Venter på coronasertifikat

Glede og skuffelse: Tre klare krav

Coronasertifikat må være neste skritt for mer gjenåpning mener både NHO og Virke.

SLUTT PÅ SKJENKESTOPP: Statsminister Jonas Gahr Støre og resten av regjeringen presenterte de nye coronatiltakene. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når kranene åpnes til klokka 23 er det veldig gode nyheter for store deler av den hardt pressede serveringsbransjen. Men fortsatt er det veldig mange som vil slite, understreker arbeidsgiverorganisasjonene NHO og Virke.

- Vi forventer at det kommer ytterligere lettelser så snart en løsning med coronasertifikat er klar, sier Ivar Horneland Kristensen. Han er administrerende direktør i Virke, hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen.

- Hvis regjeringen får det verktøyet på plass kan vi åpne mer opp for kultur, trening og serveringsbransjen. Sammen med fortsatt høyt tempo på vaksinering og hyppig testing, kan coronasertifikat bidra til å holde virksomheter åpne og trygge arbeidsplasser når pandemien går over i en ny fase, utdyper han.

- Stor frustrasjon

NHO-direktør Nina Melsom istemmer:

- Det har vært enorm mye frustrasjon blant våre medlemmer knyttet til skjenkestoppen. Den har vært vanskelig å forstå. Regjeringen må framover ha knallhardt fokus på forholdsmessighet i tiltakene, for det begynner å bli veldig stor slitasje, understreker hun.

NHO hadde i det lengste håpet på en avklaring om coronasertifikat allerede under regjeringens pressekonferanse torsdag kveld.

- Det kunne bidratt til å åpne samfunnet mer, og særlig for de bedriftene som har vært hardt rammet av antallsbegrensningene. Coronasertifikat kan bidra til å unngå alvorlig sykdom og overbelastning i helsevesenet, understreker Melsom.

Begrunnelser

Både Virke-topp Horneland Kristensen og NHO-direktør Melsom etterlyser bedre begrunnelser for smitteverntiltak og mer forutsigbarhet i fortsettelsen.

- Det er overmåte viktig at vi får gode begrunnelser framover, for det er avgjørende både for tilliten og for oppslutning om tiltakene, sier både Melsom og Kristensen til Børsen.

- Burde skjenkestoppen vært opphevet tidligere?

- Det er i hvert fall veldig, veldig viktig at regjeringen i fortsettelsen fortløpende vurderer viktigheten og formålsmessigheten ved så inngripende tiltak som skjenkestopp, sier Melsom.

Krevende lønnsplikt

Regjeringen gjør det klart at smittetoppen fortsatt ligger foran oss.

– Sykefraværet vil sannsynligvis bli høyt. Alle bedrifter og virksomheter må forberede seg på det. Det må legges planer for å opprettholde mest mulig normal drift i en krevende situasjon, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) under torsdagens pressekonferanse.

Dette må få konsekvenser i form at lettelser i arbeidsgivernes lønnsplikt-periode ved sykefravær, krever NHO.

LETTELSER: Marius Heitmann, eier og daglig leder av Fresh restaurant og bar, sier de nye lettelsene er en sår trøst. Reporter: Agusta Magnusdottir. Vis mer

- Det varsles mer smitte i samfunnet. Endringer i karantenereglene for nærkontakter vil være nyttig for mange bedrifter som opplever høyt sykefravær, sier Melsom.

Men hun understreker følgende:

- I en situasjon hvor bedriftene må belage seg på høyt sykefravær, er vi skuffet over at arbeidsgiverperioden ved coronafravær ikke settes ned til tre dager.

Trenger støtte, lenge

Direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv slår fast at det betyr enormt mye for reiseliv og serveringsbransjen når det nå blir lov å servere alkohol fram til klokka 23.

- Det er på høy tid at samfunnet normaliseres, at vi opptrer som et vanlig europeisk land og ikke har særnorske tiltak som skjenkestoppen. Dette må være siste gang skjenkestopp brukes som et smitteverntiltak, sier Krohn Devold til Børsen.

Tida for støtteordninger er absolutt ikke over med dette, presiserer NHO-toppen. Hun peker på følgende tiltak som fortsatt hemmer driften:

  • En-en-meterkravet.
  • Krav om bordservering.
  • Antallsbegrensning på arrangementer (heves fra 50 til 200 personer).
  • Skjenkebegrensning (stengte kraner fra klokka 23).

- Dette er svært inngripende tiltak som mer enn halverer normal inntjening, eller umuliggjør å holde åpent. Det er avgjørende at hjelpetiltakene, som lønnsstøtte for å unngå permitteringer, forlenges og varer like lenge som restriksjonene. Hvis ikke får vi nye massepermitteringer like etter gjenåpningen, advarer Krohn Devold.

Pass må på plass

At det nå blir lov igjen å servere øl og vin til maten, er svært gledelig, mener administrerende direktør Bjørn Næss i Oslo Handelsstands Forening:

- Når FHI anser smitterisikoen på serveringssteder som lav til moderat, skulle det bare mangle at ikke den nasjonale skjenkestoppen blir opphevet. Vi er det eneste landet i Europa som har skjenkestopp og det har gått hardt utover bransjen, sier han i en pressemelding til Børsen.

- Våre medlemmer er klare for å åpne igjen og flere har allerede meldt at de åpner i dag og de nærmeste dagene. Nå er det viktig at de ansatte kan komme tilbake på jobb og at folk kan gå ut og kose seg med god mat og drikke, tilføyer han.

Også Næss etterlyser coronapass som det neste skrittet i retning mer åpning:

- Vi håper at det snart er på plass, slik at hele utelivet kan åpne igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer