Dropper gateleie ut året

- Gledelig overraskelse

- En skikkelig likviditetsboost, sier daglig leder ved Parkteatret, Dan-Michael Danino, som endelig fikk en gladmelding til Oslos serveringsbransje.

ENDELIG: Parkteatrets daglige leder Dan-Michael Danino er fortsatt bekymret på bransjens vegne, men gleder seg over håndsrekningen fra Oslo kommune. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
ENDELIG: Parkteatrets daglige leder Dan-Michael Danino er fortsatt bekymret på bransjens vegne, men gleder seg over håndsrekningen fra Oslo kommune. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

Byrådet i Oslo foreslår å fjerne bevillingsgebyret for alkohol for hele 2021, og vil i tillegg tilby gratis leie av gategrunn ut året til handel, servering og arrangementer knyttet til gjenåpningen av hovedstaden.

- Dette er en gledelig overraskelse, utbryter Dan-Michael Danino - Parkteatrets daglige leder som for en snau måned siden hadde en massiv utblåsning rettet mot myndighetene på vegne av en hardt presset kultur- og serveringsbransje.

- Dette letter noe, men er i seg selv ikke nok til bærekraftig drift, sier Karl-Henning Svendsen, administrerende direktør i utelivsgiganten Noho.

Danino anslår at bevillingsgebyret utgjør 60 000 kroner i et normalår for Parkteatret. Leie av gategrunn omtaler han som «noe av det dyreste du må ut med i hele Norge» - for Parkteatret utgjør det rundt 210 000 kroner til bydel Grünerløkka årlig.

- Rundt en kvart million kroner er en skikkelig likviditetsboost for oss, sier Danino til Børsen.

Langt fra tilstrekkelig

Noho er en av gigantene i Utelivs-Oslo, med steder som Kulturhuset og Prindsen i porteføljen.

Noho-sjef Svendsen rykket nylig ut med en kraftig advarsel om at Oslos uteliv slik vi kjente det før pandemien, ikke vil være det samme når krisa er over. Mangfoldet står rett og slett i fare, lød Svendsens alvorstunge budskap i intervjuet med Børsen.

Han gleder seg over håndsrekningen fra Oslo kommune, men understreker at dette alene ikke er noen redningsplanke av avgjørende betydning.

- Dette letter kostnadsbildet noe, men er ikke et tiltak som i seg selv bidrar til bærekraftig drift. Men ut fra mottoet nå om at alt av reduserende kostnader bidrar positivt når man igjen etter hvert kan åpne, er dette et tiltak som treffer alle med skjenkebevilling og alle som leier uteareal av kommunen, sier han.

- Så er det fortsatt viktig at staten også kommer inn og bidrar med lettelser slik at de ulike målrettede tiltakene fra stat og kommune spiller sammen og bidrar til videre drift for bransjen, understreker Svendsen overfor Børsen.

Behandlet som søppel

Parkteatrets daglige leder Dan-Michael Danino gir likelydende beskjed.

Tidligere denne måneden fremmet han et alvorlig nødrop på vegne av bransjen.

«Vi har blitt behandlet som søppel», skrev han i et mye delt innlegg på Facebook.

- Særlig når det gjelder (næringsminister) Iselin Nybø har det nesten vært grotesk. Hun messer og gjentar seg selv om at ordningen treffer bredt. Men det hjelper ikke når Color Line og Norwegian får pengene, og titusener av andre arbeidsplasser ligger i grus, utdypet han i et påfølgende intervju med Børsen.

For lett på det

Danino sier han står ved kritikken - rettet mot statlige støtteordninger.

- Jeg mener fortsatt det jeg sa den gang - at støtteordningene burde vært bedre spisset mot de bransjene som er hardest rammet av smitteverntiltak og nedstenging. Jeg forstår at det har noen krevende sider ved seg, men snart 14 måneder inn i pandemien og med tre nedstenginger bak oss, burde det gå an å få til en bedre tilpasning av krisepakkene, sier han.

- Særlig næringsdepartementet har tatt veldig lett på krisa i denne bransjen. De viser til lave konkurstall, og tror dette beviser at det ikke er så ille. Men faktum er at mange tar opp private lån i et forsøk på å holde livsverket flytende. I tillegg skyver mange foran seg en stor regning med utsatte skatter og avgifter, påpeker Danino.

Hans anslag nå er at det kan bli mulig med en gjenåpning rundt 1. juni.

- Dersom det slår til, vil vi ha én måned på oss før det skal betales ut feriepenger fra 2020 og de første forfallene på utsatte skatter og avgifter skal innbetales. I tillegg skal vi handle inn nye varelagre. Samlet kan dette bli veldig utfordrende for veldig mange. Det mest fornuftige vil være å senke momsen til 15 prosent, samme nivå som for takeaway, samt innvilge fritak for arbeidsgiveravgiften inntil vi er tilbake i noe mer normalt gjenge, sier Parkteatret-sjefen til Børsen.

- Litt klønete

Danino trekker fram noe av det unike med serveringsbransjen og kulturlivet, nemlig at det for veldig mange er inngangsporten til arbeidslivet.

- Her har vår bransje en stor samfunnsnyttig verdi. Men det vi faktisk risikerer noen måneder fram i tid, er at staten slår konkurs mange aktører som både har bidratt og som kommer til å bidra med masse til fellesskapet. Det vil jo være litt klønete, mener Danino.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer