- Glem Sverige i år

Sverige defineres som et risikoland og hadde et rekordhøyt antall nye smitta forrige uke. Eksperter mener vi må se langt etter karantenefri tur over grensa.

«HOLD AVSTAND»: Et skilt på en folksom badeplass i Malmö oppfordrer til å holde avstand. Bildet er tatt torsdag i forrige uke. Foto: Johan Nilsson / TT News Agency / REUTERS / NTB scanpix
«HOLD AVSTAND»: Et skilt på en folksom badeplass i Malmö oppfordrer til å holde avstand. Bildet er tatt torsdag i forrige uke. Foto: Johan Nilsson / TT News Agency / REUTERS / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Nordmenn kan glemme Sverige i år. Jeg tror det er helt urealistisk at man skal kunne reise dit dette året. Kanskje til neste år, men det avhenger helt av hva de velger å gjøre, sier tidligere smittevernoverlege ved Ullevål, Bjørg Marit Andersen, til Børsen.

Dødstallene i nabolandet, som mandag bikket 5 300, får det til å gå kaldt nedover ryggen på Andersen, som er professor i medisin og tidligere smittevernoverlege ved Ullevål sykehus i Oslo.

STIGENDE SMITTETALL: Til tross for myndighetenes råd, fortsetter smittetallene å øke i Sverige. Statsepidemiolog Anders Tegnell sier økningen skyldes økt testing. Foto: Stina STJERNKVIST / AFP / NTB scanpix
STIGENDE SMITTETALL: Til tross for myndighetenes råd, fortsetter smittetallene å øke i Sverige. Statsepidemiolog Anders Tegnell sier økningen skyldes økt testing. Foto: Stina STJERNKVIST / AFP / NTB scanpix Vis mer

- Usedvanlig høyt

Fra mandag til fredag forrige uke ble det registrert rekordhøye 9 094 nye smittetilfeller, og mandag meldte myndighetene om ytterligere 2 350 nye tilfeller i helga. Det betyr at over 11 400 svensker fikk påvist viruset bare forrige uke. Bekreftede smittetilfeller er dermed oppe i 67 667.

- Det tallet som er i Sverige nå, med antall smitta og antall døde, det er usedvanlig høyt. Det er helt uventa at det skulle gå såpass «gale» for et så oppegående samfunn, sier Andersen.

- Hvis de lar denne infeksjonen spre seg uten lockdown og uten skikkelige tiltak, da kan det ta kanskje et år eller to før de begynner å se at de har fullstendig tak på det. Smitten vil spre seg til hele Sverige og til andre land.

- FORFERDELIG: Professor og tidligere smittevernoverlege ved Ullevål sykehus, Bjørg Marit Andersen, synes tallene fra Sverige er tragisk lesning. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- FORFERDELIG: Professor og tidligere smittevernoverlege ved Ullevål sykehus, Bjørg Marit Andersen, synes tallene fra Sverige er tragisk lesning. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Mange flere kommer til å dø

Svenskenes håndtering har ført til at landet holdes utenfor av mange når Europa nå gradvis gjenåpnes. Den svenske justisministeren, Ann Linde, mener de andre nordiske landenes behandling av svenskene, nå kan føre til at det gode naboskapet får sår som vil bruke lang tid på å gro, og svensk handelsnæring fortviler over savnet etter nordmenn.

Også Jörn Klein, førsteamanuensis ved Universitetet i Sørøst-Norge og ekspert i mikrobiologi og smittevern, mener det er lenge til nordmenn kan besøke Sverige igjen.

- Fra et rent faglig perspektiv, mener jeg først når vaksinen er på plass, sier han til Børsen.

MÅ VAKSINE PÅ PLASS: Det mener Jörn Klein, førsteamanuensis ved Universitetet i Sørøst-Norge og ekspert i mikrobiologi og smittevern. Foto: Privat
MÅ VAKSINE PÅ PLASS: Det mener Jörn Klein, førsteamanuensis ved Universitetet i Sørøst-Norge og ekspert i mikrobiologi og smittevern. Foto: Privat Vis mer

Til tross for at myndighetene i Sverige har strammet inn noe, melder myndighetene i Sverige fortsatt om to- og tresifrede antall døde daglig, og landet ligger over både Frankrike og USA på listen over coronadødsfall per 100.000 innbyggere.

- Jeg synes det er forferdelig tragisk. Når det er så mange smitta, så vet vi også at det er mange flere som kommer til å dø, sier Andersen.

På verstinglista

Etter at WHO i forrige uke plasserte Sverige på verstinglista hva gjelder antall nye smittetilfeller, og satte landet i bås med blant annet Moldova og Albania, gikk statsepidemiolog og hjernen bak Sveriges strategi, Anders Tegnell, ut mot WHO.

- Vi har et stigende antall smittede i Sverige, men det er fordi vi tester mer enn før. Det er uheldig at folk forveksler Sverige med land som overhodet ikke har hatt problemer og åpenbart er i begynnelsen av deres epidemi, sier Anders Tegnell til svenske SVT.

Andersen mener imidlertid at WHO-stempelet er riktig, og at Sverige er langt unna å ha nådd smittetoppen.

- Vi ser at de fleste land har nådd toppen i løpet av en til to måneder, men Sverige bruker mye lengre tid og jeg tror dessverre ikke at toppen er nådd enda.

- Langt unna smittetoppen

Heller ikke Jörn Klein har tro på at toppen er nådd.

- Dessverre er man fortsatt veldig langt unna flokkimmunitet og smittetoppen er ikke i sikte - verken i Sverige eller i Norge, mener han.

- Fakta er, at den svenske infeksjons- og dødsraten til dags dato er mange ganger høyere enn i resten av Skandinavia. Og når vi tenker på nøkkelordet «flokkimmunitet», er det også et faktum at alle i hele verden er fremdeles langt fra det.

STENGER: Danmark hastestenger grensen mot Sverige igjen, skriver Expressen. Video: Expressen Vis mer

Andersen mener Sverige nå bør innse nederlaget og skrote strategien sin til fordel for en gjennomført lockdown. I tillegg mener hun at det må bli mer konsekvente tiltak for sosial avstand, samt intensivert testing og mer omfattende karanteneplikt.

- Hvis de skal stoppe dødeligheten, så bør de gjøre det. En lockdown med skikkelige påbud og straff. Det er den eneste løsningen, og mye raskere. Kanskje også mer økonomisk, sier hun.

Vurderes hver 14. dag

Tidligere i juni ble døra satt på gløtt for reiser til Sverige, da norske myndigheter åpnet for reiser til Gotland. Få dager seinere var imidlertid smittesituasjonen en annen på den svenske øya, og døra ble igjen helt stengt.

Det betyr at reiser over svenskegrensa medfører karantene i ti dager, når man vender tilbake til Norge.

Fagdirektør i Folkehelseinstituttet, Frode Forland, sier til Dagbladet at det er for tidlig å uttale seg om Sverige-reiser.

- Folkehelseinstituttet følger smittesituasjonen i Sverige med oppdatering av situasjonen for hver region hver 14. dag, sier han.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier til Dagbladet at alle regioner i Sverige ligger over grensa satt av den norske regjeringen.

- Det er mulig noen regioner i løpet av sommeren kan komme tilstrekkelig langt ned i smittetall til at reiser kan tilrådes, men det ser ikke slik ut akkurat nå, sier Nakstad.

Svenske Expressens undersøkelser viser at det er stor forskjell på smittetallene i rike og fattige områder av Sverige. Blant annet i Stockholm-bydelene Rinkeby, Tensta, Fittja og Hallunda kan man se at smittetallene er høyere enn ellers.

Tidligere fornektet Folkehelsemyndighetene at viruset spredde seg mer og raskere i områder hvor folk bor tett.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer