Regjeringen la onsdag fram forslag om en ny innretning med fastprisavtaler for strøm.
Den kraftkrevende industrien har lenge nytt godt av at kraftbransjen har hatt langsiktige avtaler, og industrien har derfor hatt strømpriser som er lavere enn den er for vanlige folk.
Nå vil regjeringen bruke samme mal for husholdninger og annet næringsliv fra og med 1. januar 2023.
Kort fortalt: Hele næringslivet skal få mulighet til å inngå langtidskontrakter med fastpris på strøm, hvis regjeringen får viljen sin.

50 øre per kWh
Hafslund-sjef Finn Bjørn Ruyter kommer nå med følgende gladmelding: Dette vil bety lavere strømpriser umiddelbart hvis skatteendringen trer i kraft. Hafslund Eco er Norges nest største kraftprodusent.
- På kort sikt betyr dette betydelig lavere strømutgifter for mange. Strømleverandørene nå vil ta en mye mindre risiko ved å tilby standardiserte avtaler til næringslivet, sier Ruyter til Dagbladet.
- Hafslund tar utfordringen og vil naturligvis stille opp og gjøre dette tilgjengelig for mange flere enn i dag, legger han til.
- Hvor mye billigere strøm snakker vi om?
- Tilbud på nye sju års kontrakter til industrikunder i Sør-Norge fra og med 2023 antas for tiden å være på nivåer i overkant av 50 øre/kWh. I Midt- og Nord-Norge er prisene betydelig lavere.
Ruyter legger til at anslagene er usikre, og at mange usikkerhetsmomenter gjør det vanskelig å spå strømpriser inn i framtida. Men han er sikker på at regjeringens nye linje vil gagne næringslivet stort.

Hevdes å spre russisk propaganda: Kari Jaquesson medeier
Lavere risiko
Hafslund Eco-sjefen forklarer at kraftbransjen ikke har vært så gode på tilby fastpris til andre næringslivsaktører enn såkalt kraftkrevende industri - de aller største aktørene i industrien. Det har rett og slett vært for stor risiko.
- Når staten nå går inn og avlaster risiko for skattesmell for kraftbransjen, kan bransjen tilby bedre strømavtaler til andre aktører også, forklarer Ruyter.
For staten betyr endringene i bunn og grunn bare mer stabile skatteinntekter, ifølge Ruyter.
- Slik det er i dag, risikerer vi å betaler mer i skatt per kWh enn vi tjener. Risikoen for det forsvinner nå. Da kan vi også tilby bedre avtaler. Staten får samtidig skatteinntekter som er mindre knyttet til svingende strømpriser. Dette er vinn for alle parter, legger han til.