- Glisne hyller

Vinmonopolet kommer med oppfordring og råd til kunder som ennå ikke har sikret seg varer til jula.

UTSOLGT: Flere av Vinmonopolets utsalgssteder preges av tomme hyller - som her på Lambertseter senter i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
UTSOLGT: Flere av Vinmonopolets utsalgssteder preges av tomme hyller - som her på Lambertseter senter i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Vi forventer mange kunder i morgen, men tradisjonelt sett vil dagen i dag, 22. desember, være den desidert mest trafikkerte før jul, sier kommunikasjonssjef i Vinmonopolet, Jens Nordahl, til Børsen.

Historisk sett velger mange å utsette julehandelen på Vinmonopolet til siste uke før julaften.

Mens butikkene nå forbereder seg på en hektisk juleinnspurt, kommer Nordahl med en innstendig oppfordring til kunder som ennå ikke har sikret seg planlagte innkjøp til juleselskapet.

- Vi ser at kundene allerede er godt trent i disse handlevanene etter to år med pandemi, men vår klare anbefaling er fortsatt at man skriver en liste, tar alt på én handel, og prøver å legge handelen til formiddagstimene, sier han.

- Utsolgt

Ved flere utsalgssteder i Oslo vitner hyllene imidlertid om at mange allerede har sikret seg årets edle dråper inn mot jul. Nordahl bekrefter at flere utsalgssteder er utsolgt for enkelte varer, men forsikrer likevel kundene om at det er ingen grunn til å være engstelig.

- Det vil være noen glisne hyller visse steder, og enkelte produkter vil være utsolgt. Dette er helt naturlig i julestria. Jeg kan garantere om at det er godt med varer i butikkene, og at det finnes mange gode valgalternativer dersom du ikke finner akkurat det du er på utkikk etter.

Til tross for nasjonal skjenkestans, samt jul- og nyttårsfeiring like rundt hjørnet, erfarer Vinmonopolet en jevn kundestrøm. Rekordlange køer og skyhøye omsetningstall er inntil videre forbeholdt fjoråret, da det ble solgt 115 millioner vareliter totalt. Det er en vekst på 40 prosent.

- IDIOTISK: Noen av kundene på Vinmonopolet på Grünerløkka i Oslo var ikke fornøyd med at Vinmonopolet stengte lørdag 23. januar. Video: Jeanette N. Vik / Christian Roth Christensen Vis mer

Størst trafikk

Nå opplever polet imidlertid at situasjonen har normalisert seg.

- Rekorden vår på antall kunder per time, var faktisk i julestria 2018. Da betjente vi på det meste 80 000 kunder på én time. Det største kundeantallet de siste ukene ble registrert 10. desember. Da hadde vi 45 000 kunder på én time, som vi er godt dimensjonert for å håndtere.

Vinmonopolet hadde en sterk vekst i 2020 som helhet, en trend som har avtatt noe i 2021 - også inn mot jul. Nordahl opplyser at det totalt ble solgt 4,2 millioner vareliter forrige uke, mot 4,5 millioner vareliter samme periode i fjor.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Handelslekkasje

I «normalåret» 2019 ble det solgt 4 millioner vareliter siste uka før jul.

- Nedgangen tror jeg kan skyldes flere ting. Folk har blitt enda flinkere til å planlegge. Jeg tror også at det i år har vært et større innslag av grensehandel i Sverige, samt tax-free-handel, som jo av naturlige årsaker var mindre aktuelt store deler av fjoråret, sier han.

Nordahl vil berømmer også kundene for å bidra i dugnaden.

- Selv om mange er sliten av corona, er folk flinke til å ta til seg rådene våre, og vi erfarer at kundene opptrer rasjonelt og ansvarlig. Slik ønsker vi også å ha det nå i disse siste dagene opp mot julaften.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer