Nakstad svarer:

Gladnyhet om harryhandel

Mange nordmenn lengter etter harrytur til Söta bror. - Jeg tror kanskje det blir allerede i juni-måned, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

OM HARRYHANDEL: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier til Dagbladet at nordmenn mest sannsynlig får reise på harryhandel veldig snart. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
OM HARRYHANDEL: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier til Dagbladet at nordmenn mest sannsynlig får reise på harryhandel veldig snart. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag stilte Dagbladet TV spørsmål til assisterende helsedirektør Espen Nakstad om corona-sommeren.

Nakstad fikk blant annet spørsmål om situasjonen i nordmenns svenske «harry»-favoritt Strömstad, som har stått i en konstant krise i over ett år.

For selv om smitten er på vei ned i Strömstad, er regionen likevel en av de røde sonene på kartet, på grunn av smittetallene i Göteborg.

- Hvorfor er det ikke unntak for kommuner i Sverige med mindre smitte?

- Kan være smitte rundt kommunen

- Det er det samme som i fjor sommer. Vi bruker tallgrunnlaget man får, som også FHI bruker, fra det Europeiske smittevernbyrået. Det gir ikke detaljer nok om smitten er lav i enkelte kommuner, og det kan alltids være smitte rundt kommunen, som for eksempel i andre byer, sier Nakstad.

Han forteller at Norge deler opp Sverige i geografiske län, og ikke i kommuner.

- Men nå som flere blir vaksinerte i Sverige håper jeg smittepresset også blir mindre der. Jeg håper det blir en mulighet å reise om noen uker, og jeg håper at smitten går vesentlig ned nå som vi begynner å vaksinere mer, sier han.

Västre Götaland er med sine totalt 185 839 tilfeller en av landets hardest rammede regioner. Den siste uken har de hatt 3 646 smittetilfeller, eller 210 per 100 000 innbygger, viser tall fra Folkhälsomyndigheten.

Det er langt unna Norge sitt krav om færre enn 20 nye corona-smittede per 100 000 innbyggere, i uken.

- Svenskene spekulerer i om det ligger andre grunner bak vurderingene til Norge, blant annet at dette gir en økonomisk opptur i den norske handelen. Hva tenker du om dette?

- Store forskjeller

- Det er det nok ikke noe hold i, og det er aldri noe vi har vurdert. Sverige har hatt et stort smittetrykk sammenliknet med Norge og andre land.

Han sier at det er vanskelig for Norge når det blir så store forskjeller i de nordiske landene.

- Når forskjellene blir mindre blir det lettere å åpne grensene uten karantenehotell. Jeg håper det blir bedre i Sverige snart, akkurat som i Norge og Danmark.

Også hoteller og campingplasser vært så godt som forlatte det siste året. Ifølge Strömstad-ordfører Hent Hansson falt antallet gjestenetter fra 800 000 i 2019, til 300 000 i coronaåret 2020.

- Når tror du nordmenn kan reise på harryhandel igjen?

- Det blir også når smittetrykket går ned, eller når vi får vaksinesertifikat. Det er kanskje ikke så lenge til. Jeg tror kanskje det blir allerede i juni-måned. Det blir spennende å se hvor vi står når vi kommer dit. Jeg vet ikke, men håper og tror det går i den retningen i junimåned. Da kan alt ha blitt lettere.

Det ser altså ikke ut til at det blir altfor lenge til svenskegrensen åpner igjen.

- Derfor stenger Trondheim

På spørsmålet om hva Nakstad tenker om situasjonen i Trondheim, svarer han at det er en grunn til at Trondheim stenger ned.

- Dette er jo en kommune som har hatt lite smitte i utgangspunktet, og når smitten først kommer er man i en situasjon med veldig stort smitteutbrudd. Det tar tid før man får kontroll på det, og derfor stenger de ned.

- Kommunaldirektøren i Trondheim la vekt på at vaksinene vi nå bruker virker dårligere på den indiske varianten?

- Det er et usikkert moment. To doser beskytter 88 prosent mot symptomatiske sykdom, altså at du føler deg syk. Mens én dose beskytter mot 33 prosent.

Han understreker at dette ikke betyr at vaksinen ikke hindrer smittespredning. Dette er grunnen til at det er viktig at vi ikke får mye av den indiske varianten til Norge før folk har fått vaksinene sine. S

- Mange under 65 er ikke vaksinert

- Men nå som det er så fint sommervær, og folk møtes i store grupper i parkene, frykter du en lockdown?

- Hvis du ser de siste ukene under ett, har det vært godt vær i deler av Norge, også på 17. mai. Dette slo ut i smitteutbrudd i en del byer, blant annet Hammerfest og Trondheim. Mens andre byer ikke merket noe til det.

Han sier at dette viser hvor sårbar situasjonen er, og at det er grunnen til at vi fortsatt har tiltak i Norge.

- Mange under 65 år har fortsatt ikke fått vaksinen, og det er jo de i aldersgruppen under 65 som har vært mest på sykehuset. 50-åringer er blant dem som har vært mest innlagt, også folk i 40 og 30-åra.

Nakstad sier at det er viktig å unngå smittespredning før alle har fått vaksinedose, og at det er en grunn til at kommunene tester og følger opp.

- Det stenges ned i Trondheim, og åpnes opp i Oslo. Når vet vi at det har vært en vellykket gjenåpning av Oslo?

- Ønsker å unngå dette

- Selv om man har kommet landt med vaksinering, er de under 65 år fortsatt ikke vaksinert, også i Oslo. Akkurat nå er mange av dem som møtes i parker og andre steder ikke vaksinert. Det er risiko for smittespredning blant russen og andre unge. Smitten kan spre seg til foreldre og eldre som ikke er vaksinert, og vi ønsker å unngå dette.

Nakstad sier til Dagbladet på lørdag at han har merket seg at flere nå, etter gjenåpningen, slutter å bruke munnbind i butikker og kollektivtrafikken.

Byrådsleder Raymond Johansen roser derimot osloborgerne, og sier til Dagbladet at han er imponert over befolkningen i Oslo, og mener at de aller flese har tatt den nye friheten med fornuft.

- Hva tenker du om dette?

- Folk tenker at pandemien snart er over

- Raymond har ikke akkurat noen tall å vise til, og ja det stemmer at det her er snakk om anekdotiske betraktninger. Men man kunne se i helga at mange ikke holdt avstand i helga, det er helt klart. Det var smekkfulle busser ut til badestranda, og på kollektivtransport, hvor folk før brukte munnbinn, var ikke alle som hadde det. Folk hopper vel på selv om de ikke har med seg munnbind, sier Nakstad.

Han forteller at kommunen har fått mange meldinger fra folk om at det har skjedd en endring etter gjenåpningen, og peker på at politiet også har meldt om at det var mangel på smittevern, blant annet i parkene.

- Mange er fortsatt flinke, men blant de yngre ser det ut som meteren og munnbindbruk har gitt seg litt. Det ser ut som sommer og gjenåpning fører til at folk tenker at pandemien snart er over, og det får oss alle til å være litt slappere på rådene. Det var derfor jeg sa det, sier Nakstad til Dagbladet.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer