- Glem Sverige i år

Sverige defineres som et risikoland og hadde et rekordhøyt antall nye smitta forrige uke. Eksperter mener vi må se langt etter karantenefri tur over grensa.

«HOLD AVSTAND»: Et skilt på en folksom badeplass i Malmö oppfordrer til å holde avstand. Bildet er tatt torsdag i forrige uke. Foto: Johan Nilsson / TT News Agency / REUTERS / NTB scanpix
«HOLD AVSTAND»: Et skilt på en folksom badeplass i Malmö oppfordrer til å holde avstand. Bildet er tatt torsdag i forrige uke. Foto: Johan Nilsson / TT News Agency / REUTERS / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Nordmenn kan glemme Sverige i år. Jeg tror det er helt urealistisk at man skal kunne reise dit dette året. Kanskje til neste år, men det avhenger helt av hva de velger å gjøre, sier tidligere smittevernoverlege ved Ullevål, Bjørg Marit Andersen, til Børsen.

Dødstallene i nabolandet, som mandag bikket 5 300, får det til å gå kaldt nedover ryggen på Andersen, som er professor i medisin og tidligere smittevernoverlege ved Ullevål sykehus i Oslo.

- Usedvanlig høyt

Fra mandag til fredag forrige uke ble det registrert rekordhøye 9 094 nye smittetilfeller, og mandag meldte myndighetene om ytterligere 2 350 nye tilfeller i helga. Det betyr at over 11 400 svensker fikk påvist viruset bare forrige uke. Bekreftede smittetilfeller er dermed oppe i 67 667.

- Det tallet som er i Sverige nå, med antall smitta og antall døde, det er usedvanlig høyt. Det er helt uventa at det skulle gå såpass «gale» for et så oppegående samfunn, sier Andersen.

- Hvis de lar denne infeksjonen spre seg uten lockdown og uten skikkelige tiltak, da kan det ta kanskje et år eller to før de begynner å se at de har fullstendig tak på det. Smitten vil spre seg til hele Sverige og til andre land.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer