I smittevernveilederen heter det blant annet at ledelsen ved anleggene har ansvar for å sørge for smittevernfaglig drift, og at en del av dette ansvaret fører med seg at alle anlegg bør vurdere hvor mange besøkende de kan tillate.

«Gjeldende avstandskrav i heis (og i heiskøen) medfører at flere anlegg som normalt har en høy utnyttelse av praktisk heiskapasitet må sette en begrensning på hvor mange gjester som kan tillates i anlegget», heter det.

Det understrekes også at man må holde en meters avstand til folk som ikke er i samme husstand, og at «skal legges til rette for å unngå trengsel i heisområdet».

- Veilederen har blitt veldig bra. Den skal hjelpe alle skianlegg, små og store, til å ha en enhetlig og god strategi, og en smittevernmessig trygg drift, sier Underland, som understreker at det er de nasjonale føringene som til enhver tid ligger til grunn for deres vurderinger.

Assisterende helsedirektør Nakstad påepeker at det er viktig å begrense kontakten med andre om man reiser til egen eller leid hytte, og at man må følge vanliger smittevernregler og ikke legge ut på reise hvis man er syk.

Samtidig har han følgende gladmelding til skientusiaster.

- Selv om skiaktivitet foregår utendørs og vanligvis er forbundet med svært lav smitterisiko, er det viktig at skisteder tilrettelegger for avstander når gjester står i heiskø. Dersom dette gjøres kan man benytte alpinbakker uten å risikere smitte, sier Nakstad.

- Helsetjenesten blir strukket

Det skulle være gode nyheter både for skientusiaster og skidestinasjonene. Underland i Hemsedal roser skinæringen for å ha lagt ned et «kjempearbeid», og har troen på at turister kan få mange fine opplevelser i alpinanleggene også i år.

- Generelt sett er jeg veldig håpefull for at vi skal få en så åpen sesong som vi kan ha. Turistnæringen tar et veldig stort ansvar. For dem handler det om å være samfunnsbevisste, og det er de. Vi har hatt mange utfordringer også tidligere som har blitt løst gjennom god samhandling, så vi har et erfaringsgrunnlag og den gode dialogen. Det høster vi av nå, sier Underland.

Brabrand i Øyer er likevel bekymret for den generelle kapasiteten i den kommunale helsetjenesten.

- Som andre turiststeder her i landet, blir helsetjenesten vår strukket til ytterpunktene når det er høysesong med tilreisende. Det vil jo være krise om vi får smitte inn i helsetjenesten vår, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer